MYK YETERLİLİK BELGESİ SAHİPLERİNE İŞYERİ AÇMA İMKANI Bu değişiklikle mesleki yeterliliğini MYK belgeleriyle ispatlayan kişiler bundan böyle Bağımsız İşyeri Açma Belgesi alarak kendi işyerlerini açabilme hakkı elde etmiştir.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarında, edindikleri yetki kapsamında, mesleki yeterlilik belgesi verilmekte ve bu belgeyi almaya hak kazanan kişiler kendi dükkanlarını açma şansına sahip olabilmektedir.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Ustalık belgesi almak o işteki ustalığınızı gösterdiği gibi mesleki yeterlilik belgesi de aynı şekilde o meslekteki yetkinliğinizi temsil eder. Bu nedenle sıkça sorulan şu soru gündeme gelir mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi bu sorunun cevabı kesin bir dille hayırdır.
İlgili 44 soru bulundu
Vergi Dairesi'nden alınan vergi levhası ve diğer belgelerle birlikte belediyeye başvurulur. Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusunu alır ve belgeleri inceler. Gerekli tüm belgeler sunulmuşsa ve herhangi bir sorun bulunmazsa, belediye işyeri açma ve çalışma ruhsatını verir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
İş yeri açma belgesi olmadan herhangi bir iş yeri açmak, yasal olarak mümkün olmuyor. Yani iş yeri açabilmek için resmi bir devlet kurumundan alınmış iş yeri açma belgesine ihtiyaç duyuluyor. İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor.
1. Teknik lise mezunları ve genel liselerden birinden mezun olup ön lisans seviyesinde mesleki ve teknik öğrenim görenler ile meslek lisesi mezunu olup alanı dışında bir meslek dalında ön lisans eğitimi görenlere mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra "İşyeri Açma belgesi" verilir.
Yeni uygulamaya göre, çalışanlardan en az bir kişinin ustalık belgesine sahip olması gerekecek. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, temmuz itibarıyla lokanta açacak esnafın ustalık belgesini ibraz etmek zorunda olduğunu söyledi.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
- Belge geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirtilmektedir, yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre 5 yıl olarak tanımlanmıştır. Bilişim sektöründe yer alan mesleklerde 4 yıl, kaynak mesleklerinde ise 2, 3 veya 6 yıl olarak değişkenlik göstermektedir.
Bu yeterliliğe ait öğrenme kazanımları, eğitim kurumları gibi örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir. Bu yeterliliğe sahip kişi; İş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma önlemlerini açıklar.
4 seviye mesleki yeterlilik belgesi, mesleki yeterlilik seviyeleri uygun olan mesleki yeterlilikte kendini geliştirmiş kazanımlarını güçlendirmiş deneyimlerini artırmış kişilerin bulunduğu seviyedir.
Belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır. İkinci 5 yıllık belge uzatım süresidir.
İş Kurmak İsteyenlere KOSGEB Kredileri
Yeni iş yeri ve şirket açmak isteyenler için iki farklı kategoride hibe verilir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 65 bin TL, İleri Girişimcilik Destek Programı 270 bin TL geri ödemesiz destek sağlar.
İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
Evet, verilen tüm sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı onaylıdır. Aldığımız belgeyle iş yeri açabilir miyiz? Evet, 826 Saat Güzellik Uzmanlığı, 1024 Saat Bayan Kuaförlüğü ve 840 saat Erkek Kuaförlüğü Eğitim programlarımızın sonunda iş yeri açma yetkisine sahip olacaksınız.
Belediyelerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma için ruhsat biriminin belirttiği ilgili başvuru evrakları hazırlanır. Ön incelemenin yapıldığı kontrol birimine teslim edilir. Teslim edilen evrakların kontrolü yapıldıktan sonra eksiksiz olduğu anlaşılınca başvuran kişiye teslim alındığına ilişkin belge verilir.
tarih ve 2007/11882 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
Hem Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi hem de MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin bir meslekte belirli bir seviye standardını yakalamış ve belirli bir kalitede iş yaptıklarını gösterir nitelikte bir belgedir.
Kişi Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemlerini gerçekleştirmezse geçerlilik süresi dolduğunda belgesinin geçerliliği sona erer. Yenileme işlemlerinin daha önce belge alınan kuruluşta yapılması zorunlu değildir.
TÜRKAK' ın akreditasyon faaliyetleri; Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) tarafından tanınmakta, gözlemlenmekte ve denetlenmektedir. (MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi, ülkemiz ile diğer ülkeler arasında karşılıklı tanıma anlaşması imzalamış ülkelerde geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri