Ham çikolata makul miktarlarda sağlıklıdır. Enzimler ile triptofan içerir. Bu amino asit sonunda melatonine dönüştürülür. Melatonin daha iyi uyku ve boy uzamasına etkilidir.
Kalsiyum ve çinko bakımından zengin olan kakao boyun uzamasını sağlıyor. Yani küçükken içtiğimiz kakaolu sütler, aslında kemik gelişimimizin sağlanması ve akabinde boyumuzun uzamasında etkili bir besin kaynağı.
Sütün içerisinde kalsiyum depolarını koruyan A vitamini bulunur. Bu vitamin kemiklerin uzamasına yardımcı olur. Bu nedenler boyunuzun uzaması için günde en az 2-3 barda süt içmeniz gerekebilir. Peynir, yoğurt, kaşar, ayran, lor, ekşimik, krema, dondurma gibi süt ürünleri A,B,D ve E vitamini açısından zengindir.
İlgili 29 soru bulundu
Ham çikolata makul miktarlarda sağlıklıdır. Enzimler ile triptofan içerir. Bu amino asit sonunda melatonine dönüştürülür. Melatonin daha iyi uyku ve boy uzamasına etkilidir.
Yeterince uyumak büyümeye etki eden bir diğer önemli faktördür. Uyku, çocuklarda ve gençlerde büyüme ve gelişmeyi destekler. Derin uyku sırasında vücut, büyümesi için gereken hormonları serbest bırakır. Bu nedenle yeterli uyku almak yeterli boy uzaması, büyüme ve gelişmeyi destekler.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Vücudumuzda doğal olarak İnsan Büyüme Hormonunun (HGH), yavaş ve derin dalga uykusu sırasında üretildiği bilinmektedir. Büyümekte olan gençler ve çocuklar, en fazla boy uzunluğuna ulaşabilmek için her gece en az 8 ile 11 saat kaliteli uyku uyumalıdır.
Yaban mersini, çilek, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerin tümü önemli besinlerle doludur. Özellikle hücre büyümesini ve doku onarımını destekleyen C vitamini bakımından yüksektirler. C vitamini ayrıca vücudunuzdaki en bol protein olan kolajen sentezini de artırır.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Erkeklerde boy ortalama 19-20 yaşına kadar uzamaya devam etmektedir. Doğru beslenme ve iskelet sistemini koruyan egzersizler boy uzamasında oldukça etkilidir. İşte, tüm detaylar. Erkeklerde boy uzaması genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Hayır, Bir Yerden Asılmak Boy Uzatmaz!
Bir yerden asılırsanız belki rahatlayabilirsiniz, ama ciddi manada bir boy uzaması söz konusu olmaz.
Öne doğru tekme atmak: Bu hareketle birlikte bacakların kasları gevşer ve esneme sonucunda bacak boyu uzar. Koşu ve yürüyüş: Koşu ve yürüyüş yapmak bacaklarda bulunan kemiklerin irileşmesini sağlar ve bu sayede bacakların uzamasına etki eder. İp atlamak: İp atlamak bacak kaslarını kolay bir şekilde uzatır.
2017'de yapılan bir araştırmaya göre, bir kişi yataktan kalktığında aynı akşam tekrar yattığından ortalama 1 cm ile 3 cm arasında daha uzundur.
Küçük yaşlarda özellikle simitle tüketilen gıdalardan biri olan susam da buna yardımcı… Boyu uzatan besinlerin temeli kalsiyum minerali ve D vitaminine dayanmaktadır. Eğer ergenlik dönemindeki çocuklar bu vitamin ve minerali yeteri düzeyde alıyorlarsa mümkün olduğunca uzun boya sahip olacaklarını unutmamalıdır.
Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz. Zıplamanın, ip atlamanın, basket oynamanın ve koşmanın kemik üzerinde etkisi vardır ama bu aktiviteler boyu çok fazla uzatmaz.
İsrail'deki Hebrew Üniversitesi ve Assaf Harofeh Tıp Merkezi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma, süt içen çocukların yetişkinliklerindeki uzunluğunun içmeyenlere göre 4 santimetre daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterli dinlenmeyen çocuğun vücudu, düzgün bir şekilde büyüyemez.
Çocuğun boyu birçok sebepten dolayı uzamıyor olabilir. Ergenliğin gecikmesi, iskelet sistemi hastalıkları, beslenme bozukluğu, aile bireylerinin boyunun kısa olması, yapısal boy kısalığı, Turner sendromu, büyüme hormonu eksikliği boyun uzamasını engeller.
Araştırmalar, bebeklerde günde bir yumurta tüketiminin boy uzamasına yardımcı olduğunu ortaya koydu. Araştırmalar, gelişim geriliği gösteren bebek ve çocuklarda günde bir yumurta tüketiminin boy uzaması ve büyümeye olumlu katkı sağladığını tespit etti.
Kızların ergenlik büyümesi erkeklere göre 2 yıl önce başlar ve sonlanır. Kızların iki yıl daha az uzaması 8-10 cm fark yaratır. Ergenlikte erkekler toplam 25-30 cm uzarken, kızlar 20-25 cm boy atarlar. Bu da 3-5 cm civarında farka neden olur.
Yoğurt ve Peynir
Çocuğun hayatında bolca kalsiyuma yer verilmelidir. Bunun için de bolca yoğurt ve peynir gerekir! Kahvaltılarda peynir çeşitlerine, sebze yemeklerinin yanında bir miktar yoğurda yer vererek çocuğun boyunun uzamasına katkıda bulunulabilir.
BOY UZAMASINI ENGELLEYENLER
Kahve ve kahve ve türevi ürünler, gazlı içecekler, kafein içeren, içecekler, enerji içeceği adı altındaki ürünler büyüme hormonunu inhibe edip ve gelişimini durdurduğu için uzak durulmalıdır. Stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, vücut gelişimi olumsuz yönde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri