Nafakayı, nikah akdi süresince belli şartlar doğrultusunda erkeğin kadının zaruri ihtiyaçlarını karşılaması olarak tanımlayan Yönetim Kurulu Üyemiz Molla Remzi Uçar, boşanma olayından sonra bazı durumlar dışında nafaka verilmesinin İslam'da yer almadığına vurgu yaptı.
Nikâh akdi taraflara sorumluluklar ve haklar yüklediği ve sağladığı gibi aynı şekilde boşanmada da kocanın nafaka sorumluğu, eşinin de nafaka hakkı vardır. Ancak boşanma nafakasının İslâm hukukunda bir süresi vardır. Medeni Kanuna göre eşlerden her ikisi de nafaka vermede ve almada hak ve sorumluluk sahibidir.
Sözlükte nafaka kelimesi “harcamak, tüketmek” anlamındaki infâk masdarından türetilmiş olup “azık, ihtiyaçların karşılanması maksadıyla harcanan para vb. maddî değerler” mânasına gelir.
İslâm hukukunda boşanma nafakası sürelidir. Bu da iddet süresi ile sınırlıdır. Söz konusu bu iddet, hayız gören kadınlarda üç kuru' (üç temizlik ya da hayız dönemi), hayızdan kesilmiş kadınlarda üç ay, hamile kadınlarda ise doğum yapıncaya kadardır.
Bu yükümlülük mahkeme boşadıktan sonra başlayan iddet süresi bitinceye kadar devam eder. Ancak dinen boşanma gerçekleşmişse süreç devam etse bile İslâm hukukuna göre kocanın eşine yönelik nafaka borcu iddetin bitimiyle sona erer.
İlgili 34 soru bulundu
300 günlük süre kadının evlilik birliğinin kesin olarak sona ermesinden itibaren başlayacaktır. Evlilik birliğinin sona ermesi halinden yalnızca boşanma anlaşılmamalıdır. Zira ölüm veya gaiplik hallerinde de evlilik birliği sona ermektedir.
Nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin geliri olmayan taraf talep edebilir. Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Nafakanın Ne Kadar Arttırılacağını Hesaplama
Örneğin ; 2000-TL nafaka alan kişi Ocak 2023 tarihi itibariyle on iki aylık ortalama olan 125,53 oranını baz alıp bu tarihten sonra nafakasını 4.510-TL olarak almaya devam edecektir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Ancak devlet, kocasının malı olduğu halde nafaka ödemeyen kocaya belirlenen iddet süresinde nafaka ödetir. Bundan sonra kadının nafakası yine devlete ait olur. Her halükarda bir kadının nafakası İslam hukukunda ömür boyudur." şeklinde konuştu.
Boşanma sonucu eşin maddi yoksunluğa düşmemesi. Kira geliri ya da emekli maaşı gibi ekstra gelir sahibi olması Ayrıca kadının nafaka alırken kendi rızası ile iş akdi fesh edilmişse, Kadın başka birisi ile evlenmiş ya da beraberlik yaşıyor ise nafaka ödenmez.
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın boşandıktan sonra ne zaman geçimini sağlayabilecek geliri elde ederse o zaman kadına nafaka ödenmez.
Fakat yoksulluk nafakası her iki taraf adına imkan tanısa da uygulamada yoksulluk nafakası yalnızca kadınlara ödenmektedir. Eşler eşittir, bu nedenle hakları da eşit olduğundan kadın-erkek ayrımı yoktur. Hakim boşanma davasında tarafların evlilik birliğinde daha kusurlu olan tarafa nafaka yükümlülüğü vermektedir.
Aldatan erkek, diğer tüm şartların da mevcut olması halinde diğer eşe nafaka ödemek durumunda kalacaktır. Aldatan kadın ise, zina olgusunun ispatı halinde kusuru gerekçesiyle boşanma davasını kaybedeceği için yoksulluk nafakası alamayacak olsa da, aldatan kadın dahi boşanma davası süresince tedbir nafakası alabilir.
Eşlerin birbirinden nefret etmesi, haksız davranışları, evliliğin gereği olan hukuka riâyet etmemeleri, kocanın hanımına şiddet uygulaması veya onu haram bir fiili işlemeye zorlaması gibi kötü muamele ve geçimsizlik (nüşûz ve şikâk) hâllerinde ilk aşamada ne yapılması gerektiğini Kur'ân-ı Kerîm şöyle açıklamaktadır: “. ...
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Dolayısıyla, davanın seyri esnasında verilen nafaka kararı tedbir nafakası olacak, boşanma kesinleştikten sonra ise iştirak nafakası olarak devam edecektir. Bu iştirak nafakası ise boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren, müşterek erkek veya kız çocuk ergin olana kadar yani 18 yaşını doldurana kadar sürecektir.
1 Çocuğun Nafakası Ne Kadar 2023
Çocuk nafakası olarak da bilinen iştirak nafakası, ortak çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan tarafın velayet hakkı sahibi tarafa çocuğun masraflarına katkıda bulunma zorunluluğu sebebiyle ödediği bir miktar paradır. Bu nafaka yükümlülüğü çocuk 18 yaşını doldurduğunda sona erer.
Nafaka yardımının miktarı kanunla ( § 1612a BGB ) belirlenmiş olup 6 yaşını doldurana kadar aylık 133 Euro , 12 yaşını doldurana kadar ise aylık 180 Euro ' dur.
7-12 yaş arasındaki çocuklar için ise çocuk başına 502 Euro ödenecek. Daha büyük yaştaki, yani, 13-18 yaş arasındaki çocuklar için de 588 Euro nafaka ödenecek. Düsseldorf Asgari Nafaka Tablosu, ebeveynlerinden ayrı yaşayan ve eğitim gören 21 yaşına kadar gençlere de 930 Euro nafaka ödemesi öngörüyor.
Nafaka borcunun olması yurtdışına çıkmasına engel değildir. Nafaka tahsili için ise daha önce başlattığınız bir icra takibi var ise nafakanın ödenemesi nedeniyle İcra Mahkemesine İİK. md. 344 uyarınca şikayette bulunabilirsiniz. Daha önce başlatılan bir icra takibi yok ise eski eşiniz aleyhine icra takibi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri