Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.
Örneğin bir gerçek veya tüzel kişinin aleyhinde yürütülen icra takibi ve hacizden kurtulmak için adına kayıtlı mal varlığını üçüncü kişilerin üzerine geçirerek, alacaklısından mal varlığını kaçırması durumunda muvazaa söz konusudur.
Muvazaada görünürdeki işlem geçersizdir. Tarafların iradeleri ile yaptıkları işlem uygun değildir. Tarafların irade ile beyan arasında uygunsuzluk olduğu için işlem hüküm ve sonuç doğurmaz. Butlan yaptırımına tabidir.
Tarafların, kendi aralarında geçerli herhangi bir hukukî işlem yapmak istemedikleri hâlde, salt üçüncü kişilere, aralarında bir hukukî işlem varmış gibi görünmek için işlem yapmaları hâlinde mutlak (basit) muvazaa söz konusu olur.
Kişinin üçüncü kişilerden mal saklaması ya da mal kaçırması işlemine muvazaa adı verilir. Taraflar asıl amaçlarını saklayarak gerçekten rızaları olmadığı bir sözleşmeyi üçüncü şahıslara karşı varmış gibi göstermek için anlaşmaya varmalarıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.
Muvazaalı taşınmaz satışı, tarafların, iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk meydana getirerek üçüncü kişilere karşı bir görünüş yaratmaları halinde söz konusu olur.
Muvazaanın taraflarının belirlenmesi, ispat bakımından önemli bir rol oynar. Muvazaalı sözleşme yazılı şekilde düzenlenmişse, taraflar arasındaki muvazaanın ispatlanması da yazılı delil gerektirmektedir. Ancak muvazaanın tarafı olmayan üçüncü kişinin muvazaa iddiasını her türlü delille ispatlayabilmesi mümkündür.
Daha önce de belirtildiği gibi, muvazaanın taraflarca ispatında, HMK m.200-201 göz önüne alınarak, yazılı delil ile ispat kuralı geçerlidir. Yani, mu- vazaalı sözleşmenin tarafları, ileri sürdükleri muvazaa iddiasını kural olarak sadece yazılı delil ile kanıtlayabilmektedirler.
Burada borçlu, alacaklısını zarara uğratırken mallarını kaçırma, telef etme gibi yollara başvurmaktadır. Borçlu muvazaa, hile gibi yollara da başvurabilmekte ve sonucunda alacaklısını zarar uğratmaktadır. Burada suç İcra İflas Kanununda düzenlenmiştir. Suçun cezası ise Türk Ceza Kanununda belirlenmiştir.
Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davalarında ispat yükü, muvazaanın varlığını iddia eden davacı taraftadır. Yani, kendisinden mal kaçırıldığı iddiasıyla dava açan taraf, miras bırakanın dava konusu işlemdeki gerçek amacının, kendisini bu mirastan yoksun bırakmak olduğunu delillerle ispatlamalıdır.
2. Gizleyerek, kaçırarak muvazaa yolu ile başkasının uhdesine geçirerek veya aslı olmayan borçlar ikrar ederek, yahut alındılar vererek gerçeğe aykırı surette, varlığını yok eder veya azaltır ve “geri kalan mallar borcu karşılamaya yetmezse” altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Muris muvazaasına dayalı olarak açılacak tapu iptali ve tescili davalarında davalı sıfatı önem taşımaktadır. Bu davalarda davalı ; taşınmazı mirasbırakandan devralan kişi olacaktır. Bu kişi ölmüş ise bu dava ölenin mirasçılarına veya aynı taşınmazı kötüniyetli olarak devralan 3. kişilere karşı açılacaktır.
Senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 288. ve 290. maddelerinde belirtildiği üzere ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Sözleşme aynı Kanunun 293. maddesinde sözü edilen yakın akrabalar arasında yapılmış olsa dahi muvazaanın yazılı delille ispat edilmesi gerekir.
Muris muvazaası davaları en temel miras davalarından biridir. Bu davaların Yargıtay süreçleri de dâhil olmak üzere en az dört yıl kadar sürebilmektedir. Bazı hukuki uygulamalarda bunun altı yıla kadar uzadığı da görülmektedir.
Evlilikte muvazaa olmaz.Bu nedenle boşanma hükümlerine dayanmanız gerekir.
Ölüme bağlı tasarruflar hakkında muris muvazaası davası açılamaz. Muris muvazaası davası tapu iptali ve tescil veya alacak talebi ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Yetkili mahkeme muvazaalı işleme konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Mirastan mal kaçırma davası, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Yani, muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasının açılması, herhangi bir zamanaşımına veya hak düşürücü süreye tabi değildir.
Muvazaa nedeniyle açılacak tapu iptal ve tescil davaları zamanaşımına tabi değildir.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
30 Yıllık Tapu Bozulur Mu? Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
Mirastan Mal Kaçırma Davaları Herhangi Bir Süreye Tabi Değildir. Muvazaalı işlem geçersiz olup hiçbir hüküm ve sonuç doğurmaz. Muvazaalı işlemler belirli bir sürenin geçmesi ile de geçerli hale gelmeyeceğinden muvazaa iddiası ile her zaman dava açılabilmesi mümkündür.
Mirastan mal kaçırma olarak bilinen muris muvazaası, miras bırakanın diğer mirasçıları, miras hakkından yoksun bırakmak ve amacıyla mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye yaptığı karşılıksız kazandırmaların, gerçeğe aykırı şekilde satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesidir.
Mirastan mal kaçırmanın konusunda 3 şartın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu üç koşul, tarafların bilinçli olarak mirasta uygunsuzluğa başvurmaları, üçüncü kişilerin mirastan mal kaçırmak amacıyla aldatılması, anlaşma yapan iki tarafın mal kaçırma işleminde aralarında anlaşmış olmalarıdır.
Kişinin mirasçısını, miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yapılan tüm karşılıksız kazandırmalar ceza kapsamına girer. Kişi satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmeleri ile mirastan mal kaçırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri