Mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu sıkça cevap aranılan sorular arasında yer alır ama cevabı kesin bir dille hayırdır. Bu nedenle ustalık belgesi olan bir kişi aynı meslek için mesleki yeterlilik belgesi istenilen bir işletmede ustalık belgesini göstererek yetkin olduğunu kanıtlayamaz.
Mesleki yeterlilik belgesi, sizin o işte bilirkişi olduğunuzu o sektörde ve işte çalışmanıza engel hiçbir durumun olmadığını anlatan belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli sayılmaz.
Bu sorunun cevabı hayırdır.
Evet, UTP tamamlandıktan sonra verilen ustalık belgesi, aynı zamanda mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmektedir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
İlgili 45 soru bulundu
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Ustalık belgesi kesinlikle mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmeyeceği gibi mesleki yeterlilik belgesi de ustalık belgesi yerine geçmez ve birbirlerinin yerine kullanılmaz.
Mesleki yeterlilik belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5 yıldır. Her 5 yılda bir yeterlilik belgesi yenilenir. Yenileme işlemleri, belgelendirme kuruluşları tarafından yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi Yenileme ücreti, MYK kurumu tarafından belirlenir.
İşyeri Açma Belgesi Almak İçin Başvuruda İstenen Belgeler
Şartları taşıyanlar yukarıda yazılı evraklarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezimize başvuruda bulunarak sınava girmeden doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" alabilirler. Not: "İşyeri Açma Belgesi", "Ustalık Belgesi" ile aynı işleve sahiptir.
Hem Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi hem de MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin bir meslekte belirli bir seviye standardını yakalamış ve belirli bir kalitede iş yaptıklarını gösterir nitelikte bir belgedir.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Yani mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi? Sorusunun cevabı hayır olarak cevap bulmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi, farklı tehlike gruplarında yer alan mesleklerin, bireyler tarafından icra edilmesinde herhangi bir sorun olmadığını gösteren belgedir.
Mesleki Tanınırlık: Ustalık kalfalık belgesi, meslekteki yeteneklerinizi ve bilginizi belgeler ve meslektaşlarınız arasında tanınmanıza yardımcı olur. Bu belge, sizin meslekteki nitelikli bir çalışan olduğunuzun resmi bir kanıtıdır.
Belge ömür boyu geçerlidir. Ara kontrollere (vize) gerek yoktur. Ustalık belgesi alan kişiler, kanunlar çerçevesinde ayrı bir belgeye ihtiyaç duymadan ömür boyu geçerli olan bu belgeyle rahatça çalışabilir. İş yeri açmanızı sağlayabilecek resmi onaylı tek belgedir.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Yeniden Belgelendirme için adayın süresinin tamamlanmasına en geç üç ay kala TÜRKİYE MYM ye başvuruda bulunması gerekir. Yeniden belgelendirme için başvuru formu dolduran adayların başvuruları MYK portalda Belge Yenileme Ön Kayıt bölümüne yüklenir. Belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Parayla ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerden sınav ücreti dışında bir tutar alınmaz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
Başarı sonuçları MYK sistemine yüklenir. Bu tarihten itibaren aday belgeli kabul edilir. MYK 8-10 gün içinde MYB Belgesi ve MYB kimlik belgesini BTSO MESYEB' e gönderir. Aday da MYB belgesini ve MYB kimliğini BTSO MESYEB' ten belge kullanım sözleşmesi imzası karşılığında bizzat teslim alır.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
- Ayrıca, sınavlar sonucunda belge almaya hak kazanan kişilerin belge masraf karşılığını da ödemesi gerekmektedir ancak MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiş mesleklerde uygulanan teşvikten yararlanan kişilerden belge masraf karşılığı talep edilmemektedir.
Bir iş dalına ait konuyla ilgili ne derece bilgi sahibi olduğunuzu ve o işi yapmaya uygun olup olmadığınızı ispat edici belge niteliğine sahiptir. Bilgi ve becerileriniz sayesinde yetkili konuma geçebilmenizi de sağlamaktadır. Bu yüzden çok önemli belge olduğunu ve alınması gerektiğini bilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri