Nahif kelimesinin ilk anlamı güçsüz ve zayıftır. Ancak bu kelime günümüzde daha çok nazik ve kibar insanlar için kullanılır.
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
Tecrübesiz, saf, deneyimsiz bir şekilde yapılan, genellikle sanat alanında kendi kendini yetiştiren kişiler için kullanılır. Hassas, kibar anlamına gelir. Türkçede genellikle yanlışlıkla 'naif' yerine kullanılır.
ses olarak birbirine çok yakın kelimelerdir. birbiriyle sıkça karıştırılır. kibar davranan birine, “ne kadar naif” denilir. hâlbuki “naif” tecrübesi olmayan, acemi, toy, deneyimsiz anlamına gelir. nahif ise ince, hassas, kibar anlamına gelir. yani bir insana sıfat olarak kibar demek için bunu kullanmamız gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Bizim ifade etmeye çalıştığımız anlamı verecek olan kelime ise 'nahif'... Nahif, ince, hassas, kibar demek... Yani birinin ne kadar nazik, ince düşünceli olduğunu anlatmaya çalışırken istemeden aslında ona tecrübesiz, acemi, toy demiş olabiliyoruz.
Nahif kelimesinin ilk anlamı güçsüz ve zayıftır. Ancak bu kelime günümüzde daha çok nazik ve kibar insanlar için kullanılır.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
naif - Nişanyan Sözlük. Fransızca naïf veya İngilizce naive “saf, sade, doğal” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince nativus “doğuştan, doğma büyüme, doğal” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince nasci “doğmak” fiilinden +(t)iv° ekiyle türetilmiştir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
His kelimesinden türetilen hassas, yakın çevresinde gerçekleşen olaylardan çabuk etkilenen ve anında tepki gösteren kişi anlamına gelir. Bu kelime mecazen ayrıntılara dikkat eden, titiz ve dikkatli manasında da kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nahif kelimesi cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
fransızca kökenli ve deneyimsiz, saf anlamında olan kelime. yapmacıksız açıkyürekli anlamındadır. bazıları günlük kullanımda rafine insan kelimesini de kullanırlar buna yakın bir ifade olarak.naif sözcüğü fransızcadan geçmiş dilimize, bir de nahif var. o da arapçadan geçmiş bir kelime. çelimsiz, cılız anlamında.
Dilimizde çok uzun yıllardan beridir sıkça kullanılan bu kelime, insanlara karşı özenli, nazik, düşünceli, kibar, dikkatli davranan kişiler için sıkça kullanılır. Zarif insanlar, karşısındaki kişiyi kırmaktan çekinir ve buna göre davranır. Zarifin bir diğer anlamı ise, kibar ve abartıdan uzak demektir.
Nasıl Yazılır? “İnce, duygulu, hassas, zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarındaki kelime “naif” şeklinde yanlış yazılıyor. Ancak kelimenin doğru yazımı “nahif” şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'na göre Naif kibar şekilde davranan kişiye naif denir. Diğer yandan tecrübesiz anlamına da gelen Naif'in doğru yazılışı Nahif'tir. Kısaca kibar, nazik anlamına gelen Nahif, çoğu kez naif olarak telaffuz edilir. Bir kişiye kibar, nazik demek istiyorsanız nahif demeniz daha doğru olur.
“Saf ve yapmacıksız” anlamına gelmekle birlikte genellikle eğitim görmemiş sanatçılar ve çalışmaları için kullanılmaktadır.
NÂHİT – NÂHİD
Venüs gezegeni, Zühre: Âh u figānımızda bizim özge hâl var / Nâhîd-i çarhı raksa getirdi sürûdumuz (Rûhî-i Bağdâdî).
Nârin olma durumu, incelik, zariflik.
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
Asil kelimesi soylu bir geçmişi olan saygı duyulmuş işler başaran geçmişten gelen bir ünü ve başarısı olan kişileri nitelendirmek için kullanılmaktadır. Asil kelimesi kısaca soylu demektir.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
Sarf kelimesinin ilk anlamı harcamak, ikinci anlamı ise kullanmaktır. Bu kelime Osmanlı döneminde şekil bilgisi anlamında kullanılmıştır. Nahiv ise bir şeyi takip etmek ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak demektir. Bu kelime dil bilgisinde cümle bilgisi anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
NEHÂFET – NAHÂFET. (ﻧﺤﺎﻓﺖ) i. (Ar. neḥāfet) Zayıflık, cılızlık: Kim görse bilip nehâfetimden / Nevmîd oluyor ifâkatimden (Muallim Nâci).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri