Muz ağacı hasattan sonra neden kesilir? Muzun yalancı gövdesinin görevi meyveyi olgunlaştırdıktan sonra bitmiş demektir. Meyve kesildikten sonra gövde de kesilerek toprağa gübre olması için serilir. Rizomdan çıkan yeni muz fidanlarının sağlıklı olanları seçilir ve yeni muzlar üretilir.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Muz ağacı tek yıllık bir bitkidir. Yılda 2 defa meyve veren bu ağaçlar, gerekli bakım yapıldığında meyvesini bolca verebilir.
Muz Ağaçları Neden Budanır? Muz yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Muz ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır. İlk diktiğimiz muz ağacının yanından yeni bir muz ağacı daha çıkar ve eski ağaç kesilir.
Muz ağaçları, ılıman iklimi ve organik maddeler ve kompost açısından zengin olan iyi drene edilmiş topraklarda çok daha hızlı bir şekilde büyür. Nemi sevdiği için sürekli olarak sulanmak ister. Çok sıcak havalarda iki defa sulama yapmak gerekebilir.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muz, diğer meyvelerden farklı bir yetişme süreci gösterir. Bir muz ağacının ömrü ortalama 10 yıldır. İlk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat edilir. Hasat edildikten sonra ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ekilen ağaç kesilir yeni ağaçtan her 8 ayda bir meyve toplanır.
Muz ağacı 6 aylık olduğunda, rengi dönüp tam olgunlaşmadan hasadı yapılması gerekmektedir. Eğere tamamen olgunlaştıktan sonra hasadı yapılırsa, muzda çatlamalar oluşacaktır. Her 6 ayda bir düzenli olarak meyve veren muz ağacı, yılda 2 kere hasadı yapılmaktadır.
KESE KAĞIDININ İÇİNDE TUTUN
Limonunuzu kese kağıdının içerisine yeşil muzların yanına koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta bekletin. Limon daha hızlı olgunlaşmasını sağlayacak. Ek olarak muzun olgunlaşma sürecinin mevsime bağlı olarak da değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.
Muz Sarartma ve Olgunlaştırma İşlemi için Gerekli Koşullar Nelerdir? Etilen uygulaması yapıldıktan sonra 24 saat süreyle odanın kapısı kapalı tutulur. Bu süre sonunda oda havalandırılmalıdır. Ürünler tür ve çeşitlerine bağlı olarak 2-4 gün içerisinde olgunlaşarak yeme olgunluğuna ulaşır ve sararır.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Saksıda yetiştirilebilen muz çeşitleri
Saksıda yetiştirilmeye uygun olan muz çeşitleri, cüce muz olarak adlandırılan küçük muzlardır. Dwarf red, dwarf lady finger, dwarf Cavendish, dwarf Jamaican, dwarf Brazilian, Williams hybrid, gran nain, Rajapuri, gibi cüce muz türleri evde yetiştirilmeye uygun olan türlerdir.
Muz ağacının budanması yaprak kısmından yapılmaktadır. Yaprakları büyük ve fazla olan muz ağacı yeterli güneşi alamayınca, verimli gelişme gösteremez. 4 5 yaprak kalacak şekilde yapraklarından budanması gerekmektedir.
Muz ağacı tek yıllık mı? Muz ağacı tek yıllıklı bir bitki olmasından dolayı, ilk yetiştiğinde çiçeklenir ve meyvesini verir. Tekrardan meyve verebilmesi için, sulama, gübreleme ve bakımla ömrünü uzatabilmek mümkündür.
Muz bitkisi en büyük çiçekli otsul bitkidir. Bitkileri sıkça ağaçlarla karıştırılır ve 7.6 metreye kadar çıkabilirler. Yaprakları sarmal bir biçimde yer alır ve 2.7 metre uzunluğa, 60 cm genişliğe kadar büyüyebilir.
Klimakterik meyvelerin (örneğin muz, elma) olgunlaşma sürecinde ise etilen hormonu etkilidir. Bu tür meyvelerin olgunlaşma sürecinde etilen seviyesinde ve solunum hızında ani bir artış olur, bu süreç meyve koparıldıktan sonra da devam edebilir.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri