Nadasa bırakmak (veya yatırmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir tarlayı sürüp herhangi bir şey ekmeden dinlenmeye bırakmak.
Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir. Kuru tarım bölgelerinde uygulanır.
gereken neyse o nu dinlendirmek. izini sürmemek, rahat bırakmak.
Topraktan daha fazla verim almak için tarlaların bir yıl boyunca dinlenmeye bırakılmasına nadas denir.
Toprağın bir yıllığına boş bırakılması işlemidir. Genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde uygulanan nadas bırakma işlemi, temel olarak topraktaki nemi arttırmak için yapılmaktadır. Artan toprağın neminin mineraller bakımından zenginlik kazanması toprağın verimini ve bereketini arttırır.
İlgili 41 soru bulundu
Nadasa bırakma işlemi daha çok toprağın nemini artırmak, mineraller yönünden zenginleşmesi açısından önem arz etmektedir. Nadas Kelimesinin TDK'ye Göre Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ye göre nadas kelimesinin sözlük anlamı '' Tarlayı sürüp herhangi bir şey ekmeden dinlenmeye bırakma'' manasına gelmektedir.
Her yıl işlemeli tarım alanlarımızın yaklaşık % 32'si veya 8,5 milyon hektarı nadasa bırakılmaktadır. olmasıdır. Bir başka deyişle, nadasın esas görevi, toprakta ekili koşullara göre bir miktar daha fazla yağış suyunun depolanmasını sağlamaktır. olamayacaktır.
Toprağın işlenmeden boş bırakılmasına nadas adı veriliyor. Özellikle yağışın yetersiz olduğu yerlerde nadas, toprakta nem biriktirmek ve organik madde açısından toprağı zenginleştirmek için çiftçilerimize fırsat yaratıyor.
Nadas, toprakta su biriktirmek, verimliliği artırmak ve zararlı otları yok etmek amacıyla tarlaların belirli bir süre boş bırakılmasıdır. Yıllık ortalama yağışın az, birbirini takip eden yıllarda miktarının değişmesi ve yağış rejiminin düzensizliği nadası zorunlu hale getirmektedir.
Nadas, tarla toprağının işlenerek belirli bir süre boş bırakılmasıdır. Kuru tarımın yapıldığı bölgelerde su noksan bir faktör olup, genellikle yıllık yağışlar topraktan her yıl ürün kaldırmaya yeterli değildir. Bu nedenle iki yılda bir ürün alınır ve iki ekim yılı arasına bir “nadas yılı" uygulamak zorunlu olur.
İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Tarlanın işlenerek bir süre boş bırakılmasına nadasa bırakma denir. Nadas, yıllık yağışı her yıl üst üste ürün yetiştirmeye yeterli olmadığı, özellikle yıllık ortalama yağışı 450 mm'den az olan kurak ve yarı kurak bölgelerde uygulanan bitki yetiştirme sistemidir.
Nadas; geniş anlamıyla arazinin bir yıl veya yılı aşkın bir süre boş bırakılma- sıyla bir sonraki yıl ekilecek bitki için toprağın su ve bitki besin elementlerince güçlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır.
Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür. Sürümün 2-3 yılda bir derin yapılması faydalıdır. Eğer kış öncesinde tarla otlanırsa kültüvatör (kazayağı) ile toprak işlenir. İlkbaharda toprak tava geldiğinde kültüvatör ve tırmıkla işlenerek tarla ekime hazır hale getirilir.
Toprak yaşayan bir varlıktan çok bir fabrika gibi görülür ve üretimi arttırmak için sürülür, üretimin kontrolü daha kolay olduğu için tek tip ekin yetiştiriciliği tercih edilir ve üretim gübre ve zararlı organizmaları engelleyici maddelerle (pestisitlerle) kontrol altına alınmaya çalışılır.
Dünyada ve ülkemizde yağışın yetersiz olduğu bölgelerde uygulanan yöntem olan nadas nedir, nadasa nedir açıklayacak olursak ,toprakta su biriktirmek, yabancı otları azaltmak ve verimde artış sağlamak için toprağın işlenerek ekim yapılmadan belirli bir süre boş bırakılmasına nadasa bırakmak denir.
Anız yakma, nadas uygulanmaksızın ekilen arazide sap ve kök gibi atık bitki kısımlarının ateşe verilmesine deniyor.
Ekim nöbeti, suyun toprağa sızma derecesini arttırır. Bu durum, yüzey akışından doğan erozyonu önlediği gibi, suyun toprakta depolanmasına yardımcı olur.
Adana'nın Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, toprağın nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesi önerisinde bulundu.
Pamuk ekilecek bir tarlayı nadasa bırakma yerine buğday ekmek, ertesi yıl pamuk ekmek nöbetleşe ekim denir.
Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemesi yapılır. Sürümle birlikte gübreleme de devam eder. Özellikle soğuk bölgelerde hububatta erken ekim amacıyla bu ay ekim başlar. Endüstri bitkilerinde sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
Nadan kelime anlamıyla 'bilgisiz, cahil' olarak bilinmektedir. Aynı zamanda 'kaba ve kötü' olarak da dile getirilmektedir.
Cevap: Nadasa bırakmak: Toprak içindeki mineral ve su maddelerinin birikmesi ve artması için 1 yıl toprağın ekilmemesi, dinlenmeye bırakılması. Gerçek Anlamda kullanılmış.
noda. Üstü toprakla örtülü saman yığını.
Yazları sıcak ve oldukça kurak geçtiği için nadas yöntemi tarım için bir vazgeçilmezdir. Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı derinlikli topraklarda da nadas tarımı uygulandığı görülür. Bu topraklara verim sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri