Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
MÜSTESNA KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Kendisi bu resimlerin hepsinden daha sevimli, daha canlı, daha müstesna bir simaydı. Şehrinde yerleşen ve alışan halk müstesna, şiirin burada fazla beğeneceği bir yer de kalmamıştı.
Müstesna isminin anlamı, “Benzeri az bulunan, benzerlerinden ayrı, üstün olan, seçkin” demek. Gerçekten öyle bir kadın.
kelime kökeni arapçadır. benzerlerinden üstün olan, benzerleri az bulunan anlamında kullanılır.
Edattan önce geçen bütün veya genel konumdaki öğeye müstesnâ minh (kendisi hakkında verilen hükümden bir başkasının hariç tutulduğu unsur), edattan sonra gelen cüz veya özel konumdaki öğeye de müstesnâ (genelin/bütünün hükmünden hariç tutulan unsur) adı verilir.
İlgili 27 soru bulundu
Müstesna kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "İstisna" kökünden türetilmiştir ve "ayrı, özel, istisna edilen" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder.
1. En iyi ve en güzel olması için dikkat ve özen gösterilmiş, özenilmiş, özenli, îtinâlı: “Mûtenâ bir sanat eseri.” 2. Benzerleri arasında üstün nitelikleriyle göze çarpan, önemli bir yeri bulunan, seçkin, önemli, mühim: “Mûtenâ bir adam.” Mûtenâ bir gazino (Reşat N.
İsmiyle müsemma fiziksel bir karakter ile anlatılan demektir. Eceli ile müsemma ise belli bir vakit içerisinde adı olan demektir.
ayrıcalıklı ve farklı konu bulunan kişi, olay şekil şemal.
Müstesna-i şahika, "eşi benzeri bulunmayan, eşsiz" anlamına gelir.
Bu yasaklamadan istisna edilen «görünen kısım» ise, kadının yüzü, elleri ve -bir görüşe göre- ayaklarıdır. İnanan kadınlara da söyle, gözlerini sakınsınlar, iffetlerini korusunlar ve açıkta olması gereken yerleri hariç, alımlı yerlerini göstermesinler.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
Müstahzar: Hazırlanmış, hazır. Müstesna: İstisna edilen, özel işleme tabi tutulan, benzerlerinden baskın. Müştemilat: Eklenti, tamamlayıcı kısım.
Dilimize başka dillerden gelip te Türkçeleşen kelimelerden biri de 'Müstahak' kelimesidir. TDK sözlüğünde bu kelimenin tanımı şu şekildedir: 'Bir şeyi hak eden, bir şeyi hak kazanan'. Genellikle olumsuz cümlelerde kullanılır. Yani kötü bir işte ısrar edip cezasını bulan için kullanılan bir kelimedir.
Kökeni: "Müşterek" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مشترك" (muşterik) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anlamı: "Müşterek" kelimesi, birden fazla şeyin veya kişinin ortak veya aynı olma durumunu ifade eder.
Müstehcen kelimesi, edebiyat, sanat, medya, veya iletişimde kullanılan içeriklerin ahlaki sınırları aşan veya cinsellikle ilgili açıkça ifadeler içeren yönlerini tanımlamak için kullanılır.
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Müstesnâ - مستثنی
(مُ تَ نا) [ ع . ] (اِمف .) ممتاز شده ، جدا شده .
gülben ergen'in "arka sokaklar" adlı şarkısında geçen kelime. tesmiye edilmiş, isim verilmiş, adlandırılmış (olan). isimden sorulduğunda "nedir?" diye sorulur: ismi nedir? müsemmâdan sorulduğunda ise "kimdir?" diye: o kimdir?
Adlanmış, adlı, ismi olan. 2. Belirli zaman.
İlgili âyetteki “ecel-i müsemmâ” kıyametin kopmasına dair olup bununla insanın değil kâinatın eceline işaret edilmiştir. Tabii yolla da olsa, kaza ve katil yoluyla da olsa herkes kendi eceliyle ölür. “Maktul öldürülmeseydi yaşardı” demek vâkıaya aykırıdır, ecel ise vâkıanın ifadesidir.
- Herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı olarak düşünme ile oluşan görüş ve yorum. - Herhangi bir konuda ayrıntılı olarak düşünme. - Senin mütalaa içinde olman benim sürekli ilerleme ve araştırma gayretimi etkiliyor.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir.
1. Allah'a yönelen. 2. Güzel yağan, yararlı yağmur.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri