Ne Zaman Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Uzun süre dayanması için süzme yoğurdu cam kaplarda veya kavanozlarda buzdolabında saklamanız şarttır. Süzme yoğurdu sakladığınız kapların ağızlarını sıkıca kapatmalısınız. Aksi takdirde yoğurt bozulacaktır. Plastik kapları süzme yoğurdu saklamak için kullanmamalısınız.
Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
Süzme yoğurt diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içinde tüketilmelidir. Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var.
Yoğurt ne kadar dayanır? Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Sonuç olarak, son kullanma tarihi geçmiş yoğurt yiyebilirsiniz, ancak gıda israfı riskini sınırlamak için sadece tüketebileceğiniz kadar satın almaya özen gösterin.
Ekmeğin üzerine sürülür, üzerine az karabiber, pul biber, kuru nane ve tuz serpiştirilip çayın yanında afiyetle yenebilir. Meze hazırlarken süzme yoğurttan faydalanılabilir. Bu şekilde yapılan mezeler daha güzel olmaktadır. Süzme yoğurtla cacık yapmak nefis bir fikirdir!
İçerdiği probiyotikler sayesinde sağlıklı bir sindirim sağlar. İshal, kabızlık, ülseratif kolit gibi birçok bağırsak probleminin yaşanmasını önler. Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur.
Süzme yoğurt tatlılardan, çorbalara birçok tarife, en sık kullanımıyla da mezelere tat katar. Yoğurt eklendiğinde, hafif sulu olan mezeler süzme yoğurtla yapıldığında daha kıvamlı olur. Kendine has hafif ekşi tadıyla peynir gibi de kullanılabilir.
Yoğurdu serin yerlerde muhafaza edin. Yoğurt buzdolaplarında muhafaza edilir. Buzdolabında muhafaza edilen yoğurtların ağzını mutlaka sıkıca kapatınız. Eğer yoğurdunuz ekşir ve yenmeyecek kıvama gelirse üzülmeyin.
Bozuk yoğurt yenilirse gıda zehirlenmesine yol açar. Yaygın olarak karın ağrısı, kramp, kusma, gevşek dışkı, ateş görülür. Zehirlenme belirtileri genellikle ilk 1 saat ila 24 saat arasında kendini göstermeye başlar. Bu süre kimi insanlarda daha erken kimilerinde daha geçtir.
''Yoğurt neden ekşir?'' Bu sorunun ilk cevabı kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmayışında saklı. Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşir. Hatta mayanız çok ekşimiş ise yoğurdunuz ekşi bir şekilde mayalanır.
Bunun yanı sıra bozuk olan yoğurdun ilk belirtileri ise renk değişimi ve alkollü keskin bir tattır. Bozulmaya devam eden ve daha ileri düzeye giden yoğurtlar ise küflenmeye başlar ve bu küflenme zaman içerisinde bozuk olan yoğurdun tüm yüzeyini kaplayan bir hal alır.
Süzme yoğurt ile normal yoğurdun farkı genelde bilinmiyor. Normal yoğurt suyundan arındırılıp süzme yoğurt elde ediliyor ve süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunuyor ve süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyumdan daha zengin. Kilo vermek isteyenler için süzme yoğurt oldukça idealdir.
Süzme yoğurt, labne (Kese yoğurdu)(torba yoğurdu), torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu elde edilen koyu kıvamlı yoğurda verilen addır.
Süzme yoğurt uzun süre tok durmanıza yardımcı olup kilo aldırmaz, aksine zayıflamaya yardımcı olur. Günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000, erkeklerde 2200-2400 olduğu düşünüldüğünde süzme yoğurdun düşük kalorili bir besin olduğu söylenebilir.
Ne Zaman Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Süzme yoğurt yoğurdun süzülerek suyunun çıkarılması sonucu oluşan yoğurda verilen addır. Yapılan araştırmalara göre süzme yoğurt normal yoğurttan daha sağlıklı ve yararlıdır.
Süzme yoğurdun başlıca faydalarından bir tanesi içerdiği probiyotikler. Süzme yoğurtta bulunan probiyotiklerle aldığınız iyi bakteriler, sağlıklı bir sindirim sağlar.
Sıvının çoğu çıkarıldığından, süzme yoğurdun farkı normal yoğurttan çok daha kalın ve keskin olmasıdır. Ayrıca daha fazla süt gerektirdiğinden genellikle daha pahalıdır.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Yoğurt mayalarken normal yoğurt yerine süzme yoğurt kullanırsanız daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Süzme yoğurdun içerisindeki su oranı normal yoğurda göre daha az olduğu için sulanma da daha az olacaktır. Eğer yoğurdunuzu evde mayalamıyor, hazır yoğurt alıyorsanız da aynı öneriler geçerlidir.
Süzme yoğurdun sindirimi kolaydır. Süzme yoğurt diyabet hastaları ve düşük karbonhidratlı diyet yapanlar için tüketilmesi gereken en önemli besinlerden biridir.
Yumuşak kıvamlı bir süzme yoğurt için 4-6 saat; katı kıvamlı bir süzme için ise 18-20 saat yeterli olacaktır. Bekleme süresi boyunca yoğurt buzdolabında tutulmalıdır. Süzülen yoğurt ayrı bir kaba alınır. Süzülen yoğurdun suyu doğrudan içilebilir ama genellikle tadı pek beğenilmez.
Peynir gibi koyu kıvamlı ve şekilli olması için tamamen süzdürdükten sonra üzerine birkaç tane ağırlık koyarak 1-2 saat bekletin. Tamamen süzülünce bir kaba ya da tabağa alıp tüketebilirsiniz. Kapların içerisinde, ağzı kapalı bir şekilde 1 - 1,5 hafta kadar tazeliğini koruyarak dayanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri