Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir. Kasım ayındaki hasattan itibaren aralık, ocak, şubat ve mart aylarında muz tüketilebilir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır.
Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
İlgili 34 soru bulundu
Muz bitkisi, toprağın tuz dengesine karşı çok hassas bir bitkidir. Biraz alkali topraklar, muz yetiştirmek için oldukça uygundur. Eğer evinizde bol vitaminli bir muz meyvesi yetiştirmek istiyorsanız; seçeceğiniz toprağın besin maddeleri açısından zengin ve bol humuslu toprak olmasına özen göstermelisiniz.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Muz hızlı büyüyen bir bitkidir ve bu sebeple genç bitkinin hızlı büyümesine yardımcı olmak için azotca zengin gübreler kullanılmalıdır ancak gübreleme toprak kuruduğunda yapılmalı ve su verilmelidir.
Şu anda 3 bin 200 dönüm serada 25 bin ton muz üretimi yapılırken dönümden 8 ila 10 ton ürün hasat ediliyor. Muzun kilosu ise üreticilerden 3 ile 3 lira 30 kuruştan alınıyor. Bir dönüm muz serasının maliyeti 40-50 bin lira arasında değişirken çiftçiler düşük faizli uzun vadeli kredi kullanarak sera yapıyor.
Muz ağacı tek yıllık mı? Muz ağacı tek yıllıklı bir bitki olmasından dolayı, ilk yetiştiğinde çiçeklenir ve meyvesini verir. Tekrardan meyve verebilmesi için, sulama, gübreleme ve bakımla ömrünü uzatabilmek mümkündür.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir. CA depolamada %5-8 karbondioksit ve %4 oksijen ile depolama süresi 1 aya kadar uzayabilmektedir.
6.6.
Muz yapraklarının geniş olması dolayısıyla terleme yoluyla çok miktarda su tüketir, sürekli nemli toprak ister. Bitki besin maddelerini bol miktarda almak için toprağın nemli olması gerekir.
Muz ağacı her sene kesilir mi? Muz yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Muz yetiş- tirmek için ideal sıcaklık 16-20°C ve nemlilik oranı da % 90-95'tir. Ancak, soğuğa karşı dayanıksızlığı nedeniyle daha çok tropikal ya da ılıman iklim. bölgelerinde yetiştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri