MÜSTEVLİ KELİMESİ TDK ANLAMI. Bir yeri istila eden, yönetimi altına alan (kimse, devlet, ordu vb.)
Türk Dil Kurumuna göre müteveffa kelimesinin anlamı, ölü olan ve ölmüş biri olarak açıklanmıştır. Ayrıca müteveffa kelimesi, Müslüman olmayan kimselerin ölümünden sonra onlardan bahsederken kullanılan bir saygı sözü olarak ifade edilmektedir.
Mütevellit Ne Demektir? Mütevellit kelimesi kelime manası doğmuş, dünyaya gelmiş, ileri gelen anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Mütevelli kelimesi aynı yönde bağlantılı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır. Mütevellit olması muhtemel ve olması gereken anlamlarda da kullanılan bir kelimedir.
Her şeyin Allah'ın rızası ile olacağına inanmaya tevekkül, tevekkül eden kişiye de mütevekkil denir.
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz. isim,matematik Düzlem.
İlgili 42 soru bulundu
TDK'ya göre fakru zaruret kelimesinin anlamına bakılacak olursa; Fakr fakirlik anlamına gelmektedir ve Arapça kökeninden gelmektedir. Zaruret ise zorunlu, mecbur kalmak Yoksulluğun ileri derecesi olarak ifade edilmektedir.
Müsavi ne demek? Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan ve Arapçadan dilimize giren müsavi kelimesi “eşit, denk, karşılıklı eşleşen, aynı seviyede olan, aynı derecede olan, eşdeğer olan” anlamlarına gelen bir sıfattır. Müsavi kelimesi “birinin ötekinden farksız olanı, aynısı, aynı ölçüde olanı” anlamlarında kullanılır.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
Müteveccih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir yere gitmeye, bir şeyi yapmaya karar veren.
Vakfın en yüksek karar organı Mütevelli heyeti olarak ifade edilir. Özellikle fatura üzerinden meydana gelebilecek kararlar noktasında önemli görevler üstlenirler. Aynı zamanda sorumluluk almak ile beraber Vakıf eşliğinde birçok farklı konuda yer alırlar.
Birden çok kimsenin, bir borcun veya zararın (tamamının) ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması. Kendisini vekil ile temsil ettiren kişi; vekil eden.
Bir vakfın ya da bir kuruluşun yönetim işlerinin doğrudan bağlı bulunduğu kuruldur. Buna göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nın yönetim ve temsile yetkili durumda olan organı Mütevelli Heyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Vakıfların karar organları, "Vakıf Mütevelli Heyeti"dir.
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Muris, mirasbırakan kişi demektir. Ancak miras hukukunda mirasbırakan kavramını karşılayan birden fazla sözcük vardır. Ölen anlamına gelen müteveffa, müverris, vefat eden kimse, vasiyetçi sözcükleri de muris yerine kullanılabilmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müsteşrik, işrak kelimesinden türetilmiştir. İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir.
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
MÜTEHEYYİÇ – MÜTEHEYYİC
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Buradaki nifak ameli nifaktır. Yani kişinin iman etmesine rağmen içinde iman yokmuş gibi mümin olmayanların davranışlarına kapılması ve yapmasıdır.
İflas ile aynı kökten türemiş olan bu sözcük, tüm parasını yitirmiş, iflas etmiş kişi anlamına gelir. Dini terminolojide ise, günahkarlar ve Allah'ın varlığını inkar edenler müflis olarak nitelendirilir.
Sözlükte “(tarla faresi) yuvasına girmek; (bir kimse) olduğundan başka türlü görünmek” anlamındaki nifâk masdarından türemiş bir sıfat olan münâfık kelimesi “inanmadığı halde kendisini mümin gösteren” kimse demektir.
Arapça swy kökünden gelen musāwī مساوي "karşılıklı eşleşen, eşit, denk" sözcüğünden alıntıdır.
Konuyu sayı metafiziği yaparak teolojik bir bağlama taşıyan İbn Hazm'a göre müsavi olmak veya olmamak sayılara özgü bir niteliktir. Müsâvat “parçalarının toplamının bütüne eşit olması” demektir.
müsavi, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'ü', 's', 'a', 'v', 'i', şeklindedir. müsavi kelimesinin tersten yazılışı ivasüm diziliminde gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri