Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Kurum; 5544 sayılı Kanunda belirtilen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi olmak üzere kurulmuş kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu idaresidir.
MADDE 3- (1) Bu Kanunla kendisine verilen görevleri yerine getirmek ve Kanunda belirtilen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tâbi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip ve özel bütçeli Meslekî Yeterlilik Kurumu kurulmuştur. Kurumun kısa adı MYK'dir.
dosya masrafları İşsizlik Sigortası Tarafından karşılanmıştır. 2020 itibari ile tüm ücretler sınava girecek ve belge almaya hak kazanacak kişi tarafından karşılanmaktadır.
Devlet Teşvikleri 31 Aralık 2021'de son buluyor!
Buna göre 31 Aralık 2021 Tarihinden sonra ki başvurularda Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belge ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanmayacaktır!
07.01.2022 tarihli “Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları” yürürlükten kaldırılmış olup 24.07.2023 tarihinden itibaren işbu usul ve esasların dikkate alınması gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) her öğrenci yalnızca bir defa yararlandırılabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşları sınavlar yapıldıktan sonra sınav sonuçlarını 10 (on) gün içerisinde Mesleki Yeterlilik Kurumunun sistemine işler. Sınava giren adaylar sınav sonuçlarını E-devlet üzerinden takip ederek öğrenebilirler.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama, düzenleme e devlet üzerinden vatandaşlarca yapılabilir. Myk sitesi üzerinden yapılan sorgulama işlemleri artık e-devletten yapılmaktadır.
Zorunlu MYK Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.
Bu sorunun cevabı hayırdır.
Mesleki yeterlilik belgesi sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilebilir. Ayrıca, sertifikanın ulusal mesleki yeterlilik sistemine uygun olması gerekir. Bir işçinin yeterlilik sertifikası alabilmesi için önce uygun kurumu bulması gerekir.
(MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi, ülkemiz ile diğer ülkeler arasında karşılıklı tanıma anlaşması imzalamış ülkelerde geçerlidir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, 2019 yılından bu yana tüm mesleklerde Türkçe-İngilizce olarak çift dilde düzenlenmektedir.
Bir iş dalına ait konuyla ilgili ne derece bilgi sahibi olduğunuzu ve o işi yapmaya uygun olup olmadığınızı ispat edici belge niteliğine sahiptir. Bilgi ve becerileriniz sayesinde yetkili konuma geçebilmenizi de sağlamaktadır. Bu yüzden çok önemli belge olduğunu ve alınması gerektiğini bilmelisiniz.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır.
Belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır. İkinci 5 yıllık belge uzatım süresidir.
- 5544 sayılı Kanun gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamamaktadır.
Hem Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi hem de MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin bir meslekte belirli bir seviye standardını yakalamış ve belirli bir kalitede iş yaptıklarını gösterir nitelikte bir belgedir.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Başarı sonuçları MYK sistemine yüklenir. Bu tarihten itibaren aday belgeli kabul edilir. MYK 8-10 gün içinde MYB Belgesi ve MYB kimlik belgesini BTSO MESYEB' e gönderir. Aday da MYB belgesini ve MYB kimliğini BTSO MESYEB' ten belge kullanım sözleşmesi imzası karşılığında bizzat teslim alır.
MYK tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen herkes, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak için ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına (YBK) başvuru yapabilir.
Sınavlara girme hakkı elde eden adayların 3 sınav hakkı bulunmaktadır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır? Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri