N-97 (Adres beyanına ilişkin idari para cezası) N-99 (İnterpol kodu) N-119 (İzinsiz çalışmanın idari para cezası) N-120 (Vize, ikamet, çalışma izni ihlali idari para cezası)
N-97 (Adres Beyanına İlişkin İdari Para Cezası) kodlu veri girişi; Haklarında V-71 kodlu tahdit kaydı bulunan ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 nci ve 68 inci maddeleri uyarınca idari işlem yapılanlardan idari para cezasını ödemeyenlere İl Müdürlükleri tarafından N-97 kodlu veri girişi yapılır.
N-99 tahdit kodu, Interpol arama listesinde bulunan yabancı kişiler hakkında tesis edilen ve yurda giriş yasağı getiren idari bir işlemdir. Hakkında N-99 tahdit kodu tesis edilen kişiler, ülkeye girişleri için bir ön izin prosedürüne tabidir.
Tahdit Kodu, emniyet teşkilatı tarafından oluşturulmuş sınır dışı edilen yabancının pasaport bilgi kısmına eklenen “Ç – G – N – V” gibi harf ve rakamlardan oluşan kişinin kendi ülkesinin dışında yabancı başka bir ülkeye girişini engellemesi için uygulanan kodlara denir.
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Deport (sınır dışı) kararı, kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılabilir. Dava açılması halinde dava süresince, yabancının sınır dışı edilmez. Sınır dışı kararına karşı iptal davası, deport kararını veren valiliğe karşı açılır.
Göç idaresi tarafınca belirli süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmeye davet edilen yabancı uyruklu kişilerin bu süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmemesi halinde, haklarında Ç-137 tahdit kodu işlenir ve bu kişilerin Türkiye'ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.
Tahdit kodu nasıl kaldırılır
Bunun birinci yolu meşruhatlı vize alınması olup diğer yol ise idare mahkemesinde dava açmaktadır. Kaydında tahdit kodu bulunan yabancıların idare mahkemesine dava açma hakkı bulunmaktadır.
Vize süresini aşmış, oturum izni süresini aşmış ya da çalışma izni süresini aşmış yabancı uyruklu kişiler, vize ihlali yaparak kaçak konumuna düşmüş sayılmaktadır. Eğer yukarıda belirtilmiş usule göre işlemlerini yapmamış ve cezasını ödememiş ise haklarında beş (5) yıllık deport (sınır dışı) kararı uygulanır.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
N-95 (Giriş yasağının ihlalinin para cezası) N-96 (Tanınan sürede ülkemizden çıkış yapmamanın idari para cezası) N-97 (Adres beyanına ilişkin idari para cezası) N-99 (İnterpol kodu)
N-82 (İstihzan Kodu) N-82 tahdit kodu, hakkında ön izin şartı bulunan yabancıya tesis edilen koddur. Bu kod, yabancı şahsın, ülkeye girişinin ön izin şartına bağlı olduğunu ve izin almadıkça ülkeye giremeyeceğini bildirir.
G-87 Tahdit kodu ile kamu düzeni – kamu güvenliği açısından sakınca görülen yabancıların yurda girmesinin ve yurtta kalmasının engellenmesi amaçlanmaktadır.
Ayrıca vize veya vize muafiyeti ile ya da ikamet ve çalışma izni ile Türkiye'de bulundukları süre içerisinde bulaşıcı hastalığa yakalanan yabancılar ikamet ve çalışma izinleri iptal edilerek V 78 tahdit kodu ile haklarında sınırsız Türkiye'ye giriş yasağı koyularak sınır dışı edilirler.
G-89 tahdit kodu, Türkiye'ye süresiz giriş yasağı getiren idari kodlardan biridir. Kodun kaldırılması ve Türkiye'ye girişin sağlanması için kod iptal davasının açılması gerekir. Yabancı hakkında deport kararının verilmesi halinde, ayrıca sınır dışı kararının iptali davasının açılması gerekir.
V-71 tahdit kodu, resmi makamlara adreslerini yasal süresi içinde bildirmeyen veya gerçeğe aykırı şekilde bildiren yabancılara verilen koddur. V-71 tahdit kodu, yabancının çalışma ve ikamet izninin reddini ve hatta sınır dışı edilmesini gündeme getirir.
Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Bu sebeple deport kararı gerekçelerinden birini yahut birkaçını taşıyan yabancı ülke vatandaşı söz konusu kararın pasaportuna işlenmemesi için deport kararının kaldırılması yoluna başvurabileceği gibi daha kısa bir çözüm yöntemi olan terke davet prosedürü ile de kararın pasaportuna işlenmesine engel olabilmektedir.
Tahdit kodları, hakkında sınır dışı kararı verilmiş olan kişinin hangi sebeple sınır dışı edildiğini gösteren koddur. İlgili sebep ve kod doğrultusunda kişinin ülkeye girişi 5 ay ile 5 yıl arasında veya duruma göre süresiz şekilde yasaklanmaktadır.
Ülkemizde bulunan yabancılar kuralları ihlal edebilmekte ve bu sebeple haklarında tahdit kodu konulmaktadır. Tahdit kodu yabancılar arasında giriş yasağı olarak da bilinmektedir. Yabancılar ülkemizde iken veya sınır dışı edilirken haklarında kodu konulabilmektedir. Bu tahdit kodu 1 ay olabileceği gibi 5 yılda olabilir.
Tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemlerde işlemi yapan idareye karşı, genellikle valiliklere ya da İçişleri Bakanlığına karşı dava açılmalıdır.
Hakkında deport kararı bulunan yabancı, evlenme, eğitim, araştırma, çalışma ve tedavi sebepleriyle ülkeye giriş yapabiliyor. Bu vizeleri alabilmek için gerekli evrakların vize başvuru sırasında belgelendirilmesi gerekiyor. Aksi bir durumda meşruhatlı vize başvurusu iptal ediliyor.
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
Sınır Dışı Edilecek Yabancının Seyahat Masrafları
Yabancı uyruklu kişilerin pasaportları ya da diğer evrakları, kişi sınır dışı (deport) edilinceye kadar tutulabilir ve de sınır dışı (deport) işlemlerinde kullanılmak üzere, ellerindeki biletleri paraya çevrilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri