Başlıca oluşma sebepleri düşme, darp, trafik kazaları ve spor yaralanmalarıdır. Kafatası kemiğinin kırılma şekline göre farklı tiplerde kafatası kırıkları oluşabilir. Bazı kırıklar ciddi yaralanmalara ve müdahalelere sebep olurken bazı kırıklar ise basit tıbbi müdahalelere sebep olur.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
ÇÖKME KIRIĞI
Kemik parçalarının içeri doğru çökmesi ile olur. Genellikle alttaki beyin tabakasında yaralanmaya neden olur. Eğer bu olursa beyindeki oluşan hasar ameliyat sonrası düzelmeyebilir. Bu kırık türlerinde epilepsi olma sıklığı yüksektir.
Bu nedenle bu hastaların travmadan 2 ay sonra, mutlaka beyin cerrahisi polikliniğine kontrole getirilmesi gerekir. Depresyon Kırıkları: Kırılan kemik parçaları beyne doğru çökmüştür. Çöken kısım bir parçadan veya birden çok parçacıktan oluşabilir. Direkt röntgen ve Beyin Tomografisi ile teşhis edilirler.
Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) hastalığına hangi bölüm bakar? Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
İlgili 22 soru bulundu
Doğumda görülen kafa şekil bozuklukları arasında bulunan kraniosinostoz kafatası kemiklerinin çok erken birleşmesiyle oluşmaktadır. Şekil bozukluğunun yanı sıra hem zihinsel gelişimi engelleyen hem de fonksiyon kayıplarına neden olan bu hastalık erken dönemde tedavi edilebilmektedir.
Erken teşhis edilen bebeklerde oluşan kafatası şekil bozukluklarının tedavi edilmesi pozisyon değiştirme, egzersizler ve yüzüstü aktiviteleri ile mümkün olabilmektedir.
Kafatası kemiklerinin düzlemsel kırıkları ya da çatlakları, beyin zarları etrafında ya da beynin içinde kanamaya neden olmadıklarında ciddi değillerdir. Ancak kemik parçalarının beyin içine girdiği yani çökme kırığı olarak adlandırdığımız durumlarda ciddidirler.
Ağır kafa travmalarından sonra yaşanan belirtiler şu şekilde sıralanabilir; Travma alanında, cilt altındaki kanamalara bağlı büyük şişlikler. Derin cilt kesileri. Kafatasının çökme ve kırıkları gözlenebilir.
Ameliyat İşlem Süresi ; 2 – 4 SAAT ARASI OPERASYON SÜREBİLİR.
İnsan kafatası sembolizmi, insanın kafatasıyla ilgili sembolik bir anlamdır. Kafatasının en çok karşılaşılan sembolik kullanımı ölüm ve yaşam betimlemesidir. İnsan, diğer kemiklerin taş parçalarına benzediği zamanlarda birkaç parçaya ayrılmış gömülü kafataslarını bile kısmen tanıyabilir.
Kafatasının kıkırdakları olması gerekenden erken kaynaştığında kafa şekil bozukluğu meydana gelebilir. Bu bozukluğa kraniosinostoz adı verilir. Bir bebekte boşlukların biri ya da daha fazlası çok erken kapandığında kraniosinostoz oluşur. Kraniosinostoz bebeklik çağında görülen bir kusurdur.
Beyin, baskıya maruz kaldığı bölgenin karşı istikametine doğru büyür ve kafatasında şekil bozuklukları oluşur. Ortalama 2 bin canlı doğumda 1 görülen bu durum bebekte gelişim bozukluklarına yol açabilmektedir. Kraniosinostoz sadece şekil bozukluğuyla yani kıkırdakların kapanmasıyla meydana gelmeyebilir.
Kafa tabanı, beyin, gözler, burun, ağız ve boğaz gibi birçok önemli yapıyı içeren kompleks bir anatomik bölgedir. Kafa tabanı tümörleri, bu bölgedeki dokuların normal hücrelerinin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar.
Dermal Dolgu Uygulamaları: Dermal dolgu maddeleri, derin sivilce çukurlarının tedavisinde kullanılan etkili bir seçenektir. Bu yöntemde, dolgu maddeleri cildin altına enjekte edilerek çukurların dolgunlaşması sağlanır. Hyaluronik asit, kalsiyum hidroksiapatit veya poli-L-laktik asit gibi dolgu maddeleri kullanılır.
Lazer, ciltte meydana gelen delik ve çukurları tedavi etmek için kullanılan en etkili yöntemdir. Kişiye özel olarak uygulanan lazer tedavisi ile önce cilt analizi yapılır. Ardından uzman cildi soyan ya da cildi soymadan yenileyebilen lazer tedavisini uygular.
Belirtiler arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, hafıza kaybı, uyku hali, yürüme güçlüğü, kas güçsüzlüğü ve nöbetler yer alabilir. Eğer hastada kronik subdural kanama varsa, tedavi süreci belirtilere ve kanama boyutuna bağlı olarak değişebilir. Bazı vakalarda, kanama kendiliğinden düzelebilir.
Bir bebeğin kafatası kemikleri doğumda yumuşak ve esnektir. Beynin büyümesine izin vermek için kafatası plakaları henüz tam olarak kaynaşmamıştır. Ancak bir bebek tekrar tekrar aynı pozisyonda yatırıldığında kafatası düzleşebilir. Bazen bebekler yamuk kafa şekilleri ile doğarlar.
Kafatası şekil bozuklukları genellikle doğumda fark edilir, ancak bazıları sonradan da ortaya çıkabilir. Tedavisi, bozukluğun ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, cerrahi müdahale gerekli olabilir.
Sadece ağrı ve kas spazmına yol açan bir çökme kırığı, ilaç tedavisi, korse ve yatak istirahati ile tedavi edilebilir. Korse ve istirahat, omurgayı hareketsiz bırakarak, genellikle kırığın daha da ilerlemesine engel olur, kaynamaya yardımcı olur. Yaş ilerledikçe kemikte kaynama oluşması için gerekli süre uzayacaktır.
Omurga Çökme Kırığının Belirtileri
Şiddetli vakalarda ise kırığın tedavi edilmemesi durumda kifoz (kamburluk) gibi omurga deformasyonları ve felç gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çökme kırığı, en sık rastlanan kırık çeşididir. Omurun ön kısmında meydana gelen çökmeler sonucu oluşur ve bunun nedeni omurgaya binen ağırlıktır. Bu ağırlığın arttığı durumlarda ise patlama kırığı görülür ki bu vakalarda felç olasılığı vardır.
Yetişkinlerde kafatası kemikleri sertleştiği için cerrahi müdahale şart durumdadır. Hastaya anestezi yapıldıktan sonra protezler kafa derisi açılarak yerleştirmesi yapılır. Ameliyat sonrasında bölgede ağrı görülmesi doğal bir süreçtir. Ameliyatın süresi de var olan eğrilik düzeyine göre değişkenlik gösterir.
BEBEK BÜYÜDÜKÇE KAFA ORANI DEĞİŞİR
Doğumda bebeğin kafası vücudun 1/4 oranında iken, bebeğin vücudunun büyümeye başlaması ile birlikte bu oran değişir. Yetişkinlik döneminde ise kafanın vücuda oranı 1/8 olur. Başın büyüklüğü beynin ve kafatası kemiklerinin büyüme şekliyle doğru orantılıdır.
Kafatası endeksi, kafanın azami genişliğinin azami uzunluğuna bölümünün 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır (yatay düzlemde veya önden arkaya doğru). Hesaplanan gösterge 75'ten küçük ise kafatası, üstten bakıldığında uzun ve düz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri