- Bir şeyi ya da bir kimseyi benzerlerinden ayrı tutmak.
MÜSTESNA KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Kendisi bu resimlerin hepsinden daha sevimli, daha canlı, daha müstesna bir simaydı. - Şehrinde yerleşen ve alışan halk müstesna, şiirin burada fazla beğeneceği bir yer de kalmamıştı.
MÜSTESNA KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Kendisi bu resimlerin hepsinden daha sevimli, daha canlı, daha müstesna bir simaydı. Şehrinde yerleşen ve alışan halk müstesna, şiirin burada fazla beğeneceği bir yer de kalmamıştı.
Edattan önce geçen bütün veya genel konumdaki öğeye müstesnâ minh (kendisi hakkında verilen hükümden bir başkasının hariç tutulduğu unsur), edattan sonra gelen cüz veya özel konumdaki öğeye de müstesnâ (genelin/bütünün hükmünden hariç tutulan unsur) adı verilir.
İstiğna zengin olmak ve tamah etmemek manasına gelirken, müstağni de elindekilerle yetinmesini bilen, daha fazlasını istemeyen, tok gözlü kimse demektir. Çevresindeki olaylara karşı kayıtsız olan, ilgisiz insanlar da müstağni olarak nitelendirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Müstesnâ, genel olarak muttasıl ve munkatı' olmak üzere iki kısımdır.
Müstesna isminin anlamı, “Benzeri az bulunan, benzerlerinden ayrı, üstün olan, seçkin” demek. Gerçekten öyle bir kadın.
Müstesna-i şahika, "eşi benzeri bulunmayan, eşsiz" anlamına gelir.
TDK sözlüğünde emare kelimesi şu şekilde açıklanmıştır. Emare kelimesinin anlamı; bir kişiyi aradığı olguya ulaştırabilecek ipucu yani emare anlamına gelmektedir. Birkaç örnek cümle ile izah etmek gerekirse: "Olay mahallinde katilin iz ve emarelerine ulaşılamamıştır."
1. En iyi ve en güzel olması için dikkat ve özen gösterilmiş, özenilmiş, özenli, îtinâlı: “Mûtenâ bir sanat eseri.” 2. Benzerleri arasında üstün nitelikleriyle göze çarpan, önemli bir yeri bulunan, seçkin, önemli, mühim: “Mûtenâ bir adam.” Mûtenâ bir gazino (Reşat N.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
müstesna / müstesnâ / مستثنى / مُسْتَثْنَا
Ayrı tutulan, ayrı muameleye tabi olan. Kaide dışı bırakılmış olan.
Müstesna Kelimesinin Kullanımı
Sanat ve Edebiyat: Sanat eserlerinde ve edebi metinlerde, olağanüstü, benzersiz ve sıra dışı olanı ifade etmek için müstesna kelimesi kullanılabilir.
Arapça s̠ny kökünden gelen mustas̠nā مستثنا "istisna edilmiş, sıra dışı" fiilinden alıntıdır. Arapça fiil Arapça istis̠nāˀ إستثناء "koşul ileri sürdü, istisna etti" sözcüğünün istifˁāl vezni (X) mefˁuludur. istisna maddesine bakınız.
Anneleriniz, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız ve teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları ve süt anneleriniz ile süt kardeşleriniz, eşlerinizin anneleri ve kendileriyle gerdeğe girmiş olduğunuz eşlerinizden doğmuş olan üvey kızlarınız ki; sizin onlarla evlenmeniz haram kılınmıştır.
Ziynet kelimesi Kur'an'da “elbise, takı, hoşa giden, güzel bulunan nesneler, insanı maddî veya mânevî olarak güzelleştiren şeyler” mânasında kullanılmıştır. Burada kadınların göstermemeleri, örtmeleri istenen ziynetin elbise olması mümkün değildir; çünkü örtünme onunla yapılacaktır.
Müstesna isminin anlamı ise şu şekilde; Benzerlerinden farklı, üstün, ayrı tutulan.
bir genellemenin sonuna konulması halinde; ''ben bir genelleme yaptım ama -hemen hemen her genellemede olduğu gibi- bunun da istisnaları mevcuttur.'' manasına gelen, iki kelimeden oluşan deyim...
Mefûl-ü mutlak, diğer mefûllerin aksine harf-i cer ve zarf- larla irtibatlı (kayıtlı) olmayıp, fiilin masdarından direkt ortaya çıkan bir mefûldür. Mefûl-ü mutlak, fiilin tekîd, çeşit ve sayı- sını belirtmek için kullanılır.
Tekid kelimesi, sağlamlaştırma ve kuvvetlendirme anlamıyla kullanılan Arapça kökenli bir kelime türüdür.
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
BÎHUŞ (ﺑﻰﻫﻮﺵ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve hūş “akıl” ile bі-hūş) Aklı başında olmayan, kendinden geçmiş, baygın; şaşkın, sersem: Cebraîl'i şîve-i güftârımız bîhûş eder (Hersekli Ârif Hikmet).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri