Ortak Marka Bir örnek vermek gerekirse, “Koç” markası Koç Holding A.Ş. adına tescilli olup, tek bir sahibi olduğundan ortak marka değildir; ancak, Koç Holding bünyesindeki birden fazla firma tarafından kullanılması nedeniyle grup markasına bir örnek oluşturmaktadır[20].
Üretim veya ticaret ya da hizmet işletmelerinden oluşan bir grup tarafından kullanılan işarete, ortak marka denir. Ortak marka, gruptaki işletmelerin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarar.
Garanti Markası: Farklı işletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi kaynaklarını ve kalitesini garanti etmeye yarayan ayırt edici işaretlerdir. TSE,TSEK,CE veya HELAL gibi standart işaretleri garanti markalarına örneklerdir.
5.3.
Ferdi marka, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.
Garanti Marka sahibi tarafından belirlenen ortak kuralların uygulanma durumunu ayrıca denetlemesi gerekmektedir. Garanti markasına örnek : Uluslararası Yün Birliği'ne ait “WOOLMARK” markası, şartlarını birliğin koyduğu yünden(yani saf ve yeni yün) mal üretenler tarafından, birlikten izin alınarak kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
veya coğrafi işaret belgesine sahip ürünlerin satışı ile iştigal eden online işletmele- rin ilgili yöre veya coğrafi bölgede faaliyet gösterdiklerini ifade veya garanti etmeye yö- nelik bir işaret hem ortak marka, hem de garanti markası olarak tescil edilebilir.
Sosyal medyada markalaşma; bir markanın Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube gibi farklı sosyal medya platformlarına sunulması demektir. Bir diğer ifadeyle de sosyal markalaşma, markanın sosyal medyada güçlendirilmesi anlamına gelmektedir.
Özel marka, bir perakendecinin ürün geliştirmeden, ürünün depolanmasına ve pazarlanmasına kadar tüm sorumluluğu üstlendiği özel markadır. Perakendeciler tarafından üretilen ya da ürettirilen, perakendecinin satış noktalarında kendi adı ya da kendi markasıyla satılan tüketim malları olarak tanımlanmaktadır.
Kişisel Marka Adı Stratejisi:
Bu stratejide bütün pazarlama çabaları sadece tek bir ad üzerine yoğunlaşmamakta, ürünler birbirinden farklı adlarla piyasaya sunulmakta, tüm pazarlama, promosyon çalışmaları bu adlar üzerine yoğunlaşmaktadır.
Enstitü, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kurumu olup, kısa adı ve markası TSE'dir. Bu marka çeşitli şekillerde gösterilir. Türk Standardları Enstitüsü'nün izni olmadan bu marka hiçbir şekil ve şart altında kullanılamaz.
TSE Markası; üzerine ve/veya ambalajına konulduğu ürünlerin ilgili Türk standardına uygun olarak imal edilip piyasaya arz edildiklerini belirten ve akdedilen sözleşme çerçevesinde kullanılabilen, 556 sayılı Markaların Kullanılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre beş ayrı tipte tescil edilen monogamlardır.
Garanti Markası, farklı işletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi kaynaklarını ve kalitesini garanti etmeye yarayan ayırt edici işarettir. Garanti markasının temel özelliği, belirlenmiş standartları sağlayan bütün işletmelerce kullanılır olmasıdır.
Üçüncü marka stratejisi çoklu markalardır. Bu strateji işletmelerin, pazarın farklı bölümlerine hitap etmek için, aynı ürün kategorisinde birbirinden farklı marka kimliğine sahip iki veya daha fazla marka geliştirmesi durumudur [15].
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Diğer bir ifadeyle literatürde Sahiplerine Göre Markalar 3'e ayrılmaktadır. Bunlar; Bireysel (Ferdi) Marka. Ortak Marka.
Private Label (Özel Marka), bir şirket ya da perakendeci tarafından farklı bir marka adı altında tasarlanan ve üretilen ürünlerdir. Beyaz etiket olarak da adlandırılan özel markalı ürünler, bir markanın ürünlerini gerçek üreticinin kim olduğunu bilmeden pazarlamasına ve satmasına izin verir.
PL, Private Label'ın kısaltmasıdır. Özgün Marka veya Özel Marka gibi pek çok farklı adlandırılması var. Bunlar müşteriye sadakat unsuru yaratan, bir marketin farklı üreticilere kendi adı ve markaları altında ürettirdiği, o markanın kendine özgü markasıdır.
Neden Türkiye'de BİM, ŞOK, A101, Migros Private Label Ürün Satar? En önemli nedeni bu Özel Markalı ürünlerin bu perakendecilerin dışında hiç bir markette ve dükkanda bulamamamızdan kaynaklıdır. Birşah Ayranı başka hiç bir dükkanda bulamayız sadece A101′den alabiliriz. PL ürün müşteri sadakatini sağlar.
Ticari marka, bir ürünün kaynağını tanımlayan ve onu diğer ürünlerden ayıran kelime, sembol veya kombinasyondur. Ticari marka; bir şirket veya başka bir tüzel kişi tarafından yasal süreç yoluyla alınır. Alınan ticari marka, sahibine söz konusu mallarla ilgili ticari marka kullanımı için münhasır haklar sağlar.
Hizmet markası ise; 1995 yılında uygulanmaya başlanan 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiş olan ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sundukları hizmetleri kapsayacak şekilde tescilini aldıkları marka türüdür.
Ulusal marka tescili, seçmiş olduğunuz işaretin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde, iştigal alanınızdaki ürünler veya hizmetler için, adınıza tescil edilmesidir.
Alelade Marka: Hiç bilinmeyen markalardır. Tanınmış Marka: Tanınmış markanın her somut olaya göre farklılık göstermesi ve önceden belirlenen ölçütlere her zaman uymaması nedeniyle bu kavram ilgili kanunlarda genelde tanımlanmamıştır.
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri