Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaştığından haşere (böcek türleri) ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır.
Naftalin günlük kullanımda evlerde pek çok işe yaramaktadır. Kokusu dolayısıyla güve gibi böcek yapılı hayvanları uzaklaştırmaktadır.
Kimyasal koku barındıran naftalin böylece böcek çeşitlerini ve güveleri evlerden uzaklaştırırdı. Eskiler bir kesenin içine naftalin doldurarak yatak aralarına, elbise dolaplarına ve kaldırılan kışlık ya da yazlık eşyaların içine koyardı.
Naftalin, genellikle güveler ve bazı diğer haşerelerle mücadele etmek için evlerde oldukça yaygın olarak kullanılan, kimi zamansa güzel koku vermesi için kullanılan bir kimyasaldır.
Güve; lavanta, kekik, karanfil, defne yaprağı gibi kokulu bitkilere gelmez. Ayrıca güve kovucu olarak çay ağacı yağı da kullanabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Güve yumurtası güve kovucu ilaçlar sayesinde yok edilebilir. Marketlerde ya da eczanelerde satılan spreyler ya da tabletler güve öldürücü ya da kovucu olarak kullanılabilir. Güve ilacı yetersiz kalırsa ilaçlama şirketlerinden de yardım alabilirsiniz.
Hijyenia haşere ilacı içerisinde 0,15 oranında Lambda Cyhalothrin maddesi bulunur. Bununla birlikte aynı oranda Tetramethrin ve PBO maddeleri de ilaç içerisinde yer alır. Hijyenia güve - kelebek ilacı Tetracon ultra sprey 450 ml kullananlar ürünün etkili yapısından oldukça memnundur.
Naftalin ham yağ ve kömür katranından yapılan bir maddedir. Ayrıca naftalin sigara dumanında, araba egzozunda ve orman yangınında çıkan dumanlarda da bulunur. Naftalin böceklere karşı kullanılan etkili bir maddedir. Naftalin kokusu bizlere hoş gelse de yaydığı gaz böcekleri uzaklaştırır hatta öldürür.
Genellikle bir kutu içerisinde küçük beyaz tabletler hâlinde satılan bu madde, kokusu nedeniyle tercih edilir. Sahip olduğu keskin koku, ortamdaki diğer kokuları bastırabilecek güçtedir. Bu nedenle tuvalet, banyo ve lavabo gibi ortamlarda kullanılır. Böylece ortamın kötü kokmasını önler.
Fareleri, onların sevmediği kokular ile kaçırmak isteyenlerin uyguladıkları yöntemler şunlardır: Naftalin: Daha çok güve öldürücü olarak kullanılan naftalin, keskin kokuya sahip olması nedeniyle fareleri kaçıran kokular arasında yer alır.
En tehlikeli kimyasal madde, naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir. Hiçbir evin içerisine konmaması lazım.
Bu durumu önlemek için pencerelere sineklik takın, çatlakları silikon ile doldurun, boşluklara eczane ya da tıp kimyasalları satan dükkanlardan kolayca bulabileceğiniz borik asit tozu dökün ve güveleri uzaklaştırın. Güveler genellikle sıcak ve nemli ortamlarda yaşamaktan hoşlanır.
Naftalin odalar, dolaplar ya da kıyafetlerin içine yerleştirmek için üretilmiş bir madde değildir. Bunun yerine hava geçirmez bir alanda, kapalı kutularda ya da torbaların içinde kullanılması önerilir. Naftalin süblimasyon adı verilen kimyasal bir süreçle katı halden direkt gaz haline geçer.
Naftalin ticari olarak yoğunlaştırılmış kömür katranının ara fraksiyonundan ve kırık petrolün daha ağır fraksiyonundan kristalizasyon yoluyla üretilir. Madde parlak beyaz plakalarda kristalleşir, 80.1°C'de (176.2°F) erir ve 218°C'de (424°F) kaynar. Naftalin suda hemen hemen çözünmez.
Markanın birçok böcek için farklı etki eden çeşidi bulunur. Raid çeşitleri arasında güve için, karınca için, örümcekler için, hamam böcekleri ve sivrisinekler için özel geliştirilir. Bu formüllere sahip ürünler çok etkilidir.
Avrupa'nın birçok ülkesinde naftalin satımının yasak veya denetim altında yapıldığını belirten Prof. Doğan, naftalinin kanserojen bir madde olduğunu söylüyor. Doğan, “Naftalin, yapısı gereği vücuda çabuk tesir eder. Uzun süre ya da aşırı solunması sonucu akciğer veya gırtlak kanserine sebep olur.
Naftalin pek çok alanda kullanılan bir ürün olup neredeyse her evde mutlaka bulunur. Güve oluşumunu engellediği için çekmecelere ve dolaplara yerleştirilir. Kötü kokuyu önlediğinden dolayı da lavabolara koyulur. Kıyafetlerin de güzel kokmasını sağlar.
Birçok Avrupa ülkesinde naftalinin yasaklı ürünler listesinde yer aldığının altını çizen Kolaylı, "Türkiye'de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır.
- Kovucular (Naftalin v.s). Bunlar böcekleri öldürmek değil kovmak için kullanılırlar.
Güvelerin gelmemesi için atkestanesini, nohutta, mercimekte ve fasulyeleriniz içinde kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken Kullanacağınız bakliyat kavanozunuza 1 tane atkestanesi koymak. Güvelere karşı atkestanesini sadece bakliyatlara değil, elbiselere, halılara kısaca güve oluşabilecek her yerde kullanabilirsiniz.
Naftalin ve sinek kovucu
Çamaşırların arasına konulan naftalin, sivrisinek ve tahtakurusu gibi çeşitli haşereleri kovmakta kullanılan kimyasal maddeler kan hücrelerimize zarar verebilir.
Mutfak çekmeceleri, mobilya altları ve gardıropları haftada bir kez süpürün ve sirkeli suyla silin. Dolabın içine çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Bu yağ rutubeti en aza indirir ve güve oluşması riskini düşürür. Kurutulmuş lavanta, nane ve kekiği keselerin içine doldurun ve ağızlarını kapatın.
Sıvı ilaç ULV(Sisleme) veya pompa ile püskürtme yöntemiyle uygulanmaktadır. Güve problemi olan alan detaylı bir şekilde sıvı ilaçla ilaçlanmaktadır. Güve ilaçlaması uzman ekibimiz tarafından profesyonelce yapılmaktadır. Güve ilaçlamada kokulu ilaçlama yapılabileceği gibi kokusuz ilaçlama da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri