Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır.
Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır. Türkiye'de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan yerimiz ise Anamur'dur.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir. Ayrıca nem miktarının da %60'ın altına inmemesi gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
Üretim Yeri: İçel ili Anamur ve Bozyazı ilçesi ve köyleri ile Antalya ili Gazipaşa ve Alanya ilçesi ve köyleri. Üretim Tekniği: Muz bitkisi yapı itibariyle kökleri toprak altında yumrulara bağlı ana gövdeden oluşur.
Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı. Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı.
Muğla'nın Dalaman ilçesinde alternatif ürün olarak seralarda yetiştirilen muz, hasat ediliyor.
Antalya ve Mersin bölgesinin en ünlü ürünlerinden biri olan Muz, artık Marmara bölgesinde de yetiştirilmeye başlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde kentte başlatılan jeotermal tarım seferberliği kapsamında Gönen Ticaret Borsasında Muz yetiştiriciliği eğitim toplantısı düzenlendi.
Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Muz, Türkiye'de sadece Akdeniz'in kıyı bölgelerinde, kuzeyi yüksek rakımlı Toros Dağları tarafından korunmuş olan sınırlı bir alanda açıkta ve örtüaltında yetiştiriliyor. En önemli yetiştiricilik yapılan yerler Mersin ilinin Anamur ve Bozyazı ile Antalya ilinin Alanya ve Gazipaşa ilçeleridir.
Avrupa dışında dünyada Kuzey Kutup Dairesinin 2 derece altında jeotermal sularla ısıtılarak serada yetiştirildiği bilinmektedir. Ayrıca Hindistan, Ekvator, Meksika, Endonezya, Tanzanya, Kosta Rika, Kolombiya, Vietnam, Mısır, Bangladeş, Kamerun, Papua, Kenya ve Honduras bölgelerinde muz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Japonlar, geliştirdikleri yeni yönemle "inanılmaz" anlamına gelen Mongee Banana'yı yetiştirmeye başladılar. Japonya'nın Okayama Bölgesi'nde bulunan bir çiftlik tarafından kullanılan yöntem, buzul çağının koşullarını kullanarak muz yetiştirmeye başladı.
1. Hindistan. Dünyanın en büyük 15 muz üreticisi listesinin başında Hindistan var. Küresel olarak toplam muz üretiminin yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan Hindistan, Çin ile birlikte toplam küresel üretimin üçte birinden fazlasını üretiyor.
Mavi Java muzu nedir? Görüntüleri ve tatları ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Muzların ayrıca kas kramplarıyla savaştığı, kan basıncını düşük tuttuğu ve asitliği önlediği bilinmektedir. Günde 1 ila 2 ufak muz, çoğu sağlıklı insan için makul bir alım olarak kabul edilir.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz ağacı tek yıllık bir bitkidir. Yılda 2 defa meyve veren bu ağaçlar, gerekli bakım yapıldığında meyvesini bolca verebilir. Bu nedenle özenerek ve en ince detaylarına kadar muz bakımını yapmanız önerilir.
Muz Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri