Muz. Tam bir potasyum kaynağı olan, B6 vitamini de içeren besinlerden muz da regl döneminde yaşanan ağrıların azalmasına destek oluyor. Mutluluk hormonu salgılanmasına destek olan muz, bu sayede ağrı ve acı eşiğini yükseltiyor ve ağrıları daha az hissetmenize destek oluyor.
Yüksek oranda C vitamini ve antioksidan bileşen içeren limon, portakal ve mandalina gibi narenciyeler; hem yüksek posa içeriği hem de su içeriği sayesinde regl ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olabilir.
Magnezyum adet kramplarını azaltır. Dolayısıyla bu süreçte muz, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, ceviz, badem, havuç, soya fasulyesi, tahıl ürünleri, hurma, kereviz, pırasa ve kakao gibi magnezyumdan zengin besinler tüketmeye özen göstermeniz ağrılarınızı azaltabilir.
Regl dönemindeki her gün için yaklaşık 1 mg demir kaybedilir. En iyi demir kaynakları, kırmızı et, tavuk ve balık eti, ıspanak, lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerdir bu yüzden bu dönemde bu yiyeceklerden yeterli oranda tüketmeye özen gösterin.
Esasen aşağıdaki şekilde regl ağrısına iyi gelen yiyecekler ile beslenmek işe yarayabilir: Magnezyumun ilaç olarak takviyesi ya da daha da iyisi magnezyumdan zengin aşağıdaki gıdaları bolca tüketmek. Bunlar; Badem, Siyah fasülye, Ispanak, Yoğurt, Fıstık ezmesi.
İlgili 16 soru bulundu
Kasları gevşetmesi için karın altına sıcak su torbası koymak. İbuprofen ve parasetamol etken maddeli ağrı kesici ilaçlar. Egzersiz yapmak. Antiinflamatuar, omega-3, B1 ve B6, magnezyum açısından zengin vitamin ve mineral alımı (fındık, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado, portakal)
İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır.
Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz. Karpuz: Tarçın ve Salatalık kadar etkili olmasa bile, regl olmaya yakın sürelerde karpuz tüketmenin regli 1-2 gün geciktirme ihtimali vardır.
Yeterli Miktarda Su Tüketin
Adet döneminde su içmek çok önemlidir çünkü adet dönemi sırasında vücuttaki sıvı kaybı artar. Vücut, adet dönemi boyunca uterusun duvarını döken endometriyum tabakasını dışarı atmaya çalışır ve bu süreçte kanama oluşur.
Antienflamatuar yiyecekler regl ağrıları için doğal bir rahatlama sağlayabilir. Bu tür gıdalar kan akışını artırmaya ve rahmi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Çilek, domates, ananas ve zerdeçal, zencefil, sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz ve somon gibi yağlı balıkların da ağrıyı azaltmada etkisi olabilir.
Ayrıca kafein içeren ürünler de regl sancılarının daha şiddetli hissedilmesine yol açacağından kahve ve gazlı içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sıcak Su Torbası: Karın bölgesini sıcak tutmak, âdet döneminde yaşanan ağrı ve sancıların azalmasında etkilidir.
Adet sancısı Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır? Fetal yatış pozisyonda yatmak regl sancılarını hafifletebilir. Bu pozisyon bedendeki karın kaslarını gevşetir ve ağrıyı azaltır. Fetal yatış pozisyonda yatarak sıcak su torbasından destek alabilirsiniz.
Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin. Sıcak su bedeninin gevşemesine yardım eder ve üzerindeki stres durumunu azaltmaya katkı sağlar.
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Ceviz perdesi çayı, sindirim sistemi sağlığını ve zayıflamayı destekleyen bir bitki çayı olarak bilinir. Adet döngüsü zamanında oluşan ödem'e karşı ceviz perdesi çayı tüketilebilir. Böylelikle regl dönemlerinde ödemi vücuttan atarak rahatlamaya yardımcı olur.
Prostaglandin denen hormon, rahmin bu kasılmalarını tetikler. Prostoglandin, adet başlamadan bir-iki gün öncesinde kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adetin ilk iki gününden sonra azalmaya başlar. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek olursa, adet krampları da o kadar şiddetli yaşanır.
Ilık Duş Ilık uygulamalar birçok ağrının giderilmesinde etkili olduğu gibi regl kasılmaları için de fayda sağlayabilir. Adet sürecini daha rahat geçirmek için ılık bir duş almak etkili olabilir.
Cinsel ilişki asla adet döneminizi değiştirmez.
Pekmezin içinde mineral ve vitaminler sayesinde sancıların şiddetini azaltıcı bir etki ortaya çıkacaktır. Adet döneminde kan yapan özelliğiyle pekmez adet ağrısından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Pekmez: Adet döneminde kaybettiğiniz kanın oluşmasına yardımcı olan pekmez içerdiği vitamin ve minerallerle sancınızın şiddetini azaltır.
Salatalık da adet geciktirici yiyecekler arasındadır. Salatalık tüketen kadınların adet günleri 3 veya 5 gün kadar ileri tarihe atılmaktadır.
Yağda kızartılan yiyecekler de regl döneminde kaçınılması gereken gıdalardandır. Derin yağda kızartılmış yiyecekler, daha yağlı et parçaları, işlenmiş süt ürünleri ve şekerlemeler gibi doymuş yağ oranı yüksek olduğu için vücutta iltihaplanmayı artırabilir.
Östrojen hormonu azaldığı için kan şekerinde düşme meydana gelir. Bundan kaynaklı iştahta artma ve tatlı yeme ihtiyacı oluşur. Tatlı ihtiyacı için ara öğünlerde kuru hurma, kuru kayısı, kuru incir gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Kahvaltıda 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz.
Genellikle aşırı adet kanamasında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hormon tedavisi, antibiyotik ya da prostaglandin inhibitörleri uygulanmaktadır. Aşırı adet kanamasının engellenmesi için cerrahi işlem de uygulanabilir. Cerrahi işlem dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri