Kara üzüm, içerdiği birçok bileşen sayesinde kan yapıcı besinler arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi rahatsızlığına iyi gelir.
Kara üzüm, özellikle kan yapıcı özelliğiyle ,son derece faydalı ve kıymetli bir besin. İçeriğinde bulunan anti oksidanlar sayesinden, iyi bir kanser kalkanı olan kara üzümü, özellikle çocuklarınıza bol bol yedirmenizde fayda var.
Demir bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuru üzüm tüketmek, kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Siyah Üzüm Kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez ve K vitamini açısından oldukça güçlü bir besi olduğu için kemik sağlığı için gerekli olan mineraller bakımından zengin besinlerden biridir.
İlgili 40 soru bulundu
Siyah kuru üzümde bol miktarda bulunan demir, saç sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği, kansızlık probleminden doğan saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olur.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Demir Eksikliği: Kuru üzüm, kurutulmuş meyveler arasında demir bakımından en zengin meyvelerden biridir. 50 adet kuru üzüm (26 gram) günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 3'ünü karşılar. Bu sayede demir eksikliği anemisi tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.
Kötü kolesterolü tedavi ederReservatrol, taze beyaz üzümün kabuklarında bol miktarda bulur. Reservatrol, kötü huylu kolesterol (LDL) seviyesini düşüren, damar sertliğini önleyen ve antioksidan özellikli etkin bir maddedir.Sindirimi kolaylaştırırYemeğinizi yedikten sonra üzerine taze beyaz üzüm yiyebilirsiniz.
Taze siyah üzüm aynı zamanda yüksek demir içeriği sayesinde kan yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Bu nedenle kansızlığı bulunanlar için alternatif bir besin kaynağıdır.
Üzüm anti-oksidan ve demir içeriği yüksek bir meyve olması nedeniyle yorgunluğun giderilmesinde etkilidir ve unutkanlığa karşı da koruyucudur. Aynı zamanda üzüm tüketimi C vitamininin etkisini de artırmaktadır. Kan yapıcı özelliği ile üzüm kansızlığa da iyi gelmektedir.
Kalp hastaları için şifa kaynağıdır. Kuru üzümün kabuğunda bulunan vitamin, kansere karşı koruyucu bir güç oluşturur. Çekirdekli kuru üzüm; kanı sulandırır. Kansızlık ile mücadele eden hastaların özellikle tüketmesi gereken, doğal ilaç olarak bilinir.
Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu gibi) Pekmez,Tahin helvası Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi) Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, yulaf.
- Beyaz üzüm suyunun kan sulandırıcı etkisi vardır ve kalp krizi riskini aza indirir. - Karaciğerde zararlı hücre oluşumunu en aza indirir. - Kalp hastalığı riskini azaltır ve kolesterolü dengeleme etkisi vardır.
Siyah üzüm, beyaz üzümden daha fazla lif içerir. 100 gram siyah üzümde 2.1 gram lif bulunur. 100 gram beyaz üzümde bu miktar 1.4 gramdır. Siyah üzüm, beyaz üzüme göre daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olur. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleri tüketildiğinde metabolizma hızlanır.
Mavi-mor üzümler, içerisindeki yüksek resveratrol seviyesi sayesinde vücudumuzdaki iltihabı azaltıyor; kansere, kalp hastalığına ve diyabete karşı korunmamıza yardımcı oluyor.
Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
En sevilen kuruyemişlerin başında gelen kuru üzüm, cinsel hayatı da renklendiriyor. Erkeklerde isteksizliği ve iktidar problemini ortadan kaldırıyor. Bunun yanında ereksiyon bozukluklarına iyi gelmesi ile de biliniyor. Sperm sayısı ve kalitesini arttırarak kısırlık tedavisinde de alternatif olarak kullanılıyor.
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
Üzümün kalorisi düşüktür ama tane olarak değil salkım olarak tükettiğinizde aşırı kilo almaya neden olur. Gereğinden fazla tüketilirse vücutta aşırı karbonhidrat yüklenmesine neden olur. Türk Aşçı Haberleri Üzüm aşırı tüketildiğinde hazımsızlık sorunlarına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri