Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu bitkinin saksıda da yetiştirilebiliyor olması doğanın bize en büyük lütuflarından biridir. Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos.
Saksı seçimine gelince, hemen her bitkide olduğu gibi altın çilek bitkisini dikeceğiniz saksının altında drenaj delikleri bulunduğundan emin olmalısınız. Bu, sulama dengesini kolayca sağlamanızı ve bitkinin köklerinin fazla sudan zarar görmesini engellemek için önemli bir özellik.
golden gooseberry. Açık alan bahçe ve tarla yetiştiriciliğinden farklı olarak saksıda yetiştirmeye uygun geliştirilmiş, özel, bodur Altın Çilek tohumlarıdır. Çiçekleri sarı ve sarı-kahverengi gözlü olabilir. Ortalama 60-70 cm yükselen bitki, dışı dantel benzeri bir zarf içinde altın renkli yenilebilir meyveler verir.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
İlgili 19 soru bulundu
Köklerin çürümemesi için sulama miktarına dikkat etmeli ve drenaj delikleri bulunan saksıları tercih etmelisiniz. Işık konusunda da çileğin güneşlenmeyi seven bir bitki olduğunu unutmamalısınız. Saksıyı balkonunuzun en güneşli yerine koymalı ve günde ortalama 6 saat kadar ışık almasını sağlamalısınız.
Geçtiğimiz seneler içinde Türkiye'de de yetiştirme imkanı elde edilen altın çilek; Mersin'de yetiştirilmektedir. Ağustos ayından itibaren hasat için beklenir. Ekim ayı geldiğinde olgunlaşan altın çilekler toplanır.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Bir diğer adı 'inka eriği' olan altın çilek (goldenberry) dünyanın her yerinde ılıman ve tropikal bölgelerde yetiştirilir hatta yabani olarak kendisi yetişir. Ant Dağları'nda 800-3000 metre rakımda kendiliğinden yetişebilmektedir.
Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
Çilek yetiştirmek için uygun saksı derinliği 20-25 santimetredir. Bu yüzden genellikle uzun ve sar saksılar tercih ediliyor. Ancak dilerseniz yuvarlak saksıları da kullanabilirsiniz. Bu aşamada unutmamanız gereken şey ise, bitkiniz meyve vermeye başladıktan sonra meyve kesinlikle toprakla temas etmemelidir.
Altın çilek soğuktan etkilenir mi? Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder.
Açıklamada, altın çileğe mevcut yasal mevzuat çerçevesinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından, takviye edici gıda olarak üretim izni verilmediğinin anlaşıldığı ifade edilerek, “ Dolayısıyla, altın çilek meyvesini içeren tüm ürünler sahtedir ya da iddia ettiği etkiyi gösterme konusunda hiçbir güvenilir yanı yoktur ...
Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Çok yıllık, yarı otsu çalı formunda veya tırmanıcı ve yerde sürünücü özelliklerine sahiptir. Birkaç yıl yaşar.
Mayıs sonu Haziran gibi çiçek açan çilek fideleri ilk yıl az miktarda olsa da meyve verir. Asıl olarak bir sonraki yıl tam anlamıyla meyve vermeye başlar.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir.
Altın çilek sağlığı destekleyen besinler grubunda yer almaktadır. Bu meyve kan dolaşımını da hızlandırır. Güçlü bir antioksidan olarak bilinen altın çilek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu lezzetli meyve genel olarak kansere karşı oldukça koruyucu olarak da bilinmektedir.
Bu yapraklar gereksiz yere bitki besinlerinden ve soyundan faydalanmaktadır. Ayrıca içerilerde kalmış güneş görmeyen, üst üste binmiş yapraklarda koparılarak alınmalıdır. Yapraklar kesinlikle budak bırakarak kesilmeli, gövdeyle birleştiği yerden kopararak alınmalıdır.
Çilek yetiştiriciliğinde ilkbahar dikimi, kış dikimi, yaz dikimi, sonbahar dikimi olmak üzere 4 dikim zamanı vardır. İlkbahar Dikimi Kışları soğuk geçen bölgelerde genellikle Nisan ayında yapılan bir dikimdir. Bu dikimde frigo fideler veya fidelikte Ocak - Şubat aylarında sökülmeyip bekletilen fideler kullanılır.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir.
TOPRAK HAZIRLIĞI
40-45 kg %26 Amonyum Nitrat, 10-15kg süper fosfat; ilave edilerek toprağa iyice karıştırılmalıdır. Masuralar 60-70 cm genişliğinde, 25-30 cm yüksekliğinde olmalı büyük arazilerde karık pulluğu, küçük araziler-de elle yapılmalıdır. Çilek Fide dikim yastıkları.
Altın çilek içindeki faydalı maddelere ek olarak düşük kalorili olması sebebiyle zayıflamak isteyenlere yardımcı oluyor. Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkide bulunuyor. Bu özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı daha korunaklı hale getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri