Kubbealtı Lugatı (ﻣﺘّﺴﻢ) sıf. (Ar. ittisām “damgalanmak, nişanı olmak”tan muttesim) Özel bir alâmeti, nişanı olan, nişanlı, damgalı.
1. Suçlayan, itham eden. 2. anlam kaymasıyle. Suçlanan, müttehem: Bu müttehim zevce ne diyecekti? (Hâlit Z.
arapça mutasım isminden geliyormuş. (allah'a) sığınan, iltica eden anlamına geliyormuş.
Mustasım Billâh (tam adı : Ebû Ahmed el-Mûsta`sım bi'l-Lâh `Abd'Allâh bin Mansûr el-Mûstensir,) (Arapça: أبو أحمد المستعصم بالله عبد الله بن منصور المستنصر; d. 1221, Bağdat - ö. 1258, Bağdat), 1242 - Şubat 1258 döneminde Abbasi Devleti'nin son hükümdarı ve Irak Abbasileri'nin 37. ve son halifesi.
Sonunda (babasının Rakka'ya ve ağabeyi Memun'un da kendine yeniden yaptırdığı Tyana'ya çekilmesini göz önüne alarak) Mutasım 833de kendi devlet merkezi için Bağdat'ın 125 km güneyinde o zaman bir eski harabe şehri olan Samarra'yı yeni devlet merkezi olarak seçti.
İlgili 23 soru bulundu
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Sözlükte “hata etmek, yanılmak” anlamındaki vehm kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen müttehem kelimesi, bir suç veya kusur sebebiyle zan ve töhmet altında kalan şüpheli kimseyi ifade eder.
I-II. (VII-VIII.) yüzyıllarda sözlük anlamından hareketle daha çok “yaygın ve meşhur” gibi mânalarda kullanılırken daha sonra mâruf, mahfûz, müştehir/meşhur ve mütevâtir kavramlarına yakın anlamda, hatta bazan bunlarla aynı anlamı ifade edecek şekilde kullanılmıştır.
Mütenebbih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Aklını başına toplamış, akıllanmış, uslanmış
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit müşahhas kelimesinin, 'Somut' sözcüğü ile karşılık bulduğu öne çıkıyor. Yani maddesel anlamda herhangi bir durum ya da olaya gerçeğe dönüşmüş hali şeklinde anlatmak mümkün.
Değişik toplumların ve devletlerin çeşitli zamanlarda imal edip kullandığı alkol, Osmanlı İmparatorluğunda hoşluk veren, uyuşturan içecekler manasına gelen müskirat terimi ile adlandırılmıştır.
İslâmın malum kaidelerine aykırı bir hadisi tek başına rivayet eden ve- ya Hz. Peygamberin hadisinde yalanı görülmese bile diğer konuşmaların- da yalancılıkla tanınan raviye «müttehem bi'l-kizb» denir. Kizb ise râvi- nin hadiste yalanının tesbit edilmesidir.
İsnadında veya metninde adı açıkça zikredilmeyen bir râvinin bulunduğu hadis.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Mutmain, İslam dini terimi. Tatmin olmuş, doyuma ulaşmış. İnsan'ın kalbi Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur, doyuma ulaşır.
Lüpen tohumları birkaç bin yıldır insan ve hayvan beslenmesinde, tedavisinde, son zamanlarda biyolojik pestisit, bitki gelişim teşvik edicisi ve peyzajda süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Müsrif kelimesi anlam olarak, elinde bulunan herhangi bir şeyin kıymetini bilmeden ölçüsüz bir şekilde harcama yapan insanlar olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir.
- İnfial: Birine gücenme, ona içerleme ya da kızgınlık duyma. - İnfiale Kapılmak: Kızgınlık ve öfke duymak.
Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Sözlükte “çalınmış” mânasına gelen mesrûk kelimesi, hadis terminolojisinde bir râvinin rivayeti olarak meşhurken rivayeti garip göstermek, ona ilgi çekmek veya daha başka bir maksatla asıl râvisi yerine aynı tabakadan başka bir râviyi koymak suretiyle rivayet edilen hadisi ifade etmektedir.
Terim olarak “dinin esaslarına aykırı olmasa bile yalancılıkla itham edilen, dinin emir ve yasaklarına aykırı davranan veya rivayetlerinde çokça vehim ve gaflet görülen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasına gelmektedir.
Müşrif Ortaçağ'da “nâzır, mütevelli, kayyım” anlamında cami, hastahane, sultan hazinesi, vakıf, kütüphane gibi kurumların yönetim ve denetimine bakan kimseler için de kullanılmıştır.
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri