Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, kiflik. Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kuş gözü. Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir.
Yerli ve yabancı olmak üzere doğaseverleri ve sporcuları ağırlamaktadır. Hakkari'nin meşhur yemekleri arasında; Yüksekova Kebabı, Parmak Kebab, Hegedanlı Pilav, Otlu Peynir, Çukurca Tahini, Aside Tatlısı, Cembeli Tatlısı, Cimilig, Gulul, Keledoş, Maşin Çorbası , Kotildevk, Doleme ve Hekerun yer almaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde deneme amacıyla dikilen "cennet hurması" ağaçlarından yüksek verim alınması, yeni meyve bahçelerinin kurulmasına öncülük etti.
Hakkari'nin %97'si Kürt, %3'ü ise diğer etnik kesimlerden oluşmaktadır. İlin bütün ilçelerinde Kürtler ezici bir nüfusa sahiptir.
Cembeli Tatlısı
Hakkâri'ye özgü bu yöresel tatlının malzemeleri bayat ekmek, tereyağı ve pekmezdir. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan cembeli tatlısı, yapımı oldukça basit ama lezzetiyle efsane olan bir tatlı.
Hakkari Platolar ve Yaylalar
Hakkari il alanının, %10,3'ü platolarla kaplıdır III. Zamanının sonlarında Avrupa ve Asya dağlarının birbirlerine yaklaşmasıyla yükselen bölgede kalkerli ana yapı ,iklim ve suyun etkisiyle kubbeleşmeye başlamıştır.
Meyve olarak ise en çok elma, ceviz, erik, üzüm, kayısı, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir. Yem bitkileri ise ekim alanına göre en çok Yonca, silajlık mısır, Korunga ve Fiğ şeklindedir. Sebzeler içerisinde domates, hıyar ve karpuz öncelikli ürünlerdendir.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
Yavuz Sultan Selim Han, bu beylere Osmanlı Devleti adına bölgeyi idâre etme hakkı tanıdı. 127 sene içinde 77 bey burayı Osmanlı Sultanının temsilcisi olarak idâre ettiler. Hakkâriye Beylerine izâfeten bu bölgeye “Hakkâriye” dendi. Halkın dilinde bu kelime, zamanla “Hakkâri” şeklini aldı.
Sebzeler içerisinde domates, hıyar ve karpuz öncelikli ürünlerdendir. Meyvelerden ise en çok ceviz, üzüm, elma, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir.
81 ili kapsayan haritaya göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.
Başlangıç yemekleri, ana yemeğe geçmeden önce atıştırmak amacıyla sunulan ikramlardır. Genellikle küçük porsiyonlar halinde sunulan başlangıçlar, sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılır. Dünyanın hemen her yerinde sunulan başlangıçlar, mideyi ana yemeğe alıştırmak için de tercih edilir.
(Kafesoğlu, 1977) Tutmaç, Türkiye Selçukluları ve Osmanlı saraylarında da yeniliyordu (Sümer, 1972) Sığır, koyun, kuzu, keçi, tavuk en çok eti yenen hayvanlar arasındadır. Bütün bunlardan yapılan kebaplar Türk yiyecekleri arasındadır. Döner kebap, şiş kebap, tüm dünyaya tanıtılmış kebap türleridir.
Hakkari'nin sembolü, kentin sırtını dayadığı Sümbül Dağı'nın sahibi Abdulgani Çallı, dedesinden kalma tupusunu gözü gibi saklıyor. 1914 Rus işgalinde düşmanla işbirliği yapan Hıristiyan Nasuri aşiretine karşı dağı canı pahasına koruyan dedesi Pinyanişi Aşireti lideri Mehmet Çallı, bu hizmetinin karşılığı olarak Padişah ...
Soğuk mevsim 3,6 ay uzunluğundadır ve 28 Kasım tarihinde başlayıp 15 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 5°C altındadır. Yüksekova bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -9°C iken yüksek sıcaklık -0°C düzeyindedir.
İklim. Yüksek rakım ve zorlu coğrafi koşullar, Hakkâri iklimini elverişsiz bir konuma getirmiş bulunmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve yağışlıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en çok yağış alan yerlerinden biridir.
Hakkâri'de uğraşıldığı takdirde birçok tarım ürünü (tahıl-meyve-sebze) yetiştirmek mümkündür. Yetişen tarım ürünleri arasında buğday başta gelir. Diğer tarla bitkileri arpa, darı, mısır, çavdar, çeltik (pirinç), nohut, fasulye, mercimek, patates, soğan ve tütündür.
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
24 Kürt kenti içinde en çok nüfusa sahip 3 il sırasıyla Urfa: 2.035.809, Antep: 2.028.563 ve Diyarbakır: 1.732.396 oldu. En az nüfusa sahip 3 il ise sırasıyla Dersim: 88.198, Ardahan: 98.907 ve Iğdır: 197.456 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri