Muz bitkisi, toprağın tuz dengesine karşı çok hassas bir bitkidir. Biraz alkali topraklar, muz yetiştirmek için oldukça uygundur. Eğer evinizde bol vitaminli bir muz meyvesi yetiştirmek istiyorsanız; seçeceğiniz toprağın besin maddeleri açısından zengin ve bol humuslu toprak olmasına özen göstermelisiniz.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
Muzu ekeceğiniz toprağın yüksek besin değerleri olmasının yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olması da gerekir. Toprağın 3 cm altına dikilen muz tohumları, her akşam sulanarak toprağın nemli kalarak ve ağacın hızlı bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde 2 kere sulama yapabilirsiniz.
Bununla birlikte, evde ev bitkisi olarak bir muz bitkisi yetiştirmek mümkündür . Bu amaç için en çok 2 m boyunda bir cüce muz ağacı uygundur . Uygun şekilde bakılan bir bitki, 4-5 yıllık ekimden sonra çiçeklenme oluşturduğunda büyük neşe getirebilir. Oluşumu birkaç ay sürer ve sonra meyveler oluşur - muzlar.
İlgili 18 soru bulundu
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Günümüzde bu alanda yürütülen çalışmalar ile sıcaklık düşüşlerine dayanıklı muz çeşitleri tespit edilmiş olup hatta ev ortamında yetiştirilen ağaçlardan meyve bile almak mümkün. Özellikle tohumdan yetiştirilen ağaçlardan 5 yıla kadar meyvede alınabiliyor.
Muz ağacı diğer meyve ağaçlarından farklıdır. Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muz ağacının çimlenme süresi aslında muz tohumunun çeşidine göre farklılık göstermektedir. Muz tohumunun ortalama çimlenme süresi 20 ila 25 gündür.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Muz ayrıca yüksek nem oranına (%60 nem ve üzeri) ve aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyuyor. Bu yağış oranının sağlanamadığı bölgelerde düzenli sulama yapılması şart.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır.
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır. İlk diktiğimiz muz ağacının yanından yeni bir muz ağacı daha çıkar ve eski ağaç kesilir. Yeni çıkan muz ağacımızdan da 6 aylık bir dönem sonrasında hasat yapılır.
Boyu ortalama 2,5 metre ye kadar ulaşır. Muz fidanı meyve verdiği daldan bir kere meyve verir. yeniden meyve almak isterseniz meyve hasatını yaptıktan sonra o dalı kökünden kesmelisiniz.
Muz ağacını çoğaltmanın en iyi yolu bölme yöntemidir. Muz ağaçlarını bölmek için fışkınları keskin bir bahçe küreği ile rizomdan (toprağın altında kalan yatay gövde) ayırın. Bunu yapmadan evvel fışkınların yaklaşık 1 metre uzunluğa ulaşıp kendi köklerini oluşturmalarını bekleyin.
muz da diğerleri gibi çekirdekli bir meyvedir. hatta iri çekirdekli ve yenmesi son derece güç bir meyvedir. ticari amaçla genetik olarak çekirdeksiz (partenokarpi) hale getirilmiştir. aslında çekirdekleri halen belli belirsin küçük lekeler olarak görmek mümkündür meyvenin kesitinde...
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muz tohumunun ekimi oldukça kolaydır. Uygun bir saksıya toprak doldurulması ve daha sonra bu toprağın nemlendirilmesi gerekir. Toprağın arasında muz tohumlarının ekilmesi ve daha sonra da tohumun üzerinin kapatılması gerekir.
Muz, esas olarak bir tropik iklim bitkisi olmasına karşın, bazı mikro-klimalarda subtropik iklim koşullarında da yetiştirilebilmektedir. Muzun anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.
Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen muz Güney Yarım Küre'de bulunan tüm ülkelerde yetiştirilir. Hindistan, Ekvator, Meksika, Mısır gibi ülkeler başta gelir. Avrupa'da ise muz yetiştiriciliğine uygun sera koşulları yapılarak bu meyvenin üretimi yapılır.
Muz bitkisi en büyük çiçekli otsul bitkidir. Bitkileri sıkça ağaçlarla karıştırılır ve 7.6 metreye kadar çıkabilirler. Yaprakları sarmal bir biçimde yer alır ve 2.7 metre uzunluğa, 60 cm genişliğe kadar büyüyebilir.
Muz Ağaçları Neden Budanır? Muz yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri