Portakalların dışını güzelce yıkadıktan sonra rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz ve resimde gördüğünüz gibi küçük kutulara yoksa çıtçıtlı minik poşetlere doldurup buzluğa atıyoruz (resimdeki kutucukların her birinde 1 tane portakal kabuğu rendesi var, bu da keklerde ya da kurabiyelerde yeterli oluyor).
Portakallar sebze fırçası yardımıyla iyice yıkanır, kurulanır. Rendenin küçük tarafıyla beyaz yerine gelmeden rendelenir. Üzerine toz şeker eklenip iyice karıştırılır (her portakal için iki kaşık olabilir ama portakalların ebatları da çok farkediyor büyük portakallar için üç kaşık kullanabilirsiniz) .
Hatta çoğu yemek yapan insanın da bildiği üzere, portakal kabuğu rendesi yemeklere çok güzel bir aroma sağlar. USDA verilerine göre 100 gram çiğ portakal kabuğu 97 kcal enerji sağlarken 10.6 gram diyet lifi içerir. Bunun yanında günlük C vitamini ihtiyacının %151'ini karşılar[1].
Kuruduktan sonra rondodan geçirerek toz hale getirebilir, kek, sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kurabiye tarifleri gibi tariflerinizde aroma verici olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Portakal kabukları nemini yitirip kuru bir hal aldığında elinizle ufak parçalara ayırın ve mutfak robotundan olabildiğince ince olacak şekilde geçirin. Tamamen toz halde kullanmak için robottan geçirdiğiniz ve ufalan portakal tozlarını bir elek ile güzelce eleyin.
İlgili 26 soru bulundu
Yıkanan portakalların kabuklarını rendeliyoruz. Elinizden geldiğince beyaz kısımlarını almayın acı oluyor. Rendelenen kabukların üzerine şeker ekleyip biraz bekleyin. Karıştırıp poşete veya küçük kutucuklara doldurduktan sonra buzluğa atın.
Portakal kabuğu kurutma
Kuruduktan sonra rondodan geçirerek toz hale getirebilir, kek, sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kurabiye tarifleri gibi tariflerinizde aroma verici olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Portakal kabuğunun portakaldan daha çok rağbet görmesi üzerine bu alanda yeni iş alanları oluşmaya başlamıştır. Portakal kabuğunun kurutulması güneş altında 2-3 gün arasında sürmektedir ve kaliteli bir kurutma gerçekleştirilemediği bilinmektedir.
Bağırsak kurdu portakal kabuğu sayesinde vücuttan temizlenebilir. Portakal kabuğunu rendeleyip kuruttuktan sonra suyla beraber tüketmeniz önerilir. Antioksidan etkilere sahip olan portakal kabuğunu suyla karıştırıp içtiğinizde, bağırsaklarda oluşan hasarlar onarılır ve kurtların yayılması önlenir.
Portakal kabuğu diş minesini temizlemenin kolay bir yoludur. Portakal kabuğu, dişleri beyazlatır, lekeleri önlemeye ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Birkaç dakika dişlerinizi ovuşturun ve su ile durulayın.
Hiçbir meyvede alkol yoktur
Bildiğimiz hiçbir meyve alkollü değildir. Ancak fermante edilirse alkole dönüşürler. Meyvelerde alkolitler vardır ancak bu madde, meyve çürümeye, kokuşmaya yüz tuttuğunda ortaya çıkar. Bu bile kandaki alkol oranını yükseltmez.
* Portakal vitamin açısından zengin olması dışında cildi renklendirir ve cilt yapısını düzgünleştirip sıkılaştırır. * Portakalın cilt için diğer bir faydası ise cildin yaşlanmasını önler. * Cildi gerginleştirmek ve sağlıkla parlamasını sağlamak için portakalın kabuklarını cildinize sürmeniz yeterlidir.
60 derecelik bir fırında, altlı üstlü yanacak biçimde portakallar kurumaya bırakılır. Ara sıra fırının kapağı yarım bir biçimde bırakılarak havanın da çıkması sağlanır. Bu şekilde 4 ile 6 saat arasında portakallar kuruyacaktır. portakal ve Kabukları Güneşte Nasıl Kurutulur?
Şerbeti için tencereye toz şeker ve suyu alalım, şeker eriyip kaynayıncaya kadar karıştıralım. 2-3 dakika kaynadıktan sonra portakal kabuklarımızı ilave edelim, bu şekilde 10 dakika kaynamaya bırakalım. En son portakal suyunu ilave edelim ve yaklaşık 20 dakika kadar pişirmeye devam edelim.
Yıkanan portakalları kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Portakalları uygun boyutta olacak şekilde dilimleyin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine veya ızgara telinin üzerine portakal dilimlerini yerleştirin. 60 dereceli fırında 4-5 saat kadar portakalları kurutun.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Tezgahın üzerine streç film yayıp üzerine rendelediğiniz kabukları incecik serin. Etrafını katlayıp küçük bir tepsi veya bir kap üzerinde dondurucuya atın ve ihtiyaç anında buzluktan çıkarıp istediğiniz miktarda rendelenmiş kabuğu kırıp kullanın. Ellerinize sağlık.
1 tane portakalı ufak ufak doğrayarak rondo içerisine atmak gerekir. Daha sonra arzu edilen şekerin yarısı eklenerek, portakal rondodan geçirilmelidir. Tülbent yardımı ile portakallar başka bir sürahiye aktarılmalıdır. Kalan portakallar, limon sıkacağı, katı meyve sıkacağı ya da el ile sıkılabilir.
Sinbo meyve sıkacağı modelleri dört mevsim boyunca her mevsimin meyvesini rahatlıkla sıkabilecek bir tasarıma sahiptir. Portakal, greyfurt, limon, mandalina ve nar gibi narenciyeleri sıkan narenciye sıkacakları, küçük ve büyük boyutlu meyveler için iki ayrı sıkma başlığına sahiptir.
Katı meyve sıkacağında neler sıkılır? Meyve suyu sıkacağında daha çok ananas, pancar, kereviz sapı, elma, salatalık, havuç, ıspanak, kavun, domates, nar, portakal ve üzüm gibi meyve ve sebzelerin sularını sıkabilirsiniz.
Turunç kabuğu reçeli üretiminde kabuktan gelen acılığın giderilmesi önemli bir problemdir. Turunç kabuğundaki acılık naringin ve neohesperidin gibi flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. Acılık giderme işlemi genellikle kabukların haşlanmasını takiben, birkaç gün suda bekletilmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Mangal veya şömine yakarken portakal kabuğunu kullanabilirsiniz. Portakal kabuğu hem hızlı bir ateşleyici görevi görür hem de kağıda oranla daha az katran çıkarır. Portakal kabuklarını bir gazete kağıdının üzerinde kurutun ve saklayın. Ateş yakacağınız zaman da tutuştururken kabukları kullanın.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri