Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Kaplama harcına buladığınız muz parçalarını kızgın yağda renk alana kadar kızartın. Ilınması ve fazla yağını bırakması için kağıt havlu serili bir tabağa çıkardığınız kızarmış muzları, çok fazla bekletmeden servis tabaklarına alın.
4 cm kalınlığında dilimlediğiniz muzları önce nişastaya sonra sütlü karışıma batırın ve kızgın yağda kızartın. Kızaran muzları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirdikten sonra bir servis tabağına alın. Üzerine bal gezdirip Hindistan cevizi serpin. Sıcak servis yapın.
Muzun kabuğunu bıçakla soyuyoruz. Elle soymamız imkansız. Daha sonra istediğiniz şekilde dilimlemek size kalmış ben 3 mm genişliğinde yuvarlak dilimlemeyi tercih ettim. Dilimleme işlemi bitince üzerini tuzluyoruz ve kızgın yağa atıyoruz kızarana kadar bırakıyoruz.
Muzları dilimliyoruz, tereyağı tavada eritip muzları tavaya atıyoruz. Bir kere çeviriyoruz yağda hemen yumuşuyorlar zaten. Tarçını ekleyip bir kez daha çeviriyoruz ve altını kapatıyoruz. Kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederim.
İlgili 22 soru bulundu
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Ezilmiş muz, kek veya muffinlerin lezzetini arttırarak, daha nemli ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ayrıca, ezilmiş muzlar puding veya dondurma yapmak için de kullanılabilir. Muzlu puding veya dondurma, muzun sağlıklı özelliklerini korurken tatlı bir lezzet sunar.
Tat: Yeşil muz daha az tatlıdır. Hattâ hafif acımsı olabilir. Kıvam: Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır. Bazen bu, mumsu bir kıvam olarak tanımlanır.
Java muzları da genelde 12 ay kadar bekletiliyor fakat diğer muzlardan farklı olarak Java muzları erken dönemde nadir de olsa sarı ila açık mavi rengini alabiliyor. Buna karşın daldaki 10 muzdan sadece biri maviye yaklaşırken, geri kalan 9 muz sarıya yakın bir renge sahip.
Kararmış veya iyice olgunlaşmış muzlarla yaptığınız kekler muhteşem olur. Böyle tariflerde şeker kullanımı az olduğu için gayet sağlıklı tatlılar elde edebilirsiniz. Muzdan bu kadar bahsetmişken muzla harika tatlar elde ettiğimiz listemize geçmenin tam zamanı!
Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Bu meyvenin adı Enset ya da bilinen adıyla "Yalancı muz" . Etiyopya'da çok yaygın kullanılan ve özellikle ekmek yapmak için kullanılan Enset Etiyopya dışında neredeyse bilinmiyor. Araştırmalar, mahsulün Afrika'da çok daha geniş bir coğrafyada yetiştirilebileceğini gösteriyor.
Bir adet muzu haşlayarak uykusuzluk sorununuzun üzerine sünger çekebilirsiniz. Muzu haşladığınız suyu afiyetle içtikten dakikalar sonra göz kapaklarınız ağırlaşmaya başlayacak. Bunun sebebi ise muzda bulunan potasyum. Günlük potasyum tüketimine dikkat edildiği takdirde uykusuzluk sorunu yaşamanız çok da mümkün değil.
Sarı az olgun muz
Çok tatlı olan sarı muzlar, nişastalarını, basit bir şekere dönüştürerek hızlı bir enerji kaynağı haline gelirler. Sağlık yararları göz önüne alındığında, sarı muzlar yeşillerinde bulunmayan antioksidanlar ve anti-kanser özellikleri içerir. Lif açısından zengindir, antioksidan içeriği yüksektir.
Tadı sarı muza yakın olan kırmızı muzda hafif ahududu, çilek ve mango aromaları da vardır. Kırmızı rengini beta karotenden alan kırmızı muz tatlı çilek tadına yakındır. Sarı muza göre daha yumuşak, kremsi yapıda ve daha tatlıdır.
Kırmızı muz: Kabuğu tamamen kırmızı olan buz muzlar, Güney Amerika, Asya ve Doğru Afrika'da yetişir.
Muz kızartması birçok dünya mutfağında bulunan bir yemektir. Malezya ve Endonezya mutfaklarında ezilmiş muz, şeker ve un ile hazırlanan jemput pisang hamuru kızgın yağda pişirililerek yapılır.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Elmanın yaydığı etilen gazı muzun sararmasına yardımcı oluyor. Etilen gazı mandalina, portakal, greyfurt, limon ve muz gibi meyvelerin kabuğunda bulunan klorofil maddesini parçalayarak klorofili gerçek rengi olan sarı renge dönüştürüyor.
Eşek muzu, ülkemizde gün geçtikçe daha az üretimi yapılan ve hatta kendiliğinde de yetişen muz olarak anılsa da aslında muz olmayan bir meyvedir. Muz ile çok yakın akraba olan eşek muzu, görüntü olarak da neredeyse muzun aynısıdır. Plantain ya da plantin olarak da bilinir.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri