Muz, esas olarak bir tropik iklim bitkisi olmasına karşın, bazı mikro-klimalarda subtropik iklim koşullarında da yetiştirilebilmektedir. Muzun anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.
Tropik iklim bitkisi olan muz, nemli yerlerde yetişmekle birlikte 20 °C üzerinde sıcaklığı sevmektedir. Bunun yanı sıra yeterli miktarda yağış alması gerekir. İhtiyaç duyduğu yağışı almadığı takdirde sulama işlemine tabi tutulmalıdır. Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübreyle sınırlı kalınmamalıdır.
Dünyada en fazla muz üretim alanına sahip ülkeler başta Hindistan olmak üzere Brezilya, Çin, Tanzanya ve Ruanda'dır. Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan 30 bin ton üretim ile ilk sırada yer alırken12 bin ton üretim ile Çin ikinci sırada, 7 bin ton üretim ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır.
Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir.
Muz Güneydoğu Asya'da tropikal bölgelerde doğal yetişen meyvelerden biridir. Ülkemizde Bozyazı ve Anamur civarında yetiştirilir. Ağaçta yetişen muz, besleyiciliği en yüksek meyvelerdendir. Özellikle çocuklar için çok yönlü bir gelişim desteği verir.
İlgili 15 soru bulundu
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
Anavatanı Güneydoğu Asya olan muz ağacı için ekimi yapılan bölgenin 150mm daha az yağış alıyorsa ek sulama yapılmadığı sürece gelişimini sağlayamaz. Killi ve humuslu topraklardan hoşlanan muz için hava sıcaklığı -2 derecenin altına düşmemesi gerekiyor.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır. İlk diktiğimiz muz ağacının yanından yeni bir muz ağacı daha çıkar ve eski ağaç kesilir. Yeni çıkan muz ağacımızdan da 6 aylık bir dönem sonrasında hasat yapılır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Muz meyvesi yüksek sıcaklık ve de neme ihtiyaç duyan bitki olması sebebi ile sıcaklığın ortalama -2 ve ya -3'ün daha altında olması durumunda da yetişmez. Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir.
Muzu ekeceğiniz toprağın yüksek besin değerleri olmasının yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olması da gerekir. Toprağın 3 cm altına dikilen muz tohumları, her akşam sulanarak toprağın nemli kalarak ve ağacın hızlı bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde 2 kere sulama yapabilirsiniz.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Bu alanın %55,9'unu Mersin, %41,9'unu ise Antalya oluşturmaktadır. Bu illerin dışında az da olsa Hatay, Muğla ve Manisa'da da muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2019/20 üretim sezonunda ise ekim alanı %11,4 oranında artarak yaklaşık 85 bin dekara yükselmiştir (2).
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz tohumunun ekimi oldukça kolaydır. Uygun bir saksıya toprak doldurulması ve daha sonra bu toprağın nemlendirilmesi gerekir. Toprağın arasında muz tohumlarının ekilmesi ve daha sonra da tohumun üzerinin kapatılması gerekir.
Dikim Zamanı: Ülkemizde muz dikimi iklim durumuna göre Mart-Mayıs ayları arasında yapılır. Örtü altında Eylül dikimi güzel sonuçlar vermektedir. 6.4.2. Dikim Aralıkları: Tek sıra dikim için genel olarak 3 * 1,7 m. aralıkları önerilebilir.
Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle saksıda yetiştirilen muz ağaçlarının akşam saatlerinde sulanması ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak havalarda günde iki kere bile sulama gerekebilir. Kış aylarında ise sulamanın oldukça azaltılması gerekir.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir.
Muz Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
1— Kışın -3C derece ve daha fazla soğuk eğer bir gün gibi kesintisiz sürerse muzun toprak üstü kısımları tamamen donarak ölür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri