Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Sokak sütleri 95-100°C'de 15 dakika kaynatıldığında içindeki mikropların çoğu yok olurken yararlı vitamin ve mineraller de yok olur. Sokak sütünün içinde bulunma riski olan kimyasallar ise kaynatılarak yok edilemezler. Bu nedenle açıkta satılan sütlerde her zaman sağlık açısından bir risk bulunur.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Baş, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak, sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını vurguladı.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
İlgili 39 soru bulundu
Taze İnek Sütü Ne Kadar Kaynatılmalı? Çiğ sütü kaynatmak için temiz bir tencereye aktarın. Orta ateşte, en az 15 dakika olacak şekilde kaynattıktan sonra kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın.
Hastalıklı hayvanlardan elde edilen sütler veya bu sütlerle yapılmış besinler, çiğ olarak tüketildiği veya yeterince pastörize veya sterilize edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilecek çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
Kaynattığınız sütün içindeki mikroplar ölür. Ancak, süt kaynatılırken mikroplar ile birlikte, sütün içinde bulunan sağlığa yararlı birçok özel madde de yok olur.
Bu tür pastörizasyon sürecinde patojen bakteriler öldürülürken, sütün kimyasal içeriği korunmaktadır. Bu amaçla, süt 63° C'de 30 dakika veya 72 °C'de 15 saniye boyunca ısıtılmaktadır.
Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Sütün sarmaması ve yanmaması için 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmanızı tavsiye edeceğiz.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
Konsey Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, açık sütlerin sağlık için risk teşkil ettiğini belirterek ekledi: Sokakta satılan açık sütler zararlı mikroorganizmalar ve çamaşır sodası, antibiyotik gibi zararlı kimyasallar içerebilir. Her zaman kaynağı belli olan sağlıklı ambalajında sütleri tercih edin.
Kaynatılmış süt buzdolabında 2 gün saklanabilir. Ancak dolaba koymadan önce soğumasını bekleyin.
Pastörize sütü alırken, son kullanma tarihine ve paketine dikkat ederseniz güvenli şekilde sütü tüketebilirsiniz. Tarihi geçmiş sütler, sağlığınızı etkileyebilir. Sütte bulunan doğal yağ, pastörizasyon işlemi sırasında herhangi bir kayıp yaşamıyor. Bu nedenle güvenli sütler arasında yerini alır.
Çeşitli kontrollerden geçilen çiğ inek sütü, en sağlıklı haliyle vatandaşlara ulaştırılıyor. 3 litrelik özel şişelerde muhafaza edilen çiğ Halk Süt'ün 2 günlük raf ömrü bulunuyor. Vatandaşlar, çiğ Halk Süt'ü kaynattıktan sonra yoğurt mayalayabilir, peynir yapabilir ve ya gönül rahatlığıyla içerek tüketebilir.
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Brusella; hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olabilen, hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle çiğ etlerin tüketimi ve enfekte hayvanlarla temasla kişilere bulaşabilen bir bakteridir. Brusella bakterisinin insanda meydana getirdiği enfeksiyon hastalığına ise bruselloz adı verilir.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
100 derecede bir dakika boyunca su kaynatmak sudaki mikropları ve patojenleri öldürür, ancak sıcak suyla yıkamak ciddi yanıklara neden olabileceğinden cilt için güvenli değildir.
Çiğ süt kaynatıldıktan sonra 7 ila 10 gün boyunca bozulmadan saklanabilir. Ancak şişenin üzerinde yazan tüketim talimatlarına uyulmalıdır.
Güvenilir yerden aldığınız açık sütü 10 dakika kaynatıp içtiğinizde zararı yok. Kutu sütün ise hiçbir yararı yok. Besleyici diye çocuklara kutu süt içirmek onları ihtiyaç duydukları vitamin-minerallerden mahrum bırakmak anlamına gelir.
sorusu da merak konusudur. Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Dr. Murat Baş, “Araştırma çerçevesinde sokakta satılan 1 mililitre sütün içerisinde tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan 100 binden fazla bakteri ortaya çıktı.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
Zengin bir içeriğe sahip olan süt hem içeriğindeki zararlı bakterilerin gelişimiyle, hem de farklı türde mikroorganizmaların tercih ettiği bir besin kaynağı olarak, bileşeninde farklı hastalıkların gelişebildiği bir sıvıya dönüşme riski de taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri