Sulama: Zakkum, düzenli sulamaya ihtiyaç duyan bitkilerden biri. Toprağının her zaman nemli olması sağlıklı ve verimli yetişmesi için önemli bir kriter olduğundan sıcak havalarda, özellikle yaz aylarında sık sulamaya yapmayı ihmal etmemeli, kış aylarında ve soğuk havalarda ise sulama sıklığınızı azaltmalısınız.
Çiçekli bir bitki olan zakkum çiçeği bahçelerde de yetiştiriciliği yaygındır. Zakkum çiçeği susuzluğa oldukça dayanıklı olan bir bitkidir. Bundan dolayı zakkum çiçeği kurak bölgelerde daha fazla yetişen bir bitki türüdür.
Zakkum Çiçeği Evde Yetişir Mi? Evinizde zakkum çiçeği için ideal ortamı oluşturduktan sonra, bu bitkiyi evde yetiştirebilirsiniz. Şiddetli rüzgarı almadan, düzenli sulama yaparak zakkumun evde büyümesine şahit olabilirsiniz.
2-6 metre kadar uzayabilir ve hızlı büyür. Yaprakları 5-20 cm uzunluk ve 2-5 cm enine büyüyebilir. Yaprakları mızrak şeklinde, sivri, ortasında beyaz bir çizgi olan, kısa saplı, karşılıklı veya üçlü dairesel durumlarda dizilmiştir.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Sıcaklık/ortam: Çeşitli iklim şartlarına dayanıklı olmasıyla bilinen zakkum bitkisi, genel olarak güneşi seven, sıcaklığa ve uzun sürmediği sürece soğuğa da dayanabilen bir bitki.
Zakkum, Haziran-Eylül ayları arasında beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve krem renklerde çiçekler açar. Dere yataklarında ve su kenarlarında yetişir. Susuzluğa en dayanıklı bitkilerdendir ve kışın yapraklarını dökmez.
Zakkum doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Kuru ve güneşli toprakları, nemin bol olduğu yerleri sever. Çelikleme, tohumlama ve kök bölünmesi ile çoğaltılabilen bitki çok yıllıktır. En az 3 yıl yaşar.
Kendiliğinden tabiatta yetişebilmesi nedeniyle yol kenarlarında ve açık arazilerde görülebilir. Park ve bahçe gibi alanların yeşillendirilmesi amacıyla da yetiştirilebilir. Zakkum ağacının Latince ismi "nerium oleander"dır. Oldukça dayanıklı bir ağaç olan zakkum, hızlı şekilde büyür.
Zakkum ağacının çok ilgi çekebilecek gerçekten enteresan özellikleri var. Çünkü her şeyden öte bir zehir barındırıyor yapraklarında. Asla kaynatılmış içilmemeli. Ciddi zehirlenmelere yol açıyor.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Kur'an'a göre bir cehennem ağacı. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer. Çeşitli faydaları, estetik özellikleri ve hayatın safhalarını sembolize etmesi sebebiyle bütün dinlerin önemle üzerinde durduğu bitki.
Evde de yazın bol güneş göreceği şekilde dışarıda bırakılmak koşuluyla yetiştirilebilir.
Gölge ve kuru alanlara dikilirse daha sağlıklı büyürler. Çiçeklerinin sağlıklı ve çok olması için yıpranmış dalların ve dal uçlarının düzenli olarak budanması gerekir. Yeni dikilmiş zakkum ağaçlarının iki yaşına kadar budanması önerilmez. Daha sonraki yıllarda her Sonbaharda budama yapılabilir.
Zakkum geleneksel olarak kalp hastalığı, astım, şeker hastalığı, mısır, uyuz, kanser ve epilepsi tedavisinde ve antibakteriyel/antimikrobiyal olarak yara iyileşmesinde kullanılmıştır. Bununla birlikte, bu kullanımları desteklemek için sınırlı sayıda klinik çalışma da mevcuttur.
Zakkum ağacı, tam güneş ışığı alan bir yerde en iyi şekilde yetişir, ancak kısmi gölge koşullarında da büyüyebilir. Ağacın iyi drenajı olan, nemli ama su birikintisi olmayan bir toprağı tercih ettiğini unutmayın. Zakkum ağacından çelik alırken ağacın köküne yakın kısımlardan ya da taze dallardan kesin.
Zakkum Çiçeği Fidanı Nerium Oleander
Çiçeğin yaşı - 1 - 2 yaşlarında. Dikim zamanı - Çiçeklerimiz tüplü olduğundan senenin her ayı dikilebilir.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
Zakkum, tam güneş ışığı alan bölgelerde en iyi şekilde gelişir. Sıcaklık konusunda da oldukça dayanıklıdır ve soğuğa karşı kısmi bir toleransa sahiptir.
Latin dilinde Nerium oleander olarak bilinen Zakkum bitkisi, Ağu ağacı şeklinde de tanımlanmaktadır. Türkiye'de yetiştiği yerler; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarıdır. Zakkum bitkisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu bitkisinin boyu, 5 metreye kadar uzar.
“Çiçeğin kokusu bile baş ağrısına neden olabilir” diyen uzmanlara göre zakkum çiçeğinin yaprağı bile tehlike arz ediyor. Daha az ölümcül ama aynı zamanda son derece nahoş bir sonucun alerjik reaksiyon olabileceği, kuru zakkum dallarının yakılmasının dahi dumandan yayılacak zehir nedeniyle tehlikeli olduğu kaydedildi.
Çiçekleri pembedir. Meyveleri kapsül şeklindedir, zehirlidir. Ev ilaçlarında kullanılmamalıdır. Yetiştirildiği Yerler : Akdeniz ikliminin hakim olan topraklarımızda yetişir.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz. Vakıa Suresi, 53. ayet: Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.
Zakkum, 1999 yılında Raindog adıyla Ankara'da kurulmuş Türk alternatif rock grubu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri