Tropikal ülkelerde bolca yağış ve sıcak gören muz ağaçları, evinizde saksıda yer aldığında bu beklentisini karşılayacak koşullar ister. Muz bitkisinin toprağı sürekli nemli kalmalıdır bu nedenle eğer evinizde muz yetiştiriyorsanız günlük olarak toprağı kontrol edip azar azar sulamanız gerekir.
Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
Bununla birlikte, evde ev bitkisi olarak bir muz bitkisi yetiştirmek mümkündür . Bu amaç için en çok 2 m boyunda bir cüce muz ağacı uygundur . Uygun şekilde bakılan bir bitki, 4-5 yıllık ekimden sonra çiçeklenme oluşturduğunda büyük neşe getirebilir. Oluşumu birkaç ay sürer ve sonra meyveler oluşur - muzlar.
İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır. İlk diktiğimiz muz ağacının yanından yeni bir muz ağacı daha çıkar ve eski ağaç kesilir. Yeni çıkan muz ağacımızdan da 6 aylık bir dönem sonrasında hasat yapılır. Meyve olgunlaşma süresi ise yaklaşık 5 aydır.
İlgili 23 soru bulundu
Saksıda yetiştirilen muzlar kendi arasında süs muzu olarak sınıflandırılmaktadır. Bu muz türleri ise; oldukça minik ve iç mekana uyumlu bitkilerdir. Akdeniz şehirlerinde büyük seralarda yetişen muz bitkisi, süs muzu haline geldiğinde yetiştirme koşulları da ev tipine uygun olarak sağlanacaktır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Muz ayrıca yüksek nem oranına (%60 nem ve üzeri) ve aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyuyor. Bu yağış oranının sağlanamadığı bölgelerde düzenli sulama yapılması şart.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muzu ekeceğiniz toprağın yüksek besin değerleri olmasının yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olması da gerekir. Toprağın 3 cm altına dikilen muz tohumları, her akşam sulanarak toprağın nemli kalarak ve ağacın hızlı bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde 2 kere sulama yapabilirsiniz.
Muz yetiştiriciliği için en iyi topraklar; derin, besin maddelerince ve humusça zengin, geçirgen, iyi havalanan, hafif bünyeli (Kumlu-Tınlı) ve hafif alkali, killi Tınlı, Kumlu karakterdeki, derin topraklardır.
Meyveleri olgunlaşmadan hasadı yapılan muz ağacı da birçok meyve ağacı gibi çiçek açar. Fakat muz ağacında 3 çeşit çiçek vardır. Meyve vereceği zaman yalancı gövdeden salkım şeklinde çiçek sapı ve tomurcuk çıkar. Meyveyi oluşturacak çiçekler brakte yapraklarının altındadır.
Haziran ayında çiçeklenen muzun hasadı 76-110 gün arasında değişmektedir. Temmuz ayının ilk haftasında çiçeklenen muzun 124 son haftası için 138 Ağustos ayının ilk haftasında oluşan çiçeklenmenin hasadı 153 gündür.
Muz tohumunun ekimi oldukça kolaydır. Uygun bir saksıya toprak doldurulması ve daha sonra bu toprağın nemlendirilmesi gerekir. Toprağın arasında muz tohumlarının ekilmesi ve daha sonra da tohumun üzerinin kapatılması gerekir.
Boyu ortalama 2,5 metre ye kadar ulaşır. Muz fidanı meyve verdiği daldan bir kere meyve verir. yeniden meyve almak isterseniz meyve hasatını yaptıktan sonra o dalı kökünden kesmelisiniz.
Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Kışa dayanıklılıkları
1— Kışın -3C derece ve daha fazla soğuk eğer bir gün gibi kesintisiz sürerse muzun toprak üstü kısımları tamamen donarak ölür. Baharda gelişime sıfırdan başlar. Halbuki çiçeklenip meyve vermesi için kışın soğukta sadece yapraklarını kaybetmesi, toprak üstü kesımlarının tamamıyla ölmemesi gerekir.
Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir.
Çiçeklenmeden sonraki 90. günde hasat edilen meyvenin (tropik şartlarda) hasattan sonra yeşil kalma süresi yaklaşık 17 gün iken, çiçeklenmeden 120 gün sonra hasat edilen meyvenin olgunlaşma süresi 9 gündür.
Ülkemizde en önemli ve yaygın olan zararlılar nematotlardır. Nematotlar bitki özsuyunu emerek onun zayıflamasına sebep olurlar. Nematodlar genellikle yapraklarda sararma, gövdede yumuşama, bodurlaşma ve gelişme geriliği meydana getirirler.
Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muz ağacının çimlenme süresi aslında muz tohumunun çeşidine göre farklılık göstermektedir. Muz tohumunun ortalama çimlenme süresi 20 ila 25 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri