25 cm'den az olamaz.
Tanınmış Üye. don derinliğin 50 cm ise temel alt kotun 50 cm toprağa gömülü olması geekir. Don derinliğindeki mantık temel altındaki toprağın donup çözüldüğünde hacminde oluşacak değişikliklerden kaynaklı temelde oturmalara sebep olabilir.
Yapı alanındaki toprağın zemin emniyet gerilmesinin, tekil temellerin mantıklı boyutlar içinde sağlayabilecekleri toplam alanın yeterli olmadığı kadar küçük olmasıdır. Bu durumda mütemadi temeller kullanılır.
Genel olarak, tüm temeller iki kategoriye ayrılır: sığ temeller ve derin temeller. Sığ ve derin kelimeler, temelin yapıldığı toprağın derinliğini ifade eder. Sığ temeller 3 m (1 m) kadar küçük derinliklerde yapılabilirken, derin temeller 20 – 65 m (60 – 200 m) derinliklerde yapılabilir.
Adı verilen radye döşemesinin kalınlığını en az 30 cm. veriniz.
İlgili 43 soru bulundu
Şimdi de mütemadi temeli anlatalım. Mütemadi temel, zeminin statik olarak biraz daha iyi olduğu durumlarda başvurulan temel tipi! Yani zemin uygunsa bu temel tipi de depreme karşı dayanıklılık sağlar. Ama riskli zeminlerde yerini radye temele bırakması gerekir.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Mütemadi temel, değişik nitelik gösteren zeminlerde farklı oturmaları engellemek için de etkili bir çözümdür. Sürekli temeller bir kirişe oturan kolonlar görünümündedir. Zemin gerilmesi yük, kolonlar da mesnet olarak düşünüldüğünde, sürekli temel ters çevrilmiş bir kiriş gibi görünebilir.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Mütemadi temeller genellikle sanayi, lojistik, ulaştırma ve endüstriyel tesis projelerinde bodrum kat bulunmayan yapılarda kullanılırlar. Mütemadi temellerin yalıtımda klasik sitemler tercih edildiğinde yalıtımın sürekliliğinde sıkıntılar yaşanmaktadır.
Sağlamlık açısından bakıldığında Radye Temel Mütemadi Temele göre daha sağlam bir temel türüdür.
Devamlı kirişler: Yapılarda üç veya daha fazla mesnet üzerine oturtularak, iki veya daha fazla açıklıkla yapılan kirişlerdir. Bu tür kirişlere mütemadi kiriş de denir.
Temel derinliğinin belirlenmesi projelemede önemlidir. Temel tabanı ile zemin yüzeyi arasındaki düşey uzaklığa temel derinliği adı verilir. Temel derinliğinin belirlenmesinde; zemin çeşidi, tabakalaşma durumu ve yeraltı su seviyesi ile iklim bölgesi ve toprak don derinliği dikkate alınmalıdır.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
Perde duvarlar döşeme ve kirişler ile birlikte çalışarak taşıyıcı sisteme dahil olurlar. Bu temel türüne perde duvarlı rijit radye temel adı verilir. Rijit radye temelin yapılması sonucu bodrum kat yüksekliğinden daha az yükseklik oluşuyorsa ilgili hacim, taşıyıcı sisteme uygun şekilde hücrelere bölünür ve doldurulur.
Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
Tekniğine uygun olarak derin temel sistemi ile inşa edilen birçok yapı, deprem anında zemin sıvılaşması yaşansa bile ayakta kalabilir ve binadan sağ olarak çıkılabilir.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden biridir ve deprem esnasında yapıyla birlikte hareket eder.
Radye jeneral olarak da bilinir. Dolgu zeminlerde, emniyet gerilmesinin düşük olduğu ya da fazla sıkışabilen zeminlerde, kolonların birbirine çok yakın olduğu durumlarda radye temel uygulanır. Bina zemini tamamen örten ve tersine çalışan bir döşeme üzerine oturtulur.
Temel kazığı veya derin kazılarda düşey yer değiştirmelerin önlenmesi, yapıların dönmeye karşı emniyete alınması amacıyla kullanılan düşey taşıyıcı elemanlardır.
Grobeton dökülmesindeki amaç zemin ile temelin irtibatını kesmek ve zeminden gelebilecek su veya kimyasalların temel betonarmeye zarar vermesini önlemektir. Ayrıca grobeton donatı döşenebilmesi için gerekli olan düzgün yüzeyi oluşturması amacı ile dökülmektedir.
Derinliği az olan su içinde temel yapılması istendiğinde dolgu yapılacak zemin yüzeyi temizlenir ve su yüzeyinin üzerine kadar büyük taşlarla dolgu yapılır. Yapının temeli plak halinde taş dolgu üzerine oturtulur. Ayak temeller genellikle betonarmeden inşa edilir.
Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
Uluslararası standartların çoğunda böyle bir ortamda inşa edilecek betonarme bir yapıda betonun en az çimento içeriği 340 kg/m³ ile en büyük Su/Çimento oranı 0.45 ile sınırlandırılmakta ve beton sınıfının C35 ve üzerinde olması zorunlu tutulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri