Madde 169 - Müteselsil alacaklılık, borçlunun, alacaklılardan her birine borcun tamamını isteme hakkını tanıdığı veya kanunun belirlediği durumlarda doğar. Borçlu, alacaklılardan birine yaptığı ifayla, bütün alacaklılara karşı borcundan kurtulmuş olur.
Müteselsil borçluluk, alacaklının istediği borçluya borcun tamamının ifasını talep edebildiği, her bir borçlunun da alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olduğu borç ilişkisidir.
Örn: B1, B2 ve B3, A'ya karşı otuz bin TL ödemek hususunda müteselsil borçlu ise; A otuz bin TL'nin tümünün ödenmesini dilerse bu borçlulardan sadece birinden veya hepsinden isteyebilir. Kendisine talep yöneltilen borçlu buna itiraz edemez. Borçluların her birinin sorumluluğu borcun tamamı ödeninceye kadar devam eder.
Müteselsil sorumluluk, birden fazla kişinin bir borç veya zararın tamamının zincirleme ödenmesi halinde tek bir kişinin tüm borç veya zararı ödemesi anlamına gelir.
Müteselsil kusurun ne olduğunu anlatacak olursak, bir motorlu aracın katılmış oldukları herhangi bir kazada, üçüncü bir kişinin uğramış olduğu zarardan kaynaklı olarak birden fazla kişinin tazminat hükmü bulunuyor ise, bu kişiler müteselsil olarak sorumlu tutulur.
İlgili 41 soru bulundu
Kanun koyucu birden fazla kimselerin müşterek kusurlarıyla bir zarara sebebiyet vermeleri hâlinde, bu kimselerin zarara uğrayana karşı müteselsilen sorumlu olmalarını öngörmüştür (Akıntürk, s.123). Birden çok kişi aynı zarardan aynı sebepten veya çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu olabilir.
Bir borç ya da zararın birden fazla kişinin sorumluluğunda iken; borçlulardan birinin borcun sorumlu olduğu payını ödemek yerine borcun tamamını ödemekle yükümlü haline gelmesidir.
Birden çok kimsenin, bir borcun veya zararın (tamamının) ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması.
Özet: Teselsül, birden çok borçlunun alacaklıya karşı aynı bor- cun tamamını yükümlendikleri veya birden çok alacaklının tek bir borcu istemeye haklı olduğunu gösteren durum olarak tanımlan- maktadır. Teselsül sadece yasadan ya da hukuki işlemden kaynakla- nabilir.
Özetle, müştereken sorumlulukta her bir kişi kendi payına düşen miktarla sınırlı sorumludur. Müteselsil sorumlulukta borcun tamamı yükümlülerden biri tarafından ödenirse diğer borçlular için de yükümlülük sona ermektedir.
Birden fazla kişinin, bir borç veya zararın tamamının ödenmesi sorumluluğundan, zincirleme şeklinde ve tek başına sorumlu olması haline müteselsil sorumluluk adı veriliyor.
Müteselsil sorumluluk bir borcun tamamından birden fazla borçlunun ayrı ayrı sorumlu olması durumudur. Müşterek sorumluluk ise, birden fazla borçlunun borcun tamamından değil belli bir payından sorumlu olma durumudur.
İmza attığı sözleşme ticari işten kaynaklanan borç sözleşmesi ise zaten 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 7. Maddesine göre bu kefil sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça müteselsil kefildir.
Müteselsil borçluluk; alacaklının, kanun veya sözleşme gereğince alacağının tamamını veya bir kısmını, birden çok borçlunun birinden veya tamamından isteme hakkına sahip olduğu bir borç türüdür. Müteselsil borçlulukta borçluların sorumluluğu, borcun tamamı ifa edilene kadar devam eder.
Devredenin ifa uğruna yapılan devirlerde de sorumluluğu söz konusudur. Alacağın, başka bir borcun ifası yerine geçmek üzere veya ifası uğruna temlik edilmesi yani ifaya yönelik devredilmesi de, ivazlı bir işlemlerdir. Alacağın ifa yerine kaim olmak üzere temlikinde, temlik ile birlikte borç sona erer.
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
Alacaklının Temerrüdü «Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur.
Devirle, mümkin ve hâdis varlıkların var olmak için karşılıklı birbirine (meselâ A'nın B'ye, B'nin de A'ya) illet teşkil etmesinin kastedilmesine mukabil teselsül ile illiyet zincirini oluşturan her varlığın kendinden öncekine nisbetle ma'lûl, sonrakine nisbetle illet konumunda bulunması anlatılmak istenir (bk. DEVİR).
Borcu sona erdiren sebeplerden alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi Türk Borçlar Kanunu m. 135' te düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre “Alacaklı ve borçlu sıfatlarının aynı kişide birleşmesiyle borç sona erer.
Müteselsil kelimesi ise TDK sözlüğüne göre zincirleme anlamına gelmektedir. Zincirleme borçluluk tabiri ile anlatılmak istenilen mütesilsil borçluluk kavramıdır.
Müteselsil temsil ilişkisinde temsilcilerden herhangi biri gerekli olan hukuki iş- lemi temsil olunan adına yapabilir. Müşterek temsil ilişkisinde hukuki işlemin geçerli olması için temsil olunan tarafından yetkilendirilen bir den çok temsilciden her biri birlikte hareket etmeli ve hukukî işlemi birlikte yapmalıdırlar.
b) Zincirleme (müteselsil) birlikte kefalet: Kefalet sözleşmesinin bu türünde kefiller ya kendi aralarında ya da asıl borçlu ile birlikte zincirleme sorumluluğu taahhüt ederler (BK. m. 488. c.2). Bu durumda kefiller ilke olarak bölme definden feragat etmiş sayılırlarsa da sözleşme ile bölme defini saklı tutabilirler.
Avukatlık Ücreti Dolayısıyla Müteselsil Sorumluluk
Avukatlık Kanunu'nun 165. maddesi “(…) sulh veya her ne suretle olursa olsun taraflar arasında anlaşmayla sonuçlanan ve takipsiz bırakılan işlerde her iki taraf avukat ücretinin ödenmesi hususunda müteselsil borçlu sayılırlar” hükmünü havidir.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri