Meyveler. Şeftali, muz, elma gibi faydalı besinler bebeğinizin ishalini geçirmede yardımcı olacak besinlerdir.
Muz ishale iyi gelir mi? Potasyum bakımından zengin olan muz ishale iyi gelir. İshal günlerinin yol arkadaşı, kurtarıcı dostu muz; ishalden dolayı kaybedilen potasyumu dengeler. Aynı zamanda tokluk hissi sağlar, enerji verir.
Potasyum bakımından zengin olduğu bilinen muz, ishal sonucu bu mineral kaybının yerine geçmektedir. Ayrıca bağırsaklardaki fazla suyun emilimine de yardımcı olması ishale iyi geldiğinin diğer bir kanıtıdır denilebilir. Böylece yüzyıllardır muz ishal tedavisi için önerilmektedir.
Bebek anne sütü ile besleniyorsa, önce anne sütü almalı, daha sonra sıvı takviyesi sağlanmalıdır. Havuç, muz, pirinç ve patates gibi besinler, dışkının katı hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Bu yiyeceklerin verilmesiyle, ishalde önemli azalmalar görülebilmektedir.
Muz yüksek düzeyde karbonhidrat ve lif içermekte olduğundan kalori hesabı yapılarak atıştırmalık olarak tüketilmelidir. Muzun aşırı tüketiminden dolayı kabızlık problemi ile karşılaşılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Muz tüketim ölçüsü hafta en fazla 1 veya 2 dir. 6-8 aylık bebekler için yarım muz yeterli olacağı gibi, daha büyük bebekler için 1 muz verilebilir. Bebeklerde besin alerjisi!
Ancak muz yüksek oranda lif bulundurduğu için gaz ve şişkinlik yapma potansiyeli oldukça yüksektir. Bu da doğal olarak emzirirken bebeklerde gaz yapma durumunu ortaya çıkarır. Bunun önüne geçmenin en doğru yolu emzirme döneminde muz tüketimini önemli oranda azaltmaktadır.
Posalı ve lifli yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların çalışma sisteminin düzenlemesinde yararlı olacağı için ishali keser. Havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran bir çok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
İshalli bebekte hem sıvı ihtiyacının hem de kalori alımının sağlanması önemlidir. Yağsız çorba, pirinç suyu ile ve seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi, ayran, elma suyu gibi sıvılar susuzluğu önlemek ve kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir.
İshali ne keser ishalken yenilecek muzun ishali hafifletici ve geçirici özelliği vardır. Günde birkaç kez yenilebilir.
İshale iyi gelen besinler arasında havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası, pirinç suyu, patates haşlaması, patates püresi, yoğurt ve ayran gibi besinler yer almaktadır.
Tehlikeli ishal belirtileri sıradan ishal belirtilerinden farklı değildir. Yine kişi kendisini şişkin hisseder ve karnında ağrı vardır. Ancak burada önemli olan ishalin bir haftadan fazla devam etmesidir. Bu durumda kişi çok fazla sıvı kaybetmektedir.
Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir.
Özellikle zengin lif kaynağı ile birlikte sindirimi kolaylaştırıcı etki yarattığını söylemek gerekir. Ancak muz meyvesinin faydalarının dışında tek olumsuz yanı kabızlık yaratmasıdır. Herhangi bir şekilde ishal yapmaması ile beraber, kabızlık problemini ortaya çıkarabileceğini söylemek gerekir.
Ham muzun, sindirimi zorlayacak miktarda nişasta içermesi sebebiyle kabızlık yapabilme ihtimali bulunsa da olgunlaşmış muzun çözünür lif içeriği bağırsak hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur.
Bebeklerde ishal meydana gelmesinin en önemli nedenleri beslenme bozuklukları, bağırsak enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri, antibiyotik kullanımı ve alerjik nedenler şeklinde sıralanabilir. Özellikle süt çocuklarında beslenmenin yaşa ve ihtiyaca yönelik olmaması ishal problemine yol açabilir.
İshal Nedenleri
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İbrahim Saraçoğlu'ndan karanfil kürü ile ishale çözüm
Sabah kahvaltısından 1 saat sonra 7-8 adet kuru karanfil çiğnemeden suyla yutulur. Aynı günün akşam yemeğinden 2 saat önce 7-8 adet karanfil suyla çiğnemeden yutulur. Bu küre en fazla 7 gün devam edilir.
Söz konusu ishalde, yeşil ve açık sarı renkte sulu bir şekilde görülmektedir. Bebekler görülen ishal rahatsızlığı, belirli hastalıklara bağlı olmaktadır. Bebeklerdeki ishaller sulu ve açık sarı renk olması, endişelenecek büyük bir hastalığın habercisi olmamaktadır.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir.
Bebeklerin diş çıkarma sürecinde diş ishali çok sık görülür. Artan tükürük salgısından dolayı bu dönemde ishal olabilir.
Muzu küçük gurmenizle en erken 4. ayında tanıştırabilirsiniz. Ama tavsiye edilen dönemin 6. ay olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Bebeklere ara öğün olarak muz verilmeden önce bebeğin 6 ayı doldurmuş olması gerekir. Muzu mevsiminde bebeğe vermek de önemli bir durumdur. Muzun kabızlığa neden olduğu akıldan çıkarılmamalı ve fazla verilmemelidir. Tam olgunlaşmış muz püre haline getirildikten sonra bebeğe yedirilmelidir.
Bebeğe muz nasıl verilir
Tam olgunlaşmış, hatta olgunluktan kabuğu kararmaya başlamış muzu rendenin en ince yeriyle rendelenip (ayrıcı süzmeyin) püre haline getirdikten sonra bekletmeden bebeğinize yedirin. Rende yoksa çatal yada karıştırıcıyla muzu püre haline getirip yedirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri