Sıcaklık muz yetiştiriciliğinde göz ardı edilmemelidir. Hava sıcaklığı -2 derecenin altına inmemelidir. Toprak yapısı ise killi, humuslu ve kumlu olmalıdır.
Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Muz, güneş ışığından ve yüksek sıcaklıktan korunması gereken bir meyvedir. Oda sıcaklığında bekletilen muzlar 3-4 gün boyunca tazeliğini korur.
Sıcak ve nemli iklim seven muz, Türkiye'de ise Antalya ve Mersin başta olmak üzere güney kıyılarda gerçekleştirilir. Muz, sıcak iklim meyvesi olsa da yetiştiği mevsim kıştır. Sonbaharın sonlarından ilkbaharın başlarına kadar hasadı devam eder.
Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
2) Sıcaklık
Sıcak ve nemli iklimlerin bitkisi olan muz ağaçları, kuruluğu ve soğuğu sevmez.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Muz meyvesi yüksek sıcaklık ve de neme ihtiyaç duyan bitki olması sebebi ile sıcaklığın ortalama -2 ve ya -3'ün daha altında olması durumunda da yetişmez. Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.
Başarılı bir sarartma ve olgunlaştırma işlemi için gerekli koşullar şunlardır: Sıcaklık (Sarartma için: 20- 28 °C, Olgunlaştırma için 14 -20°C) Bağıl nem (% 85 -95)
Eğer muzlar hemen tüketilmeyecek ise buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının kapaklı olan bölmelerinde ve mutlaka dolabın en soğuk olduğu yerlerde muz meyvesini güvenle saklayabilirsiniz. Muzu saklama da diğer bir yöntem de eğer çürümeye başlamış olan ya da çürümüş olan muzları sağlıklı olan muzlardan ayrılmaktır.
Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir. Muzu en uygun saklama sıcaklığı 10-20 C arası, serin ve nemsiz ortamlardır. Hangi Gıdalar Buzdolabında Saklanmaz yazımız için tıklayınız.
Muz genel olarak ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamda saklanmalıdır. Mutlaka ortalama 14 derecelik bir sıcaklık içerisinde saklanması gerekir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Tropik iklim bitkisi olan muz, nemli yerlerde yetişmekle birlikte 20 °C üzerinde sıcaklığı sevmektedir. Bunun yanı sıra yeterli miktarda yağış alması gerekir. İhtiyaç duyduğu yağışı almadığı takdirde sulama işlemine tabi tutulmalıdır.
Muz, esas olarak bir tropik iklim bitkisi olmasına karşın, bazı mikro-klimalarda subtropik iklim koşullarında da yetiştirilebilmektedir. Muzun anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir. Ayrıca nem miktarının da %60'ın altına inmemesi gerekir.
Her mevsim bulunabilen muzu istediğiniz zamanlarda tüketebilirsiniz. Hem meyve olarak hem de birçok tatlıda kullanılabildiği için market ve Pazar tezgahlarında her ay bulunabilir. Ancak doğal ve lezzetli muzları rahatlıkla kış aylarında tüketebilirsiniz.
Doğaya atılan kağıtlar 2-4 hafta, muz kabuğu 2-5 haftada, pamuklu tişört 1,5 ay, yün çorap 1 yıl, kağıt tabak 5 yıl, plastik poşet ise 10-20 yılda çürüyor.
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri