Normal kıyafetlerinizde kullandığınız toz deterjanların aksine yünlüler ve hassas kumaşlar için üretilmiş sıvı deterjanları tercih etmeniz gerekiyor. Toz deterjanla yıkanan yün yorganların içinde deterjan artıkları kalarak alerjiye sebebiyet verebiliyor.
Sıvı çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıyı birlikte kullanarak mis kokulu ve tertemiz yünler elde edebilirsiniz. Yıkamanın ardından iyice kurutmayı ve taramayı da unutmamalısınız. Kuruduktan sonra dolaşan yünleri parmaklarınızla açarak havalandırmalısınız.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Evde Yün Yorgan Nasıl Yıkanır? Yün yorganı kuru temizlemeye verebileceğiniz gibi evinizde de rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir. Elle yıkanması durumunda yüzeye yorgan serilir.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz. İyice steril olduktan sonra; dilerseniz elde deterjanlarınız ile yıkayabilir dilerseniz de makinaya atabilirsiniz.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Yün yorganlar soğuk havalarda tercih edilen yorgan türleridir. Yün yorgan yıkama için yıkama öncesi etiketteki talimatlara uygun olarak elde yıkamanız önerilir. Yün yorganı makinede yıkamak isterseniz, soğuk su ve yün deterjanı kullanarak, düşük sıcaklıkta yıkamalısınız.
Yorganı makineye yerleştirdikten sonra yıkama programını dikkatlice seçmek gerekiyor. Bazı yeni model çamaşır makinelerinde yün yıkama modu bulunurken bazılarında bu özellik yok. Yük yıkama özelliği yoksa hassas veya narin yıkama modunda yün yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Yünü geniş bir leğene alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Yünleri bir gece bu içerisinde bekleterek yumuşamasını sağlayın. Ertesi gün bekleyen yünün suyunu süzün ve temiz soğuk ekleyin. Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
Yün Elde Nasıl Yıkanır
Tercih edilen deterjan çamaşır sabunu olabilir. Yün yorganın ya da yastığın içerisinden çıkarıldıktan sonra geniş bir küvete ya da leğenin içine koyulmalıdır. Su ılık olmalıdır ve sabun koyulduktan sonra ayak ile çiğnenmelidir. Bu işlem dikkatli ve özenli bir şekilde yapmalıdır.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
RÜYADA KİRLİ YÜN YIKAMAK NEDİR? Rüyada kirli yün yıkamak, kararsızlığa ve kendiliğindenliğe işaret eder. Farklı kararlar ve zihniyetler arasında gidip geleceğinizi gösterir. Aynı zamanda ani bir evlilik yapacağınıza veya beklenmedik bir ilişkiye gireceğinize de işaret eder.
Yün yorganlar ıslandıkları sırada sertleşme eğilimi gösterir. Bu nedenle her zaman öncelikli olarak kuru temizleme ile hijyenlerinin sağlanıyor olması, yıpranmaların önüne geçer. Çamaşır makinesi ile temizliği gerçekleştirilecek yorganların, yumuşatıcı kullanarak sertliklerinin kısmen de olsa azalması mümkündür.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır.
Saç kremi yünlü giysileri düzeltmek için iyi bir çözümdür. Bu malzeme, normal çamaşır yumuşatıcısı görevi görür ama aynı zamanda giysileri orijinal boyutlarına geri getirir. Saç kremini bir kova ılık suya ekleyin ve giysileri içinde 20 dakika ıslatın.
Yünler yıkandıktan sonra düz bir yere serilmesiyle birlikte havalandırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Böylelikle eşit miktarda kuruma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında yünler çırpılarak havalandırma işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle yünlerin birbirine yapışması engellenir.
Standart ölçüden daha geniş olan tek kişilik yorganlar için fazla yün kullanmak gerekebilir. 155x215 cm ölçüye sahip standart kışlık yorganlara 3-4 kg yün konulur. Bu miktar isteğe göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri