Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir. Muzu en uygun saklama sıcaklığı 10-20 C arası, serin ve nemsiz ortamlardır. Hangi Gıdalar Buzdolabında Saklanmaz yazımız için tıklayınız.
Muz dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin ve havasını çıkartarak düğümleyin. Muz dilimlerini bu şekilde buzluğa yerleştirin. Muz dilimlerini limon suyuna batırarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak 2-3 gün içerisinde mutlaka tüketin.
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Muzun rengine göre faydaları... Kararmış muz, besin değerleri bakımından olgunlaşmamış muza göre daha azdır. Şeker oranı yükseldikçe lif oranı düştüğü için muzdan faydalanma oranı en aza düşmektedir. Bu yüzden kararmış yerine daha yeşil muzun tüketilmesi tavsiye edilir.
Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir.
Kabuğu yenilmeyen meyveler
Muz, kavun ve karpuz gibi meyveleri de yemeden önce yıkamak gerekli çünkü bu kabukları ne kadar soysak da bakteriler yenilebilir kısımda kalabilir.
Siyah lekeli muz, daha olgun bir muz demektir. Ve daha olgun bir muzda daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan da hücrelerimizin en güçlü kuvvetli koruyucusudur. Siyah lekeli muzlarda TNF (Tumor Necrosis Factor) bulunur.
Kararmış muz yediğinizde, yeşil muz yemenizden daha hızlı kana karışır. Bu nedenle diyabet tip-2 hastalarına kahverengi benekli veya tamamen kahverengiye dönüşmüş muzlardan uzak durması önerilir, çünkü bu muzların şeker oranı çok artmıştır. Az olgunlaşmış muz, şekeri kesmeye çalışan kişiler için daha sağlıklıdır.
Muzun içinden çıkan örümcek korkuttu. Sosyal medyanın konuştuğu bu videoda muzun içinden önce baş gösteren ardından muzu parçalayarak çıkan bir örümcek var. Sosyal paylaşım sitesi Buzzfeed'de yer alan açıklamaya göre, muz gerçek ancak örümcek görüntüleri daha sonradan özel efektler ile eklenmiş.
Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Hasat zamanında toplanan muzlar, ortalama 18-24°C sıcaklıkta iki hafta içinde kendiliğinden olgunlaşmaktadır. Bu sıcaklık değerlerinin altında olgunlaşma yavaşlayacak, hatta 13°C altındaki sıcaklıklarda olgunlaşma süreci tamamen duracaktır.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
“Bu da uzun sürer, ben şipşak sonuç isterim” diyenler için de fırın tekniğini önerebiliriz. Kabuklu muzları fırın tepsisine dizip 120 derecelik fırında 15-20 dakika bekletirseniz meyveleriniz hemen yumuşar ve tatlanır.
Maymunların bir muzu 'en işlevsel' şekilde soydukları ve bunu bizim genelde yaptığımız gibi sap kısmından başlayarak değil de diğer ucundan tutarak yaptıkları söylenir. Bunun sebebi ise muza en az zararı vermek, mümkünse ezilmesini önlemektir.
Doğaya atılan kağıtlar 2-4 hafta, muz kabuğu 2-5 haftada, pamuklu tişört 1,5 ay, yün çorap 1 yıl, kağıt tabak 5 yıl, plastik poşet ise 10-20 yılda çürüyor.
Dilimlediğimiz muzları kararmaması için limon suyuna batırıyoruz. Suyunu süzdükten sonra poşetleyip, ağzını sıkı bir şekilde kapatıyoruz ve derin dondurucuya kaldırıyoruz.
O°C ve hemen altındaki sıcaklıklarda üst kısım ölmekte, -4 °C'nin altında tatlı gövde zarar görmektedir. Sıcaklık 10-15 dakika süre ile -1,5 ile -2 °C dereceye düşerse şiddetli zararlanmaya neden olur. Muz yüksek sıcaklık yanında, yüksek neme de ihtiyaç duyar.
muz buzdolabında tutulmaması gereken bir meyve. o sebepten çürüyor olabilir. bunu yakın zamanda öğrendim ve ufkum iki katına çıktı diyebilirim.
Bir kereliğe yapacağınız bir işlem olarak görün ve yiyeceğiniz kadarının çözülmesine izin verin. Muzun sapını alüminyum folyo ile sarınız. Böylelikle sarı muzlar kararmayacağını göreceksiniz.
Ülkemizde pek yaygın olmasa da muz kabuğu yemek dünyanın birçok bölgesinde sıklıkla görülen bir durumdur. Toplumdaki kanının aksine muz kabukları zehirli bir yapıya sahip değildir. Bunun aksine, muz kabuğu kaynatılıp ya da kızartılıp tüketildiğinde oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri