Mutfak ustası veya mutfak görevlisi, yiyecek içecek hazırlamaktan sorumlu personeldir. Farklı sektörlerde hizmet veren iş yerleri veya restoranlarda çalışabilir. Hizmet kapsamı yeme içmeye dönük olmayan yerlerde, çalışanların gıda gereksinimi için mutfak görevlisi istihdam edilir.
Mutfak elemanı, işletmelerin mutfak bölümünde değişik statülerle hizmet eden personeldir. Mutfakta aşçı, yardımcı aşçı, komi ve temizlik personeli bulunabilir. Hizmet ettikleri bölüm açısından, bu pozisyonların hepsine mutfak personeli denir.
Yemek hizmeti veren işyerlerinin mutfağında görevli olan mutfak sorumlusu, günlük olarak yemek hazırlar. Bu işyerlerinin yemek saati çoğunlukla öğle vakitleridir. Mutfak temizliği, çay servisi ve temel malzeme alımı gibi görevler de mutfak sorumlusunun sorumlulukları arasındadır.
Mutfak Şefi Ne Demek? Mutfak şefi, gıda malzemesinin temininden, sofra sunumuna kadar tüm mutfak süreçlerini yönetir. Restoran, bar, yolcu gemisi ve hastane gibi pek çok kurumda çalışabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir.
l.Chef de Cuisine (Şef dö kuziyn) – Aşçıbaşı; Mutfak şefi de denilebilir. Mutfağın bütün bölümleri hakkında çok köklü bilgi ve becerisi olmalıdır. İdarecilik özelliği de bilgisi kadar önemlidir.
Executive Chef (Birinci Şef)
Aboyeur denilen, siparişlerin şeflere anons edilmesi işini de çoğunlukla executive chef üstlenir.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur.
Buna göre bir mutfakta hazırlama ve pişirme bölümleri sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastahane, kasaphane, sebze hazırlama, kahvaltı hazırlama seklinde sıralanabilir. Mutfak yöneticisi sıfatındaki aşçıbaşı ve yardımcılarından oluşan bölümdür.
Özellikle yemeklerin yapıldığı ekipmanların (ocak, fırın ya da bulaşık makinesi vb.) temizliğinin yapılmasını sağlamak. Bulaşıkhanenin gerekli temizliğinin yapıldığını, hijyen kurallarına uyulduğunu takip ve kontrol etmek. Bulaşıkhanede görevli personelin kılık kıyafetine ve temizliğine özen göstermesini sağlamak.
Demi kelimesi yarım/yarı, chef ise şef/usta anlamına gelmektedir. Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
Bu soruya mutfaktaki organizasyonu yöneten kişiye chef de cuisine denir, şeklinde yanıt verilebilir. Mutfak şefi, büyük mutfaklarda yönetici kadrosunda olan aşçılardandır.
Mutfak şefi maaşları çalıştığı alana bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel anlamda 4500 TL ile 6500 TL arasında farklı miktarlar ortaya çıkabilmektedir. Ortalama ise 5700 TL gibi bir maaş aldığını dile getirmek mümkün.
Aşçılar, Ustalar Ve Şefler.
SOMER ŞEF MAAŞI NE KADAR? Programın şefleri arasında yer alan Danilo Zanna, Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya'nın aylık olarak 200 ila 250 bin TL arasında maaş aldığı ve şeflerin yıllık toplam kazançlarının 1.5 milyon TL bandına çıktığı iddia edildi.
Buna göre mutfak şefi, tek vardiyalı sistemle çalışan işletmelerde 8 ila 12 saatlik süreçlerde çalışır. Pek çok işletmede menü hazırlıkları ve düzene dair işler bittiğinde sorumluluğu yardımcısına devrederek mesai bitiminde çalışmasını sonlandırabilir. Bazı işletmelerse mutfak şefleri için esnek çalışma saatleri sunar.
1933 yılında Fransız Eugenie Brazier, iki restoranı birlikte yöneten ilk kadın şef oldu.
Bu bağlamda soğuk aşçı kimdir sorusu şöyle cevaplanabilir; soğuk yemekleri hazırlayan ve süsleyen kişidir. Ayrıca hazırlanan soğuk yemeklerin göze hoş görünmesi amacı ile süslenmesi işlemi de soğuk aşçı iş tanımı nedir sorusunun yanıtları içerisine dahildir.
ŞEFLERİN MEVZUATTAKİ YERİ
Keza 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede şefler; Amir ve yardımcıları, Zabıta Baş komiseri gibi yönetici kadro içinde belirlenmiştir. Yine her kurumun Görevde Yükselme Yönetmeliklerinde şube müdürü ile birlikte "Yönetim Hizmetleri Grubu" içinde belirlenmiştir.
Pasta şefi veya pâtissier hamur işi, tatlılar, ekmekler ve diğer unlu mamullerin yapımında usta, profesyonel bir mutfakta istasyon şefi ve aşçıdır. Büyük otellerde, bistrolarda, restoranlarda, pastanelerde ve bazı kafelerde çalışmaktadırlar.
Gün içerisinde otel misafirlerinin alakart restoran ve oda servisi için talep ettikleri tüm yemek çeşitlerini hazırlanmasını sağlamakla görevlidir. Yanında çalışanlar; Alakart Aşçıları, Alakart Yardımcıları, Alakart Çırakları olarak sayıları değişiklik gösterir (otel misafir sayısı bir etkendir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri