Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Özellikle eğer saksıya ekilmiş ise mutlaka rüzgardan korumak gerekir. Aynı zamanda fidanı yetişirken toprağına sürekli olarak nemli olması çok önemlidir. Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir.
6.6.
Muz yapraklarının geniş olması dolayısıyla terleme yoluyla çok miktarda su tüketir, sürekli nemli toprak ister. Bitki besin maddelerini bol miktarda almak için toprağın nemli olması gerekir.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.
Ülkemizde en önemli ve yaygın olan zararlılar nematotlardır. Nematotlar bitki özsuyunu emerek onun zayıflamasına sebep olurlar. Nematodlar genellikle yapraklarda sararma, gövdede yumuşama, bodurlaşma ve gelişme geriliği meydana getirirler.
İlgili 22 soru bulundu
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Muz ağacı tek yıllık bir bitkidir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Ülkemizde muz yetiştiriciliğine bakıldığında sıcak iklim bölgesi olan Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Muzgiller familyasından olan meyvenin gövdesi toprak altında sıcak ve ılıman iklimi sevmektedir.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin.
Oldukça lezzetli ve besleyici bir meyve olan muzun bileşiminde; Su % 70, Karbonhidrat % 27, Doğal elyaf % 0.5, Pro- tein % 1.2, Yağ % 0.3,.
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır.
Her canlı gibi suya ihtiyaç duyan muz ağacıda düzenli olarak su ister. Muz çok sık yetişen bir meyve olduğundan, fazla nemden dolayı terleme gösterir. Bu terleme sonucu fazla su kaybı yaşanır.
Muz ağacının sağlıklı yetişmesi için toprak bakımından zengin olan yerler tercih edilmesi gerekir. Ağacın yetişme döneminde gübreleme, sulama ve budama işlemleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Yılda iki kere meyve veren ağacın sulaması çok önemlidir.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Ürünler tür ve çeşitlerine bağlı olarak 2-4 gün içerisinde olgunlaşarak yeme olumuna ulaşır ve sararır. Sarartma ve olgunlaştırma işlemi sırasında muzların kabuk yüzeylerinde meydana gelen değişiklikler aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Muz ağacı hasattan sonra neden kesilir? Muzun yalancı gövdesinin görevi meyveyi olgunlaştırdıktan sonra bitmiş demektir. Meyve kesildikten sonra gövde de kesilerek toprağa gübre olması için serilir. Rizomdan çıkan yeni muz fidanlarının sağlıklı olanları seçilir ve yeni muzlar üretilir.
Muz Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Muz ağaçları, sıcak bir iklime sahip (20 ° C'nin üzerinde sıcaklık), eşit şekilde nemli, sulama sayesinde yetiştirilen bitkilerdir. Zayıf gövdeleri ve kırılgan yaprakları nedeniyle rüzgarı sevmezler. Yetiştiriciliği için en iyi topraklar, iyi sulanan ince taneli, kumlu killi topraklardır.
Muz ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Çiçeklenmeden sonraki 90. günde hasat edilen meyvenin (tropik şartlarda) hasattan sonra yeşil kalma süresi yaklaşık 17 gün iken, çiçeklenmeden 120 gün sonra hasat edilen meyvenin olgunlaşma süresi 9 gündür.
Dikim Zamanı: Ülkemizde muz dikimi iklim durumuna göre Mart-Mayıs ayları arasında yapılır. Örtü altında Eylül dikimi güzel sonuçlar vermektedir. Dikim Aralıkları: Tek sıra dikim için genel olarak 3 * 1,7 m. aralıkları önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri