Eğer muzlar hemen tüketilmeyecek ise buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının kapaklı olan bölmelerinde ve mutlaka dolabın en soğuk olduğu yerlerde muz meyvesini güvenle saklayabilirsiniz. Muzu saklama da diğer bir yöntem de eğer çürümeye başlamış olan ya da çürümüş olan muzları sağlıklı olan muzlardan ayrılmaktır.
Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
Muz düşük sıcaklığa hassastır. Depolama koşulları için en uygun sıcaklık 14-16°C'dir. Bu nedenle çalışma sıcaklığı yaklaşık 4°C olan buzdolapları muzun saklanması için uygun bir ortam değildir.
Olgunlaştırılan muzlar hemen pazara verilir ve bunun için sıcaklığı 14 °C'ye düşürülerek sevk edilir. Böylece satış sırasında aşırı olgunlaşma önlenmiş olur. Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Hasat zamanında toplanan muzlar, ortalama 18-24°C sıcaklıkta iki hafta içinde kendiliğinden olgunlaşmaktadır. Bu sıcaklık değerlerinin altında olgunlaşma yavaşlayacak, hatta 13°C altındaki sıcaklıklarda olgunlaşma süreci tamamen duracaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir. Yani poşet ya da nemli bir kapta asla bırakılmamalıdır.
Eğer muzlar hemen tüketilmeyecek ise buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının kapaklı olan bölmelerinde ve mutlaka dolabın en soğuk olduğu yerlerde muz meyvesini güvenle saklayabilirsiniz. Muzu saklama da diğer bir yöntem de eğer çürümeye başlamış olan ya da çürümüş olan muzları sağlıklı olan muzlardan ayrılmaktır.
2) Sıcaklık
Sıcak ve nemli iklimlerin bitkisi olan muz ağaçları, kuruluğu ve soğuğu sevmez.
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Muz, tropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir. Yani doğası gereği ülkemize kıyasla çok daha sıcak ülkelerde yetişmektedir. Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir.
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Kabuğu yenilmeyen meyveler
Muz, kavun ve karpuz gibi meyveleri de yemeden önce yıkamak gerekli çünkü bu kabukları ne kadar soysak da bakteriler yenilebilir kısımda kalabilir.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
O°C ve hemen altındaki sıcaklıklarda üst kısım ölmekte, -4 °C'nin altında tatlı gövde zarar görmektedir. Sıcaklık 10-15 dakika süre ile -1,5 ile -2 °C dereceye düşerse şiddetli zararlanmaya neden olur. Muz yüksek sıcaklık yanında, yüksek neme de ihtiyaç duyar. Oransal nem % 60'dan aşağı düşmemelidir.
Her mevsim bulunabilen muzu istediğiniz zamanlarda tüketebilirsiniz. Hem meyve olarak hem de birçok tatlıda kullanılabildiği için market ve Pazar tezgahlarında her ay bulunabilir. Ancak doğal ve lezzetli muzları rahatlıkla kış aylarında tüketebilirsiniz.
Fizyolojik ve psikolojik olarak birçok rahatsızlığı iyileştirmede olumlu etkisi olan muz, tam olgunlaşmamış şekilde tüketilirse birçok zararı da beraberinde getirir, sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Olgunlaşmamış muzların sindirimi zor olduğu için midede uzun süre kalır.
Kapalı yerde muhafaza etmeniz, muzların olgunlaşması için hızlı bir süreç işletecektir. Muzları buzlukta saklayarak da fresh kalmalarını sağlayabilirsiniz. ( Uzun ömürlü saklamak için ideal yöntemdir) Muzlar çözünür çözünmez tüketilmelidir. Çözülmüş bir muzu yeniden buzluğa koymanız tadın deforme olmasına yol açabilir.
Maymunların bir muzu 'en işlevsel' şekilde soydukları ve bunu bizim genelde yaptığımız gibi sap kısmından başlayarak değil de diğer ucundan tutarak yaptıkları söylenir. Bunun sebebi ise muza en az zararı vermek, mümkünse ezilmesini önlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri