icrası bir anda olup bitmeyen, bir süre devam eden, temadi gösteren suçtur. mesela, a'nın b'yi kaçırıp bir süre bi bodrumda hapsetmesi, ya da ruhsatı olmadan silah taşımak gibi. hukuksal ihlalin hemen sona ermeyip bir süre devam ettiği suç türüdür.
Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)
Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.
Öz: Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Mütemadi Suçlar: İşlenen fiilin hemen sona ermeyip belli bir süre devam ettiği suçlara mütemadi suç diğer adıyla kesintisiz suç denir. Örneğin A'yı B'yi bugün evinin bodruma kitler ve beş gün boyunca orada tutar. Burada suç B'nin serbest bırakıldığı beşinci gün yani kesintinin gerçekleştiği an işlenmiş sayılacaktır.
Zincirleme Suç Örnekleri
Bir işyerinde iş sahibi aleyhine hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma suçunun birden fazla kez işlenmesi halinde zincirleme suç söz konusu olacaktır. Bir kişinin, aynı fail tarafından iki kez dolandırılması halinde de zincirleme şekilde işlenen dolandırıcılık suçu söz konusu olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır. Türk hukukunda itiyadi suça örnek olarak tefecilik göste- rilmektedir. Buna göre, faizle para vermenin itiyadı gösterecek şe- kilde tekerrür etmesi gerekir ki suç meydana gelsin (29).
Şayet suç, ceza ilişkisini ortadan kaldıran her hangi bir sebeple cezalandırılamıyorsa, zincirleme suç ilişkisine dahil edilmesi mümkün değildir. TCK'nın 43. maddesinin üçüncü fıkrası gereği, kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında zincirleme suç hükümleri uygulanmayacaktır.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
Zincirleme suç hükümlerinin uygulandığı hallerde, işlenmiş birden çok suç olmasına rağmen fail bu suçların her birinden ayrı ayrı cezalandırılmamakta, buna karşın bir suçtan verilen ceza belirli bir oranda artırılmaktadır. Bu düzenleme sanık lehine bir düzenlemedir.
Mütemadi temel, villa tipi yapılarda en çok kullanılan temel çeşididir. Sürekli temel olarak da bilinir. Zemin etüdünün yetersi olması durumunda mütemadi temel rahatlıkla kullanılabilir. Su basman seviyesini yüksek yapmak istediğimizde bu temel çeşidini kullanabiliriz.
Mütemadi suçlarda suç tarihi, temadinin kesildiği tarihtir. Temadi iki şekilde sona erer. Fiilen sona erme: Temadi, ya failin iradi fiiliyle veya gayri iradi bir müdahale ile fiilen sona erer.
Zemin taşıma gücünün azalması, artan kolon yükleriyle temel boyutları büyüyüp birbirine yaklaşır. Mütemadi temel tekil temellerin yeterli olmadığı durumlarda birden fazla tekil temelin birleşmesiyle oluşan temellere sürekli temel yani mütemadi temel denir.
Varsayımsal (Mefruz) Suç:
Varsayılsal suç, failin, aslında herhangi bir suçu oluşturmadığı halde, fiilinin bir suçu oluşturduğunu sanmasıdır.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur.
TCK m.43/1'de yer alan zincirleme suç hükmüne göre, bir failin aynı suç işleme kararı çerçevesinde aynı mağdura karşı aynı suçu birden fazla kere işlemesi durumunda kendisi hakkında tek bir cezaya hükmedilecek, ancak cezası hüküm uyarınca dörtte birden dörtte üçe kadar artırılarak verilecektir.
1 Tekerrür, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı kesin bir hükümle mahkûm olmuş bir kimsenin, bu mahkûmiyetin kesinleş mesinden sonra kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suçu işle mesi halidir.2 Burada ikinci suçu işleyen şahsa mükerrir denir. Müker ririn karşıtı, ilk suçlu terimidir.
Bir kişiye araya zaman girmeksizin hakaret içerikli mesajlar gönderen kişi için gönderdiği mesaj sayısı kadar cezaya hükmetmek yerine zincirleme suç hükümleri kapsamında bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza dörtte birinden dörtte üçüne kadar arttırılır.
Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
Verilere göre hem kadınlar hem de erkekler arasında en yüksek oranda işlenen suçlar ezici çoğunlukla yaralama (40,445) ve hırsızlık (39,279) oldu.
43. maddenin 3. fıkrasına göre; “kasten öldürme, kasten yaralama, iş- kence ve yağma suçlarında zincirleme suç hükümleri uygulanmaz”. aslın- da teorik olarak, bu sayılan suçlar arasında zincirleme suç ilişkisinin kurulması tabii ki mümkündür, ancak kanun koyucu bu suçları daha ağır bir biçimde cezalandırmak istemiştir.
SUÇLARIN İÇTİMAI. Failin, bir veya birden çok fiille, ceza kanunun aynı hükmünü veya farklı hükümlerini bir veya birden çok kez ihlal etmesi ama birden çok suçtan değil bir suçtan sorumlu tutulmasıdır.Dolayısıyla faile tek bir ceza verilir.
Kişi kanunda sayılan 3 ve 5 yıllık sürelerde belirlenen suçları, önceden işlediği suça ilişkin cezası kesinleştikten sonra cezanın infaz edilmiş olmasına bakılmaksızın tekraren işlerse MÜKERRİR kabul edilir.
Anayasa m. 76'da zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi suçlar, yüz kızartıcı suç şeklinde gösterilmiştir. Gibi sözcüğünün varlığı uygulamada bu suçların geniş yoruma açık olabileceği tartışmalarına yol açmaktadır.
Özel önleme teorilerinde ceza bakımından suçlular genellikle üç gruba ayrılır: Tesadüfi suçlular, itiyadi suçlular ve ıslahı mümkün olmayan itiyadi suçlular. Tesadüfi suçlu, ağır da olsa tesadüfler sonucu bir suç işleyen kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri