Boş sprey şişesine sirkeyi dökün ve mutfaktaki yağlı bölgelere sıkın. 5 ila 10 dakika bekletin. Yağ lekelerinin bu sürede kabardığını ve yüzeye çıktığını göreceksiniz. Yumuşak bir bezle silin. Sirke kokusundan hoşlanmıyorsanız sirkeyi yarım ölçek su ile seyreltebilirsiniz.
Geniş bir kap içinde bir miktar bulaşık deterjanı ile bir çay bardağı sirkeyi karıştırın. Kullanacağınız alana göre üzerine su ekleyin ve yeniden karıştırın. Hazırladığınız bu temizlik suyunu bir sünger ile alın ve kirlenmiş dolap kapaklarını ya da raflarını ovalayarak temizleyin.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Sirke kullanın: Sirke, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir doğal yöntemdir. Bir miktar sirkeyi bir bez veya sünger üzerine dökün ve lekenin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekleyin ve sonra sıcak su ile durulayın. Karbonat kullanın: Karbonat, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir diğer doğal yöntemdir.
1 su bardağı sıcak suya 1 çay bardağı sirke ekleyin. Daha sonra bu karışımı yağlı şişenin içine aktarın. Birkaç dakika çalkalayın ve yıkayın. Şişenizdeki lekeler çıkmazsa karışım soğuyana kadar şişenizde bekletin.
İlgili 27 soru bulundu
Sirke ile yağ lekelerini temizlemek
Boş sprey şişesine sirkeyi dökün ve mutfaktaki yağlı bölgelere sıkın. 5 ila 10 dakika bekletin. Yağ lekelerinin bu sürede kabardığını ve yüzeye çıktığını göreceksiniz. Yumuşak bir bezle silin. Sirke kokusundan hoşlanmıyorsanız sirkeyi yarım ölçek su ile seyreltebilirsiniz.
Bu noktada “Yağlı mutfak dolapları nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını aradığınızı biliyoruz. Bulaşık deterjanı, sirke ve ılık su ile hazırladığınız karışımı bir fısfısın içine koyup özellikle yağ lekelerinin yoğun olduğu bölgelere bu temizleyiciyi sıkıp biraz bekledikten sonra nemli bir bezle alanı silebilirsiniz.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
Bulaşık deterjanını (Limonsuz) yağ lekesi olan bölgeye döktükten sonra 5 dakika bekleyin. 5 dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede makineye atın. Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.
Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır. Leke neredeyse görünmez hale gelene kadar fırçalamaya devam etmeli ve ardından görevi yine çamaşır makinenize devretmelisiz.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Renksiz bir bulaşık deterjanını yağ lekesinin üzerine dökün. Biraz bekletin sonrasında hafifçe ovarak çıkartın. Eğer lekeli kumaş ince dokulu ve açık renkli ise deterjanı biraz su ile inceltin. Normal bekleme süresinin biraz üstünde bekletin.
Mutfak fayansınızda yağ lekeleri mevcutsa yağ temizleyicisi kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine sürüp bir süre bekletin ve ardından güzelce silin. Diğer bir yöntem de beyaz sirke ile temizlemek. Bir kovaya ılık su ve beyaz sirke ekleyin.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Sirke, ılık su ve bulaşık deterjanını karıştırın. Bir fısfıs içine koyun ve mutfak dolapları üzerinde yağ lekelerine sıkıp biraz bekletin. Ardından nemli bezle silin. Ardından kuru bir bezle silin.
Mutfak dolaplarını temizlemek için: Küçük bir kovaya bulaşık deterjanı ve sirke dökün. Ardından yarısını biraz geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı bezle ya da süngerle tüm dolaplara uygulayın. Islak bir bezi bol bol durulayarak tüm dolapların içini tekrar silin.
Bu tür durumlarda yapmanız gereken şey yağ lekesi olan kumaş eşyanın üzerine bir miktar bulaşık deterjanı söküp bekletmek. Bulaşık deterjanı en güçlü yağ savaşçısıdır. Bulaşık deterjanı döktüğünüz eşyayı en az yarım yağı serbest bırakması için bekletin. Ardından çamaşır makinesinde soğuk su ile yıkama yapın.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz.
Sabun, kir ve leke tutan yağları çözme işlevinden ötürü etkili bir temizlik aracı. Sert kimyasallara veya ovalamaya gerek duymadan Arap sabunu kullanarak ruj, kahve, kurumuş kan ve yağ gibi zorlu lekeleri çıkarabilirsiniz.
Bu durum hem farklı giysilerde hem de birçok eşyada söz konusu olabilir. Böyle durumlarda ise birçok kişi kurumuş yağ lekesi makinada çıkar mı sorusunun cevabını merak ediyor. Aslında buna kısmen evet cevabını vermek mümkün.
Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır. Leke iyice görünmez hale gelene kadar fırçalamaya devam etmelisiniz. Ardından çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
Karbonatı bir bardak suda çözdürdüğünüzde ter ve kusmuk lekelerinde etki sağlayabilirsin. Bunun yanında kırmızı şarap lekesi gibi zorlu lekeleri çıkarmak için mısır unu ve bebek pudrasını karıştırıp bir macun elde edebilir ve uygulayabilirsin.
Ocak, fırın, davlumbaz, aspiratör, musluk, lavabo, mutfak tezgâhı, mutfak dolapları, mermer, fayans ve seramik yüzeyler, alüminyum, paslanmaz çelik, tencere ve tava, bahçe mobilyaları, PVC, motosiklet, bisiklet, kalorifer petekleri, duvarlar, PVC pencere kenarları (çerçeveler), spor ayakkabılarda oluşan yağ ve kirleri ...
Eğer parlak dolapların varsa temizliğe başlamadan önce seçeceğin temizlik malzemelerinin bu yüzeyi çizmeyeceklerine emin olmalısın. Cif gibi bazı kimyasal temizleyiciler bu tarz yüzeylerde çizilme yapabiliyor. Onlar yerine bulaşık deterjanı, cam suyu ya da soda, sirke gibi doğal malzemeler kullanmanda fayda var.
Dolap temizliğinde inatçı yağları çıkartmak için karbonatı su ile karıştırıp bir fırça yardımı ile ovarak temizleme işlemi yapılır. Durulamanın ardından iyi bir kurulama ile dolap kapaklarında iz kalmamış olur. Mutfak dolabı temizliğinde kullanılan sirke aynı zamanda parlak bir görüntü sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri