Öğrenciler YÖK tarafından bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmeden önce tercih yaparlar. Bu tercihleri yapabilmeleri için de üniversiteye girmeleri ve ellerinde puanlarının olması gerekir. Puanınız olmadan özel bir üniversiteyi tercih edemezsiniz.
Ülkemizde özel üniversite bölümlerine girebilmek için tıpkı devlet üniversitelerinde olduğu gibi, gerekli bir puan ve başarı sıralamasına sahip olmak gerekmektedir. Özel üniversitelere yerleşme puanları tam burslu, yarı burslu ve burssuz olarak 3'e ayrılır.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
Vakıf üniversitelerini devlet üniversitelerinden ayıran en temel fark bu üniversitelerde eğitimin burslu programlar dışında ya kısmi ya da tamamen ücretli oluşudur. Bu ücretler de üniversiteden üniversiteye, hatta aynı üniversite içinde bölümden bölüme farklılıklar gösterebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Vakıf üniversitesinin özel okuldan herhangi bir kar amacı taşımaması ve devletten de destek almasıdır. Vakıf üniversitesine gitmek isteyen öğrencilerin o üniversitenin puanına göre tercihte bulunması gerekmektedir. Vakıf üniversitelerinde %25, %50 ve %75 burslu olarak öğrenim görme şansı öğrencilere sunulmaktadır.
Mevzuat açıkça vakıf yükseköğretim kurumlarının kazanç amacı gütmeyeceğini düzenlemektedir. Bununla birlikte, vakıf üniversitesi temel amacı “gelir” elde etmektir. Vakıf üniversiteleri kamu hizmeti yerine getiren, kar amacı gütmeyen tüzel kişiliklerden çıkarak de facto birer özel üniversiteye dönüşmüştür.
Vakıf üniversitesi tam burslu okuyanlar KYK'ya başvurabiliyorlar mı? Özel üniversite okuyan KYK'ya başvurabilir mi? Özel üniversite okuyan KYK bursu alabilir mi? KYK'dan burs ya da kredi almak isteyen özel üniversite, vakıf üniversitesi öğrencileri de KYK'nın burs ya da kredi başvurularında bulunabilirler.
Özel üniversitelerde tam burslu ya da ücretli öğrenim gören öğrenciler de KYK yurtlarında kalabilirler. Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin hem öğrenim kredisi, hem burs hem de yurt hakları vardır.
Özel üniversiteler devlet üniversitesi olmasalar da devlete bağlılar ve YÖK'ün (Yükseköğretim Kurulu) kurallarına göre öğrenci almaları gerekir. Her okulun olduğu gibi özel okullarında taban puanları vardır.
Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklardır. Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacaktır. Ek yerleştirme için de elektronik kayıt yapılabilecektir.
YKS ek tercih kılavuzu ve boş kontenjanlar, YKS yerleştirme sonuçlarının ardından açıkta kalan adaylarca sorgulanıyor. Duyurulan 2023 YKS tercihleriyle kayıt hakkı kazanamayan adaylar için şimdi ek tercih fırsatı olacak. YKS ek tercih kontenjanlarının ilanının yanı sıra ek tercih başvuru takvimi bekleniyor.
Barajı geçmeden özel üniversiteye gidilir mi diye merak edenler için maalesef böyle bir imkan bulunmuyor. Tercih listesinde özel üniversitelere veya devlet üniversitelerine yer vermeniz için baraj puan şartı vardır.
Özel üniversiteler başarılı öğrencileri tarafından talep oluşturmak adına bu tarz bir uygulamayı tercih etmektedir. %100 eğitim bursu alan bir öğrencinin tüm okul masrafları eğitim kurumu tarafından ödenir. Burslu üniversitelerde %25, %50, %75 ve %100 burs seçenekleri bulunmaktadır.
Vakıf üniversitelerinde okuyanların hem öğrenim kredisi, hem burs hem de yurt hakları var. Sadece katkı kredisinden yararlanamıyorlar. Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanan öğrenciler KYK başvuruların başlamasıyla birlikte e-kayıt işlemlerini yaptıracaklar.
2023 yılının Ocak ayından itibaren üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin 1250 TL olarak belirlenmişti. Burs ödemeleri Yüksek lisansta 2500 TL, doktorada 3750 TL olarak belirlenmiştir.
KYK burs ve öğrenim kredisi başvurusu yapmak isteyenler 'Vakıf üniversitesinde okuyanlar KYK alabilir mi? ' sorusunun cevabını araştırıyor. KYK burs ve öğrenim kredisi için özel üniversitesi öğrencileri başvuru yapabiliyor.
Türkiyede puansız alan özel üniversiteler maalesef yoklar. Fakat sadece lise diploması alarak üniversite okumak mümkün. Bunun tek çaresi ise yurtdışında okumak. Makedonya, Azerbaycan, Bulgaristan gibi bazı belli ülkeler sadece lise diploması ile üniversitelerine öğrenci kabul etmekteler.
Devlet üniversitelerine oranla daha küçük kampüslere sahiptirler. Öğrenci memnuniyeti konusunda dikkatlidirler. Başarı sıralamasına göre burs olanakları sağlanır. Çok fazla vakıf üniversitesi bulunduğu için, iyi bir eğitim alabileceğiniz üniversite sayısı çok azdır.
Webometrics'in Türkiye'nin en iyi üniversiteleri arasında ilk sırada ODTÜ yer alıyor. Listeye göre Türkiye'nin en iyi ikinci üniversitesi ise İstanbul Teknik Üniversitesi olarak belirlendi. Hacettepe ise Türkiye'nin en iyi 25 üniversitesi sıralamasında 3. oldu.
Özel üniversitelerde başarısızlık durumlarında burs kesintisi yapılmaz. Bunun sebebi öğrencinin bursu o okula girmeye hak kazandığı yıl üniversite sınavında aldığı puan sayesinde kazanmasıdır. Daha sonradan eğitim hayatındaki yaşayacağı başarısızlıklar aldığı bursun kesilmesine sebep olmaz.
%50 ÖSYM İndirimli: ÖSYM kılavuzu'nda %50 indirimli olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi'ne yerleştirilen öğrencilere sağlanan karşılıksız burstur. Bu bursa hak kazanan öğrencilerin eğitim ücretlerinden %50 indirim uygulanır.
YKS sınavına giren ve tercih yapacak olan adaylar herhangi bir tercih ücreti ödemeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri