Mütevellit Arapça kökenli bir kelime olarak kullanılmaktadır.
mütevellit - Nişanyan Sözlük. Arapça wld kökünden gelen mutawallid متولّد “tevellüt eden, doğan, doğmuş” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçede yerleşik şekilde değerlendirilen mütevellit, eski dönemlerde daha fazla kullanılan bir sözcüktü. TDK açısından bu kelimenin anlamı, 'Meydana gelmiş, ileri gelmiş' şeklinde tabir edilmektedir.
MÜTEVELLİT – MÜTEVELLİD
Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Genellikle cümle içerisinde dolayı, yüzünden, ötürü, sebepten ve için kelimeleri yerine kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Mütevellit Arapça kökenli bir kelime olarak kullanılmaktadır. Mevlit kelimesinden türeyen mütevellit kelimesi doğmak, var olmak anlamlarında kullanılmaktadır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Kısaca bilmukabele kelimesinin anlamı nedir? İşte detaylar. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Dilimize Arapçadan geçen mülazım kelimesi, mülazemet sözcüğünden türetilmiştir. Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir. Bu kelimenin yan anlamı ise teğmendir.
Birden çok anlama gelen Mükerrem kelimesinin en çok duyulan anlamları ise şunlardır; saygı görmeye değer, muhterem olan, sayılan, hürmet edilen, aziz olan, onurlandıran, yol gösteren kişidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Arapça kökenli bir kelime olan Tahayyül sözcüğü, günlük yaşamın önemli kelimeleri içerisinde yer alır.
Mübrem kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mübrem kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mubrem şeklindedir.
Arapça dyn kökünden gelen mutadayyin متديّن “dindar” sözcüğünden alıntıdır.
Kelime anlamı itibariyle nezdinde 'yanında, huzurunda ve gözetiminde' anlamları taşımaktadır. Bu üç anlam kapsamında farklı cümlelerde gündelik yaşamda rahatlıkla kullanılabilir. Bir kişi ya da bir eşya ve benzeri unsurun yanında, huzurunda ve gözetiminde olarak dile getirilmektedir. Nezdinde Nedir?
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
netameli - Nişanyan Sözlük. Arapça ntn kökünden gelen natāna(t) نتانة “pis koku, çürüme kokusu” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça natana نتن “çürüdü, pis koku yaydı” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri