Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır.
Üretim Yeri: İçel ili Anamur ve Bozyazı ilçesi ve köyleri ile Antalya ili Gazipaşa ve Alanya ilçesi ve köyleri. Üretim Tekniği: Muz bitkisi yapı itibariyle kökleri toprak altında yumrulara bağlı ana gövdeden oluşur.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
İlgili 27 soru bulundu
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Dünya muz ticaretinde Türkiye ithalatçı konumda olup ithalatın %96,5'ini Ekvator, %2,9'unu Kostarika oluşturmaktadır. 2019/20 üretim sezonunda Türkiye muz ithalatı üretimdeki artışa bağlı olarak %21 azalarak 122 bin ton gerçekleşmiştir.
Muzun başkenti ''Anamur''
Anamur muzu, Mersin ilinin Anamur ilçesinde yetişmekte olan çok lezzetli bir muz türüdür. Yerli muzlar arasında bilinen en meşhur muz olma özelliğine sahiptir.
1. Hindistan. Dünyanın en büyük 15 muz üreticisi listesinin başında Hindistan var.
Antalya ve Mersin bölgesinin en ünlü ürünlerinden biri olan Muz, artık Marmara bölgesinde de yetiştirilmeye başlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde kentte başlatılan jeotermal tarım seferberliği kapsamında Gönen Ticaret Borsasında Muz yetiştiriciliği eğitim toplantısı düzenlendi.
Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı. Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı.
Ülkemizde muz Mart ve Mayıs aylarında Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ayrıca 150 mm'den az yağış miktarının olması durumunda sulama yapılması gerekir.
Ülkemizde muz meyvesi hemen her yerde ve de her bölgede yetişmemektedir. Bunun sebebi de ülkemizin tropikal bölgelerde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Genelde ülkemizde muz meyvesi bölgesel olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
II. Standart bölge:Samsun, Sinop, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Kocaeli.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
Kırmızı muz: Kabuğu tamamen kırmızı olan buz muzlar, Güney Amerika, Asya ve Doğru Afrika'da yetişir.
Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir.
Dünya muz ticaretinde Türkiye ithalatçı konumda olup 2020 yılında ithalatın %94,5'ini Ekvator'dan, %4,3'ünü ise Kostarika'dan gerçekleştirilmiştir. 2019 takvim yılında 122 bin ton olan Türkiye muz ithalatı 160 bin tona yükselmiştir. 2021 yılının ilk dört ayında, toplam 41 bin ton ithalat yapılmış olup bir önceki yılın ...
Muz, etli kabuğunun içinde yumuşak posalı bir tropik meyvedir. Bilimsel adı Musa acuminata'dır. Hafif kavisli ve uzunca bir meyvedir.
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
İthal muz mu daha iyi yerli muz mu? ıthal muz genellikte ekvatordan gelir yerli muz anamurdan. ıthal muz daha uzun sürede kararir yerli muz daha kisa sürede. ıthal muz daha lezzetli gözükür ama yerli muz daha lezzetlidir.
Eğer bakımını iyi bir şekilde yapıp tüm gerekli işlemleri yerine getirirseniz 1 dönüm muz serasından ortalama 8.000 kilo ile 11.000 muz üretebilirsiniz.
Tanışman, muz üretimiyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri