Tropikal ülkelerde bolca yağış ve sıcak gören muz ağaçları, evinizde saksıda yer aldığında bu beklentisini karşılayacak koşullar ister. Muz bitkisinin toprağı sürekli nemli kalmalıdır bu nedenle eğer evinizde muz yetiştiriyorsanız günlük olarak toprağı kontrol edip azar azar sulamanız gerekir.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Her canlı gibi suya ihtiyaç duyan muz ağacıda düzenli olarak su ister. Muz çok sık yetişen bir meyve olduğundan, fazla nemden dolayı terleme gösterir. Bu terleme sonucu fazla su kaybı yaşanır. Muz ağacı bu bakımdan özellikle yaz sıcaklarında, yarım saatte bir sulanması gerekmektedir.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
İlgili 34 soru bulundu
Tropikal ülkelerde bolca yağış ve sıcak gören muz ağaçları, evinizde saksıda yer aldığında bu beklentisini karşılayacak koşullar ister. Muz bitkisinin toprağı sürekli nemli kalmalıdır bu nedenle eğer evinizde muz yetiştiriyorsanız günlük olarak toprağı kontrol edip azar azar sulamanız gerekir.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Saksınız olabildiğince güneş almalıdır. Hatta belirli aralıklarla saksı çevrilerek her yanının güneş alması sağlanmalıdır. Bununla birlikte saksınızı rüzgardan korumalısınız. Çimlenme süresi 2-3 hafta arasında değişiklik gösteren muz, sabır gerektirir.
Muzun hızlıca bozulmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ortamın sıcaklığıdır. Eğer oda sıcaklığı 20 dereceden fazla ise muzu buzdolabında veya buzlukta muhafaza etmek en doğru tercih olacaktır.
Bahçelerde soğuktan koruyucu önlemlerin alınması. Muz meyvesinin gelişme devresi uygun ekolojilerde 110-130 gün (bazı yıllarda 75-150gün), Türkiye koşullarında 4-5 ay ( 120-150gün ) dır.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Muz, diğer meyvelerden farklı bir yetişme süreci gösterir. Bir muz ağacının ömrü ortalama 10 yıldır. İlk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat edilir. Hasat edildikten sonra ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ekilen ağaç kesilir yeni ağaçtan her 8 ayda bir meyve toplanır.
Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Her 6 ayda bir düzenli olarak meyve veren muz ağacı, yılda 2 kere hasadı yapılmaktadır.
Saksılarda Büyütülen Muz Ağaçları
Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır.
Muz Çiçek Açar mı? Meyveleri olgunlaşmadan hasadı yapılan muz ağacı da birçok meyve ağacı gibi çiçek açar. Fakat muz ağacında 3 çeşit çiçek vardır. Meyve vereceği zaman yalancı gövdeden salkım şeklinde çiçek sapı ve tomurcuk çıkar.
Potasyum eksikliğinde uçlardan başlamak üzere yapraklar sararır. Bu sararma o kadar hızla gelişir ki, çoğu zaman uçtan başlayarak yaprağın 2/3 'ü ölür. Çok az potasyum alan bir bitkinin meyveleri şekilsiz olur. Böyle bir salkımda çok az sayıda parmak oluşur.
Muz yetiş- tirmek için ideal sıcaklık 16-20°C ve nemlilik oranı da % 90-95'tir. Ancak, soğuğa karşı dayanıksızlığı nedeniyle daha çok tropikal ya da ılıman iklim. bölgelerinde yetiştirilebilir.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
KESE KAĞIDININ İÇİNDE TUTUN
Limonunuzu kese kağıdının içerisine yeşil muzların yanına koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta bekletin. Limon daha hızlı olgunlaşmasını sağlayacak. Ek olarak muzun olgunlaşma sürecinin mevsime bağlı olarak da değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır.
Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri