Doğrulanmış Cevap. Cevap: Tarlayı nadasa bırakmak erozyonu önlemez. Hatta tam aksine tarlayı nadasa bırakmak erozyona sebep olacaktır.
Kara nadasta toprağın pullukla işlenip devrilmesi, yüzeyin ufalanmasına neden olur. Tarla su ve rüzgar erozyonuna açık hale gelmektedir.
1) Mevcut bitki örtüsü korunarak ağaçlandırma yapılmalıdır. 2) Eğimli tarım alanlarında tarla eğime paralel sürülmeli ve taraça (seki) yapılmalıdır. 3) Nöbetleşe tarım yöntemi uygulanmalı (bu yöntemde asıl amaç erozyonu önlemek değildir.
Toprağın bir yıllığına boş bırakılması işlemidir. Genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde uygulanan nadas bırakma işlemi, temel olarak topraktaki nemi arttırmak için yapılmaktadır. Artan toprağın neminin mineraller bakımından zenginlik kazanması toprağın verimini ve bereketini arttırır.
Nadas uygulamalarının temel amacı topraktaki azotobakterilerin sayısını azaltmaktır. Çünkü bu bakteriler hem rekolteyi hem de ürün kalitesini düşürür. Nadas, ekonomik açıdan zararlı olsa da topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulamadır.
İlgili 43 soru bulundu
Adana'nın Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, toprağın nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesi önerisinde bulundu.
Ekim nöbeti, suyun toprağa sızma derecesini arttırır. Bu durum, yüzey akışından doğan erozyonu önlediği gibi, suyun toprakta depolanmasına yardımcı olur.
. Her yıl işlemeli tarım alanlarımızın yaklaşık % 32'si veya 8,5 milyon hektarı nadasa bırakılmaktadır. olmasıdır. Bir başka deyişle, nadasın esas görevi, toprakta ekili koşullara göre bir miktar daha fazla yağış suyunun depolanmasını sağlamaktır.
Diğer taraftan nemli yörelerdeki nadasa bırakmanın asıl gayesi nem biriktirmek değildir. Nadas alanlarındaki yaygın uygulama, tarlanın bir yıl boş bırakılması bir yıl kışlık buğday ekilmesidir.
Kurak ve yarı kurak bölgelerde, yağışın yetersiz olduğu zamanlarda uygulanan nadas, dünyada ve ülkemizde başvurulan tarımsal bir yöntem. Yağış yetersizliğinde sulama imkânı da yoksa zorunluluk olan nadasta uygulanacak doğru yöntemler verim düşüşünün önüne geçebiliyor.
Teraslama çalışmaları arazi eğiminin yüksek olduğu alanlarda yapılır. Genel olarak arazi eğiminin %5'in üzerinde olması durumunda erozyon riski başladığı kabul edilir. %5-%12 eğim durumunda arazi teraslama yöntemine gerek duymadan, eğime dik sürüm ile erozyondan korunmak mümkündür.
Erozyonun başlıca nedeni, toprağı koruyan bitki örtüsünün yok olmasıdır. Arazi eğimi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı, iklim faktörleri, bitki örtüsü, toprak ve bitkiye yapılan çeşitli müdahaleler, erozyonun şiddetini belirleyen öğelerdir.
Doğrulanmış Cevap
- Ağaçsız bölgeler ağaçlandırılarak bitki örtüsü korunmalıdır. - İnsanlar kendi özel mülkiyeti için ormanları tahrip etmemelidir. - Eğimli arazilerde çok fazla işlem yapılmamalıdır. - Erozyon konusunda halk eğitilerek bilinçlendirilmelidir.
en çok sorulan farkları nadas yapmak. nadas heyelana yol açıyor erozyona değil. Toprağın aşırı işlenmesi,nadasa bırakılması,ormanların tahrip edilmesi,meralarda aşırı otlatma yapılarak bitki örtüsünün cılızlaştırılması,eğimli yerlerde tarım alanlarının eğime paralel sürülmesi erozyonu hızlandırır.
Nadas; geniş anlamıyla arazinin bir yıl veya yılı aşkın bir süre boş bırakılma- sıyla bir sonraki yıl ekilecek bitki için toprağın su ve bitki besin elementlerince güçlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır.
Toprağın işlenmeden boş bırakılmasına nadas adı veriliyor. Özellikle yağışın yetersiz olduğu yerlerde nadas, toprakta nem biriktirmek ve organik madde açısından toprağı zenginleştirmek için çiftçilerimize fırsat yaratıyor.
Anız malçlı toprak işleme sistemi:
Anız malçlı toprak işleme sistemi, anızlı nadas sistemi olarak ta bilinmektedir. Bu sistemde ilk toprak işleme; devirmeksizin yüzlek olarak alttan işleme yöntemi ile toprak 5-10 cm derinlikte kesilerek belli miktarda kaydırılıp, devirmeden tekrar olduğu yere bırakılarak yapılmaktadır.
Pamuk ekilecek bir tarlayı nadasa bırakma yerine buğday ekmek, ertesi yıl pamuk ekmek nöbetleşe ekim denir.
Nadas, tarla toprağının işlenerek belirli bir süre boş bırakılmasıdır. Kuru tarımın yapıldığı bölgelerde su noksan bir faktör olup, genellikle yıllık yağışlar topraktan her yıl ürün kaldırmaya yeterli değildir. Bu nedenle iki yılda bir ürün alınır ve iki ekim yılı arasına bir “nadas yılı" uygulamak zorunlu olur.
Toprak nemi solma noktasına düşmeden, emniyetli bir nem düzeyinde sulamaya başlanması gerekir. Bu noktaya tüketilmesine izin verilen nem miktarı denir. Tarla kapasitesi ile bu nokta arasındaki nemden bitkiler strese girmeden kolayca yaralanabilir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Nadasa bırakmak (veya yatırmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir tarlayı sürüp herhangi bir şey ekmeden dinlenmeye bırakmak.
Ekim nöbeti, üst üste aynı bitkinin ekilmesi yerine, farklı bitkilerin birbirini izleyerek yetiştirildiği bir sistem olduğundan; hem toprak hem de bitki açısından birçok yararlar sağlamakta, ayrıca sosyo-ekonomik yönden de çiftçiye katkıda bulunmaktadır.
Türkiye'nin mısır üretiminin yüzde 12-13'lük kısmının yapıldığı Adana'da, ikinci üründe daha az su tüketen soya, ayçiçeği ve susam ekilmesi önerisinde bulunuldu.
2018 yılından itibaren çiftçilerimiz tarımsal faaliyet yapmakta olduğu aynı parsele 3 yıl üst üste aynı ürünü ektiğinde desteklemeden yararlanamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri