Ülkemizde pek yaygın olmasa da muz kabuğu yemek dünyanın birçok bölgesinde sıklıkla görülen bir durumdur. Toplumdaki kanının aksine muz kabukları zehirli bir yapıya sahip değildir. Bunun aksine, muz kabuğu kaynatılıp ya da kızartılıp tüketildiğinde oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir.
İçi kadar kabuğu da besleyici olan ve sayısız faydaya sahip olan muzun kabuğunda çok fazla miktarda demir, potasyum, B vitaminleri, C ve K vitaminleri bulunuyor. Ayrıca antioksidan, antifungal, antibakteriyel ve enzimatik özellikleri barındıran muz kabuğu bu yönüyle birçok derde de deva oluyor.
Muz kabuğu kaynatıp içmenin faydaları
Magnezyum, kaslarımızı gevşetmeye yardımcı olurken, muz kabuğundaki B6 vitamini de uyku döngümüzü düzenlemeye yardımcı oluyor. Basit bir tarifle, bu değerli besinlerden faydalanabilir ve daha iyi bir gece uykusunun tadını çıkarabilirsiniz.
Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
İlgili 28 soru bulundu
Muz kabuğu oldukça yararlı bir üründür. Birçok kişiye sadece muzun çöpe atılması gereken bir parçasıymış gibi görünmese de, muz kabuğunun vücuda birçok olumlu etkisi vardır. Bunlardan ilk sırada antioksidan bir özellikle olması gelir. Antioksidan özelliği sayesinde muz kabuğu vücudun temizlenmesini sağlar.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Aşırı dozda potasyum klorür, ani kalp durmasına neden olabilir. Ancak Collins, "Sağlıklı insanlar için muzun aşırı dozu olamaz. Kalbinizin durmasına neden olacak kadar potasyum için belki de 400 muz yemeniz gerekecektir. Bu yüzden muz tehlikeli değildir.
Siyah lekeli muz, daha olgun bir muz demektir. Ve daha olgun bir muzda daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan da hücrelerimizin en güçlü kuvvetli koruyucusudur. Siyah lekeli muzlarda TNF (Tumor Necrosis Factor) bulunur.
Muzun aşırı tüketiminden dolayı kabızlık problemi ile karşılaşılmaktadır. Muzu soyarken liflerin bir kısmını soymaya dikkat edilmezse, migreni tetiklemekte ve baş ağrısı yapmaktadır. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir.
Muz kabuğu siyah nokta oluşumuna sebep olan ciltteki kir ve sebum birikimini önler. Kırışıklık giderici ve gençleştirici etkili muz kabuğu sayesinde düzenli kullanımda çok daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz! Muz kabuğu göz altı morlukları, şişlikleri ve yorgun görünümü de tedavi edici özelliğe sahiptir.
Beyazlatır mı — hayır. Yüksek asit içeriği dişlerinize zarar verebilir ancak beyazlatmaya yardımcı olmaz.
NASIL TÜKETEBİLİRİZ? Muzun kabuğunu doğrudan çiğ olarak tüketebilirsiniz. Özellikle olgunlaşmasını tamamlamış olursa tadı o kadar da kötü gelmeyecektir. Daha kolay kullanımı ise muz kabuklarını 10 dakika kadar haşladıktan sonra bu kabukları bir blender yardımı ile meyve sularına eklemektir.
Ancak çok fazla tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi (kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olması) geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir. Kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp ritmi ile karşılaşamamak için fazla muz tüketiminden uzak durulmalıdır.
Çok fazla muz yemek son derece tehlikeli olabilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini öneriyor.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Bu hastalık Panama hastalığı olarak da bilinir. Bu solgunluk etmeni mantar, muzlarda önemli zararlara yol açmakta olup, önce Güneydoğu Asya ülkelerinde görülmüş olup, buralarda yayıldıktan sonra son zamanlarda Mozambik ve Ürdün'de de ortaya çıkmıştır. Hastalığın etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.
Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
Mide ağrısı, mide bulantısı ve ishal ortaya çıkabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde idam mahkumlarının infazında kullanılan zehirli iğnelerde potasyum klorür var. Aşırı dozda potasyum klorür, ani kalp durmasına neden olabilir. Ancak Collins, "Sağlıklı insanlar için muzun aşırı dozu olamaz.
Muzdaki demir oranı yüksektir. Bu sayede vücudunuzdaki hemoglabin oranı artar. Lif bakımından zengin olan muz, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız günde 2 adet muz yiyerek bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.
Peki ne işe yarar? Antioksidan zenginidir. Kanser oluşumunu engeller. Balın muzla birlikte tüketildiğinde daha iyi sonuç verdiğini söyleyen uzmanlar, "Eğer cinsel isteksizlik yaşıyorsanız, gerçek balı muzla karıştırıp yemelisiniz" diyor.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Anemi (kansızlık) : Muz, kandaki hemoglobin üretimini canlandırır ve anemi durumunda yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri