10 yaşındaki bir çocuk orucunu bozarsa günah olmaz. 10 yaşındaki bir çocuk için din üzerinde herhangi bir mesuliyet yoktur çünkü daha ergenlik çağına erişmediği için dinen herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz.
Hata ile yapılırsa sıkıntı olmaz. Sadece daha sonra istediğiniz bir zaman bugünün kazasını tutmanız gerekir. Belirli bir gün verilmemiş kaza orucunu ne zaman isterseniz tutabilirsiniz.
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir.
Selam! 12 yaşındaki çocuk, ergenlik çağına girmişse orucunu bozması günahtır ve 61 gün kaza tutması gerekir.
Sonuç olarak oruç, kişi mükellef olunca üzerine farz olur. Henüz mükellef olmayan bir çocuk oruç tutmakla yükümlü olmaz. On beş yaşına gelen biri çocukluktan çıkmış olur. Bundan önceki dönemde çocuk dayanabildiği kadar oruca alıştırılır.
İlgili 39 soru bulundu
herkese farzdır. Çocuğun orucunu bozması durumunda bakılması gereken ana etkenin çocuğun bu durumu idrak edebilecek durumda olup olmadığıdır. Bu kapsamda durumun bilincinde olan ve oruç tutan kimsenin davranış halinde kefareti gerektiği ifade edilmektedir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Bununla beraber çocuk oruca alışması için oruçla emredilir, çünkü salih ameller onun lehine yazılır. Anne ve babanın çocuklarını alıştırmaları gereken yaş ise oruca güç yetirdikleri yaştır, buda çocuğun bünyesine göre değişir ancak alimler 10 yaş olarak sınırlandırmışlar.
10 yaşındaki bir çocuk orucunu bozarsa günah olmaz.
10 yaşındaki bir çocuk için din üzerinde herhangi bir mesuliyet yoktur çünkü daha ergenlik çağına erişmediği için dinen herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz.
Eğer bu vazifeyi çocuğun velilerinden hiçbiri yapmazsa hepsi günahkar olurlar. Eğer erkek kız çocuk baliğ (adet görmüş ise) olmuş ise, erkek çocukta ergen olmuş ise onlara oruç tutmak farz'dır. Kız çocukları genelde 10 ile 15 yaş arasında baliğ(adet)görerek ergen olur. Erkek çocuk ise, 12 ile 15 yaş arası baliğ olur.
Ergenliğe girmiş ise evet bozulur. 60 gün kefaret 1 günde cezası oluyor.
15 yaşına gelmiş olmasına rağmen çeşitli sebeplerden sayılan belirtilerin ortaya çıkmadığı gençler ergen olmuş kabul edilir ve oruç farz olmaya başlar. Ergenlik dönemi öncesinde olan çocuklar için farz olmayan oruç tutmak, tekne orucu şeklinde tutulabilir.
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider.
Cinsel içerikli film izlemek orucu bozar mı? Açık saçık filimler seyretmek, meşru olmayan cinsel hayaller kurmak genel ahlaka da, özellikle oruç ahlakına da aykırıdır. Bunu yapmak orucu, kaza gerektirecek şekilde bozmaz, ama orucun maneviyatını bozar, oruçluya yakışmaz.
Çünkü bu durumda cinsel ilişki, ne şekil ne de anlam bakımından yoktur. Ancak böyle boşalan kimse günahkar olur. 06-İnzal olmaksızın öpmek. Yani öpme ve okşama neticesinde hiçbir şey gelmez veya sadece mezi gelirse oruç bozulmaz,fakat meni gelirse oruç bozulur ve sadece kaza gerekir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81).
Bu husus, bir rivayetin yanlış değerlendirilmesinden doğmuştur. İşin doğrusu ne Kur'ân'da, ne de sağlam hadislerde 60 gün kefaret, bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutma olayı yoktur ve Peygamber kimseye böyle bir emir vermemiş, kimseyi bununla yükümlü kılmamıştır.
Tekne orucu kaç yaşına kadar tutulur sorusunun cevabı ergen olmakla ilgilidir. Yani kız çocuklarında ergenlik adet görmeleriyle, erkek çocuklarda rüya görüp meni gelmesiyle olur. Yaklaşık olarak 10-15 yaş aralığında baliğ olunur ve kişiden kişiye zaman değişebilir.
İnsan bedeni, "oruç" tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. 8. günden 15. güne kadar vücut oruca alışıyor.
Sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı diye kafası karışanlar olabilir, sahurun da oruç tutarken farz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu soruların cevabı hayırdır. Yani gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu diyenler sahursuz da oruç ibadetini yapabilirler.
Ramazan-ı şerif kameri aylardandır. Kameri aylar 29 veya 30 gün olur. Kur'an-ı kerimde, Ramazan ayında oruç tutmanın farz olduğu bildirilmektedir. (Bekara 183-185) Ramazan ayı otuz çekerse 30, yirmidokuz çekerse 29 gün oruç tutmak farzdır.
Tekne orucunda çocuklar ve yaşlılar öğle saatlerinde sağlık problemi yaşamamak için yemek ve su tüketebilir. Sahur ve iftarı aileleriyle birlikte yaparak Ramazan ruhunu yakalayabilirler. Tekne orucunda öğle yenilen yemek orucu bozmaz.
Su orucu adından da anlaşılacağı gibi su dışında herhangi bir yiyeceğin yenilip içilmediği bir süreçtir. Bu oruçlar genel olarak 24 ila 72 saat arasında sürer. Su orucu diyetinin uzunluğu ne olursa olsun, kesin olan bir şey var ki, Yaşam Hastaneleri beslenme ve diyet uzmanları olarak bizler bunu önermiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri