Anlamları doğrultusunda müteşekkir kalmak kelimesi için TDK üzerinde, 'çok teşekkür etmek' olarak ifade edilebilir. Yapılan bir iyilik karşısında ne kadar minnet duyulduğunu anlatan bir kelime olarak öne çıkıyor. TDK için müteşekkirlik ise, 'Müteşekkir olma durumu' olarak karşılık bulunmaktadır.
Müteşekkir kelimesi, teşekkür etmeye müsait durumlarda kullanılabilir: ''Bu konuda gerçekten müteşekkirim.'' "İlginize müteşekkirim." "Yardımlarınız ve desteğiniz için müteşekkirim."
Müteşekkir kelimesi, 'teşekkür etme durumunda olan kişi ya da kimse' anlamı üzerinden ifade edilmektedir. Bu anlamı ile beraber özellikle herhangi bir iyilik karşısında, yine karşılık olarak verilen müteşekkir anlamı taşıyor.
Müşteki Ne Demek
Müşteki sıfatına ilişkin olarak kanun hükümlerinde bir tanıma yer verilmemiştir. Müşteki yani diğer bir deyişle şikâyetçi, bir suçtan zarar gören veya mağdur olan ve bu sebeple Cumhuriyet Savcılığına veya ilgili kuruma başvurarak şikâyet hakkını kullanan kişidir.
Arapça şkr kökünden gelen mutaşakkir متشكّر “teşekkür eden, şükran duyan” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
minnet dolu, şükran dolu; minnettar, müteşekkir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
FEVKALBEŞER KELİMESİNİN ANLAMI
İnsanüstü ve üstün nitelikli kimse anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle fevkal beşer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı fevkalbeşer şeklinde olmalıdır.
Müşerref Olmak Ne Demek? Günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılan kalıp ifadelerden biri olan müşerref olmak, onore olmak ve şeref kazanmak anlamına gelir.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Münhasır; bir kimse ya da bir şey için ayrılmış, mahsus anlamı taşımaktadır. Bu insan ya da hayvan ile beraber eşyalar için de kullanılabilmektedir. Eski dönem insanları daha sık kullansa dahi günümüzde de değerlendiriliyor.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan berhudar kelimesi, ''berhurden'' sözcüğünden türetilmiştir. Berhurden faydalanmak, nasiplenmek manasına gelirken, berhudar kelimesi de muradına ermek, mutlu olmak demektir. Berhudar ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
Peşin hüküm, herhangi bir konuda, tarafları dinlemeden ve araştırma yapmadan, direkt yargıya varmak demektir.
Mükellef, bir şey yapmak zorunda olan kişi anlamına gelir. Burada anlatılmak istenen ise kişinin herhangi bir konuda yapması zorunlu olduğu şeydir. Örneğin vergi mükellefinin vergi ödemesi zorunludur. Doğal olarak vergiyi ödeyecek olan kişiye mükellef denir.
Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir. Şikemperver kelimesi etimolojik açıdan incelendiğinde ise şikem kelimesi karın anlamına gelirken, perver kelimesi de besleyen anlamına gelir.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir.
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
Meşveret fikir alışverişinde bulunmak anlamına gelirken, müşavere kelimesinin sözlük anlamı danışmaktır.
Müftehir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir şeyi övünç bilerek onunla sevinen, övünen, iftihar eden.
Arapça şkr kökünden gelen mutaşakkir متشكّر "teşekkür eden" sözcüğünden alıntıdır.
- Bir şeyi ya da bir kimseyi benzerlerinden ayrı tutmak.
Birleşmiş, meydana gelmiş olan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri